Η ανίχνευση του ιού H5N1 στα αστικά αποχετευτικά συστήματα σηματοδοτεί μια νέα και ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τη διάδοσή του.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 εντοπίστηκε στα λύματα 10 πόλεων του Τέξας, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με ερευνητές, μια “σιωπηλή” εξάπλωση που θα μπορούσε να αποτελεί την επόμενη παγκόσμια κρίση υγείας.

Η ανακάλυψη αυτή προέρχεται από μια ομάδα ερευνητών από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εγείροντας επείγοντα ερωτήματα σχετικά με τον επιπολασμό του ιού και τις δυνατότητές του να πυροδοτήσει την επόμενη καταστροφική επιδημία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα τελευταία δύο χρόνια, με την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε όλο και περισσότερα είδη αλλά και τη διεύρυνση της γεωγραφικής της εμβέλειας αυξήθηκαν σημαντικά οι κίνδυνοι μόλυνσης του ανθρώπου από τον ιό. Η ανίχνευση του ιού τώρα στα αστικά αποχετευτικά συστήματα σηματοδοτεί μια νέα και ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τη διάδοσή του.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Michael J. Tisza από το Baylor College of Medicine και τον Dr. Blake Hanson από το UT Health Houston, χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται αλληλουχία ιού, η οποία τους επιτρέπει να ανιχνεύουν γενετικό υλικό από μια τεράστια ποικιλία ιών που υπάρχουν στα αστικά λύματα.

Τα ευρήματα ήταν άκρως ανησυχητικά, καθώς μετά από ανάλυση 1.337 δειγμάτων λυμάτων χωρίς ανίχνευση H5N1, ο ιός εμφανίστηκε ξαφνικά τον Μάρτιο του 2024. Κατά το χρονικό διάστημα 4 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, ο ιός ανιχνεύτηκε και στις 10 πόλεις του Τέξας που έγιναν δειγματοληψίες, και μάλιστα στις 22 από τις 23 περιοχές και στα 100 από τα 399 δείγματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε ιικό γενετικού υλικού της γρίπης των πτηνώνδεν υποδηλώνει απαραίτητα την παρουσία ζωντανών, μολυσματικών σωματιδίων του ιού. Η έλλειψη αντίστοιχων ανθρώπινων κρουσμάτων δείχνει ότι πιθανότατα το ιικό γενετικό υλικό του ιού που ανιχνεύτηκε προέρχεται από ζωικές πηγές.Επιπλέον, η μελέτη περιορίστηκε στο Τέξας, επομένως δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν παρόμοια πρότυπα σε άλλες πολιτείες ή χώρες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η ευρεία ανίχνευση του ιού H5N1 στα αστικά λύματα είναι ανησυχητική καθώς υποδηλώνει ότι ο ιός είναι πιο διαδεδομένος από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού, ωστόσο η πιθανότητα ο ιός να προσαρμοστεί και να εξαπλωθεί πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων είναι μια ανησυχία που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι επομένως αναγκαία, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συνεχής επιτήρηση του ιού στα αστικά λύματαγια την παρακολούθηση τυχόν εξελικτικών προσαρμογών που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ικανότητά του να μολύνει ανθρώπους.

Πηγή: New England Journal of Medicine

Share.
Exit mobile version