Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώθηκε για ένα ανθρώπινο κρούσμα Κορονοϊού με Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus – MERS-CoV), στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, από το υπουργείο Υγείας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας 50-55 ετών, από την Ανατολική Περιφέρεια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έχει υποκείμενα προβλήματα υγείας. Δεν είχε ιστορικό επαφής με καμήλες και δεν είναι υγειονομικός υπάλληλος. Η παρακολούθηση των στενών επαφών του έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν εντοπιστεί δευτερεύοντα κρούσματα.

Από την αρχή του έτους, έχουν αναφερθεί πέντε κρούσματα MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κρούσμα έγινε ευρύτερα γνωστό δεν αλλάζει τη συνολική εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ, η οποία παραμένει μέτρια τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο MERS-CoV

Το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (ΑΣΜΑ ή MERS ), επίσης γνωστό με τον όρο γρίπη της καμήλας, είναι ιογενής αναπνευστική λοίμωξη, την οποία προκαλεί ο κορονοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV).

Ο κορονοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής είναι βητακορονοϊός ο οποίος προέρχεται από τις νυχτερίδες και μολύνει ανθρώπους, νυχτερίδες και καμήλες. Πιστεύεται ότι οι καμήλες έχουν ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους, ωστόσο δεν είναι γνωστό πώς. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από σε άνθρωπο σε άνθρωπο μόνο εφόσον υπάρξει στενή επαφή με ένα μολυσμένο άνθρωπο.

Τα τυπικά συμπτώματα που εμφανίζει ένας ασθενής με MERS περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, διάρροια και δύσπνοια. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά. Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται σε άτομα με προβλήματα υγείας. Η θνητότητα του ιού είναι περίπου 33%. Η εξάπλωσή του ιού είναι ασυνήθιστη εκτός των νοσοκομείων. Έτσι, επί του παρόντος, ο κίνδυνος για τον παγκόσμιο πληθυσμό θεωρείται αρκετά χαμηλός.

Share.
Exit mobile version