Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Μετά τις καταγγελίες για το «Αττικόν», που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στις εφημερίες του, συνδικαλιστές του «Γ. Γεννηματάς» γνωστοποίησαν ότι τουλάχιστον 20 ασθενείς του παθολογικού και 8 ασθενείς του χειρουργικού παρέμεναν στο ΤΕΠ του νοσοκομείου 7 ώρες μετά το τέλος της πρωινής εφημερίας γιατί δεν υπήρχε κλίνη.

Σύμφωνα μάλιστα με τη συγκεκριμένη καταγγελία, μία νεαρή τραυματίας από τροχαίο με αιμορραγία μεταγγίστηκε στο ΤΕΠ, ενώ στον ίδιο χώρο βρίσκονταν και δύο ασθενείς διασωληνωμένοι.

Για τα νοσοκομεία που έχει επιδεινωθεί η λειτουργία τους από το νέο σύστημα εφημεριών, ανάμεσα στα οποία είναι και το «Γ. Γεννηματάς», το υπουργείο Υγείας έχει προαναγγείλει διορθωτικές κινήσεις. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται στα ΤΕΠ από την προσέλευση περίπου 2.200 ασθενών κάθε μέρα, προωθείται επίσης η ένταξη ορισμένων Κέντρων Υγείας στο σύστημα των εφημεριών.

Τα Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που θα μπουν σταδιακά σε εφημερία είναι της Αλεξάνδρας το οποίο βρίσκεται ήδη σε 24 λειτουργία, της Καλλιθέας του Αμαρουσίου και της Ραφήνας. Από τη 2η ΥΠΕ θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας, Περιστερίου και Κερατσινίου. Για την απρόσκοπτη λειτουργία τους η ηγεσία του υπουργείου έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 50 επικουρικών γιατρών ωστόσο οι εργαζόμενοι στην ΠΦΥ εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα του μέτρου λόγω της υποστελέχωσης των συγκεκριμένων δομών.  

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΕ-ΠΦΥ) σε επιστολή που απέστειλε στις 24 Ιανουαρίου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατήγγειλε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα εργαστήρια υποστηρίζοντας ότι με την επταήμερη λειτουργία τους, το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας θα δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα!

Ανέφεραν επίσης ότι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους υπό τις παρούσες συνθήκες «είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς, καθώς κανένα εργαστήριο δεν δύναται να λειτουργήσει υπό διεύρυνση ωραρίου εάν δεν ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό». Τέλος, ζήτησαν να επιστρέψει στα Κέντρα Υγείας το προσωπικό που έχει μετακινηθεί υπηρεσιακά στα κατά τόπους νοσοκομεία και να παγώσει η απόφαση για τη διεύρυνση λειτουργίας των Κέντρων Υγείας έως ότου στελεχωθούν επαρκώς τα εργαστήρια.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο