Τα άτομα άνω των 50 ετών που έχουν επίμονα συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες από  τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος ακόμη και όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης έχουν υποχωρήσει, ειδικά για τις γυναίκες, ενώ είναι επίσης μεγαλύτερος για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω των φυσιολογικών μεταβολών, που συμμετέχουν στη συσσώρευση αγγειακών βλαβών, μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλείται και έμμεσα, μέσω της επίδρασης της κατάθλιψης στις συμπεριφορές που επηρεάζουν την  υγεία, όπως η αύξηση του καπνίσματος και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο οι μεταβολές στα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορούν να προβλέψουν τις μεταβολές στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Paola Gilsanz, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Χάρβαρντ και συνέχισε:  «Αν τα ευρήματα αυτά επαναληφθούν, σημαίνει ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να επιδιώκουν να εντοπίζουν και να θεραπεύουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τη στιγμή της εμφάνισής τους, πριν οι επιδράσεις στον κίνδυνο εγκεφαλικού αρχίσουν να συσσωρεύονται».

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 16.178 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και άνω, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Share.
Exit mobile version