Πώς ερμηνεύει τη στάση αυτή ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Λευτέρης Μαρίνος

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Κανένας υποψήφιος ευρωβουλευτής και μόλις ένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα προς τα οποία η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος απευθύνθηκε στην προσπάθειά της διά μέσω των μηχανισμών τους να καταφέρει το δημόσιο κάλεσμα να φτάσει στα χέρια των υποψηφίων ώστε να τοποθετηθούν απέναντι στα θέματα που απασχολούν το συνεταιριστικό κίνημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ενώ βρισκόμαστε ήδη στην προπαραμονή της ημέρας των εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου η Ομοσπονδία είχε αποστείλει την εξής ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Προκειμένου η παραπάνω επιστολή να φτάσει στους παραλήπτες της η ΟΣΦΕ επικοινώνησε μα τα κόμματα ζητώντας, όπου δεν υπήρχαν στοιχεία, τα email των υποψηφίων.

Σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκαν τα email ενώ σε κάποιες άλλες το κόμμα ανέλαβε την ευθύνη να προωθήσει την επιστολή προς τους τελικούς παραλήπτες της.

Το αποτέλεσμα –τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γίνεται το ρεπορτάζ- ήταν κανένας υποψήφιος ευρωβουλευτής των κομμάτων της Βουλής στα οποία απευθύνθηκε η ΟΣΦΕ να μην απαντήσει και μόλις ένα κόμμα η Νέα Αριστερά δια του εκπροσώπου του να δείξει ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον.

Το DailyPharmaNews ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα της ΟΣΦΕ κ. Λευτέρη Μαρίνο να δώσει μία ερμηνεία για τη μη ανταπόκριση των υποψήφιων ευρωβουλευτών και των κομμάτων με τα οποία κατεβαίνουν στις εκλογές στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε η ανταπόκριση που θέλαμε. Δυστυχώς  το κομμάτι το συνεταιριστικό, όσο κι αν έχουμε προσπαθήσει –κι έχουμε προσπαθήσει πολύ- εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες και να είναι κακοποιημένο στη μνήμη πολλών εξαιτίας των προβλημάτων, της αποτυχίας που είχαν στο παρελθόν πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί. Οπότε όταν ακούν τη λέξη «Συνεταιρισμός» έχουν στο μυαλό τους κάποιες τέτοιες περιπτώσεις κι όχι εμάς τους φαρμακοποιούς που είμαστε ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα του συνεταιρίζεσθε στη χώρα μας καθώς αντιπροσωπεύουμε περίπου το 42% της χονδρεμπορικής αγοράς φαρμάκων ανταγωνιζόμενοι ε πολύ μεγάλη επιτυχία τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου. Όμως δυστυχώς αυτό που έρχεται στο μυαλό πρώτα είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί όπου υπήρξαν και προβλήματα και αστοχίες και ατασθαλίες. Έτσι βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ζέση για τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας που είναι ο συνεργατισμός. Πολλοί δεν έχουν στο μυαλό τους ότι οι συνεταιρισμοί είναι ένας τύπος επιχείρησης που είναι ιδιαίτερα αποδοτικός και καινοτόμος, κάτι που εμείς ως φαρμακοποιοί το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Φέραμε καινοτομία στην χώρα που δεν την έφεραν οι ανώνυμες επιχειρήσεις. Να πω άλλωστε ότι δεν φταίνε μόνο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί για σφάλματα που υπήρξαν αλλά και το ίδιο το κράτος. Και βεβαίως υπάρχουν υγιείς αγροτικοί συνεταιρισμοί, όπως και πολύ πετυχημένοι συνεταιρισμοί σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως στις ασφάλειες ή στις τράπεζες».

Το πρόβλημα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την κακοποίηση του όρου «συνεταιρισμός» από τα λάθη που έγιναν στο χώρο των αγροτικών συνεταιρισμών κατά το παρελθόν. Έχει να κάνει και με το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, οι Έλληνες υποψήφιοι δεν γνωρίζουν το πόσο μεγάλη αξία και δυναμική έχουν οι συνεταιρισμοί στην Ευρώπη, όπου κατεβαίνουν ως υποψήφιοι. Παρόλο που κατεβαίνουν υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ή ενδεχομένως δεν την γνωρίζουν καν.

«Φοβάμαι ότι αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεν είναι όλοι πολύ ενήμεροι για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη» εκτιμά ο κ. Μαρίνος.

«Αν και κανονικά ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής θα έπρεπε να έχει μία γνώση για τα τεκταινόμενα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως λέει, «φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει στην πράξη. Τουλάχιστον δεν ισχύει ως προς την συνεισφορά του συνεργατισμού, όπως αυτός ενσαρκώνεται μέσα από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόσφατα, εμείς ως ΟΣΦΕ, συνεταιριστές και στελέχη, επισκεφτήκαμε συνεταιρισμούς στην Ιταλία, και είδαμε σε ολόκληρες επαρχίες όπως αυτή της εύρωστης Εμίλια Ρομάνα, το 1/3 της οικονομική ζωής να προέρχεται από τη συνεισφορά των συνεταιρισμών. Στη συγκεκριμένη επαρχία μάλιστα εκτιμάται ότι δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια που δεν έχει τουλάχιστον ένα μέλος της μερίδα σε τουλάχιστον 1 συνεταιρισμό.

Για να μην είμαι άδικος, υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν γνώση και άποψη για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων και τα πραγματικά ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν Η αίσθηση όμως είναι ότι τα ζητήματα ουσίας, που αφορούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που θα είχαν και ουσιαστικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οργανωνόμαστε ως κοινωνία και ως οικονομία, αποφεύγονται στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο. Και αυτό είναι κάτι που πολύ σύντομα θα φανεί ότι δε θα πρέπει να συμβαίνει».

Share.
Exit mobile version