Λιγότερα χρήματα από εφημερίες που έχουν κάνει θα δουν στους λογαριασμούς τους οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), με απόφαση της 2ης ΥΠΕ περικόπτεται κατά €11.866 το κονδύλι με το οποίο θα πληρωθούν οι εφημερίες των γιατρών για τον μήνα Δεκέμβριο του 2023.

«Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και η διοίκηση του Τζανείου νοσοκομείου από τη μια εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε υπέρβαση εφημέρευσης για να μην διαλυθεί το σύστημα υγείας τελείως, για να μη μένουν ακάλυπτες εφημερίες και από την άλλη περικόπτουν το ποσό της αποζημίωσης των εφημεριών.
Και έπειτα λένε με θράσος ότι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί όταν προκηρύσσουν θέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο της 2ης ΥΠΕ με την απόφαση του ΔΣ για την περικοπή στις υπερβαίνουσες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού.

Η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της απαιτεί να πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε να εφημερεύουμε ούτε μια ώρα τζάμπα» σημειωνε χαρακτηριστικά και καλούσε τόσο το υπουργείο όσο και τη 2η ΥΠΕ να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Παρέμβαση για τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ έκανε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μένουν απλήρωτες υπερωρίες από τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αύξησε την χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά 40%.

«Εμείς το 2016 και το 2017 πληρώσαμε €55 εκατ. για απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες που είχατε αφήσει σε πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα την περίοδο 2012-13-14» ανέφερε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές από τη 2η ΥΠΕ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών ανέφεραν ότι πρόκειται για πάγια πρακτική και καλούσαν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να μην προχωρούν σε υπερβάσεις. «Σε όλες τις ΔΥΠΕ για ορισμένους μήνες, αυτό που προβλέπεται από τη μέχρι σήμερα νομοθεσία είναι, η δαπάνη των πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού να μην υπερβαίνει το 15% της δαπάνης των τακτικών εφημεριών επί του συνόλου των νοσοκομείων της της ΠΦΥ.

Ως εκ τούτου, όσα νοσοκομεία υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό οφείλουν να προσαρμόσουν τα κόστη των πρόσθετων εφημεριών στο συγκεκριμένο ποσοστό, προλαμβάνοντας τις υπερβάσεις με την κατάρτιση και έγκριση αντίστοιχων προγραμμάτων εφημέρευσης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Share.
Exit mobile version