Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναγνωρίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του φετινού ιδιαίτερα αυξημένων απαιτήσεων αντιγριπικού εμβολιασμού ζήτησε τη συμμετοχή τους στην εθνική προσπάθεια για να πετύχει και ο εμβολισμός κατά της COVID 19 και δέχτηκε τα αιτήματά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κάνοντας και ο ίδιος μία πρόταση που μένει να φανεί η πραγματική της αξία για τον κλάδο το επόμενο διάστημα.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη να δηλώνει από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID 19 «είναι η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και ότι είναι μία τεράστια πρόκληση με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες, η συμμετοχή των φαρμακοποιών σε αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε παρά να κριθεί ως επιτυχία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) με την έννοια ότι αναγνωρίζεται ο πρωταγωνιστικός τους ρόλος στη Δημόσια Υγεία από την Πολιτεία.
«Οι φαρμακοποιοί αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργείου Υγείας να στηρίξουν το εγχείρημα του “Εθνικού εμβολιασμού”», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το θέμα ο ΠΦΣ, όπου εξηγεί ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος των φαρμακείων στον εμβολιασμό κατά της COVID 19.
Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο Τύπου με την έλευση των εμβολίων κατά του κορ ωνοϊού στη χώρα μας,
- Τα Φαρμακεία μετατρέπονται σε κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής για τους πολίτες αναφορικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού
- Ο ασφαλισμένος θα προσέρχεται στο φαρμακείο και με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ από τον φαρμακοποιό, θα εκτυπώνεται το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου, με τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιαστεί και για τις δυο δόσεις
- θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των εμβολίων και από τα φαρμακεία σε δεύτερο στάδιο, για τα εμβόλια τα οποία δεν θα απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης (-70 C).
Όπως προαναφέρθηκε η εξέλιξη αυτή θεωρείται για τη διοίκηση των φαρμακοποιών επιτυχία με τον κ. Απόστολο Βαλτά, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να δηλώνει ότι «Σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα για τη Δημόσια Υγεία, οι φαρμακοποιοί που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται νύχτα και μέρα στο πλευρό των συμπολιτών μας, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Είμαστε στο πλευρό των πρεσβευτών του εμβολιασμού και όχι των αρνητών, ώστε η πατρίδα μας να ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο και να επιστρέψει γρήγορα στην κανονικότητα. Παράλληλα εμείς οι φαρμακοποιοί οικοδομούμε με σταθερές θεσμικές κατακτήσεις το μέλλον του φαρμακευτικού επαγγέλματος και της επιστήμης μας στην υπηρεσία των συμπολιτών μας».
Πράγματι, για τον κ. Βαλτά η συμμετοχή των φαρμακοποιών σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα αποτελεί υποθήκη για το μέλλον του κλάδου. Και αυτό για δύο λόγους. Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό για τις εξελίξεις γύρω από το εν λόγω θέμα το οποίο έστειλε ο ΠΦΣ προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας στις 11/12 «η Πολιτεία επίσημα, δια του Υπουργού Υγείας ζήτησε τη συνδρομή του Κλάδου μας για την επιτυχία του Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού», γεγονός αρκετά σημαντικό το οποίο οι φαρμακοποιοί μπορούν να επικαλεστούν στο μέλλον, σε συζητήσεις που θα γίνουν για θέματα που τους απασχολούν, όταν το πρόβλημα με την COVID 19 θα έχει λυθεί. Πέρα από αυτό έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αφενός το υπουργείο έκανε δεκτές τις πέντε προτάσεις που του υπέβαλλε ο ΠΦΣ, μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατότητα διάθεσης των επόμενων εμβολίων που δεν θα απαιτούν τις απαγορευτικές για τα φαρμακεία ειδικές συνθήκες (-70?C) τις οποίες απαιτούν τα εμβόλια mRNA, αφετέρου το ίδιο το υπουργείο πρότεινε αποζημίωση ενός ευρώ προ ΦΠΑ για κάθε καταγραφική ενέργεια στην ειδική πλατφόρμα εμβολιασμού κατά του ιού SARS-COV 2, γεγονός που για τη διοίκηση του ΠΦΣ σηματοδοτεί την έναρξη μίας πορείας αποζημίωσης υπηρεσιών παρεχόμενων από τα φαρμακεία, όπως οι διανυκτερεύσεις, ο αντιγριπικός εμβολιασμός κλπ.
Οι πέντε προτάσεις τις οποίες έκανε ο ΠΦΣ και έκανε δεκτές το Υπουργείο Υγείας είναι οι εξής:
- Ο χαρακτηρισμός των φαρμακείων ως Κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής.
- Η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, πριν την έναρξη της διαδικασίας με τον ΠΦΣ να δηλώνει ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΗΔΙΚΑ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε η εφαρμογή να είναι απλούστατη και να απαιτεί ελάχιστο χρόνο από τον Φαρμακοποιό. Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με την ΗΔΙΚΑ και το Υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης μας ενημέρωσαν ότι η εφαρμογή δεν απαιτεί κανένα κλείσιμο ραντεβού από το φαρμακείο. Απλώς πληκτρολογούμε το ΑΜΚΑ του πολίτη και η εφαρμογή αυτόματα αν είναι επιλέξιμος να εμβολιασθεί εκτυπώνει το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου και τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιασθεί και για τις δύο δόσεις».
- Η υλοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του SARS – CoV – 2 όπως και του ρόλου του Φαρμακοποιού στην προσπάθεια αυτή μέσω τηλεοπτικών σποτ, φυλλαδίων , αφισών κ.λ.π.
- Η επίσημη και συνεχής επιστημονική ενημέρωση των φαρμακοποιών μέσω των φορέων του Υπουργείου, σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID -19.
- Η δυνατότητα διάθεσης των εμβολίων όπως και η δυνατότητα διενέργειας των εμβολιασμών COVID – 19 και από τα φαρμακεία, για εμβόλια τα οποία δεν θα απαιτούν ειδικές συνθήκες (-70?C) .
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς τους φαρμακοποιούς αφορούσε «αποζημίωση ενός ευρώ προ ΦΠΑ για κάθε καταγραφική ενέργεια η οποία θα πραγματοποιείται στα φαρμακεία μας, στην ειδική πλατφόρμα εμβολιασμού κατά του ιού SARS-COV 2».
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και επικαιροποίησης των γνώσεων των φαρμακοποιών σχετικά με τον επικείμενο εμβολιασμό από το Ινστιτούτο Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) του ΠΦΣ μέσω του οποίου έχουν γίνει εκατοντάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια.