Ανέβηκαν οι τόνοι στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την ρύθμιση που προβλέπει την παραμονή γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπερασπίστηκε τη ρύθμιση με το επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2027 και ότι σκοπός της είναι να μην υπάρξει σε αυτήν την φάση (σ.σ. που καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης) νέο κύμα φυγής γιατρών από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Έχει τη δυνατότητα ο υπουργός να δίνει παράταση λέει η Επιστημονική Υπηρεσία

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι η  συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να εξελιχθεί σε αντικίνητρο για την αντιμετώπιση του brain drain και την είσοδο νέων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατευναστικά λειτούργησε πάντως για το συγκεκριμένο θέμα η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής η οποία αναφέρει ότι ο νομοθέτης δεν εμποδίζεται να ορίσει διαφορετικό όριο ηλικίας για την αποχώρηση των ιατρών του ΕΣΥ, εφόσον συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος.

Ειδικότερα, η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, ο υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας του. Δεν εμποδίζεται, όμως, ο κοινός νομοθέτης να ορίσει διαφορετικό όριο ηλικίας κατά βαθμό ή βαθμούς υπαλλήλων (βλ. ΣτΕ 1093/1958) ή κατά κλάδους υπαλλήλων, όταν οι ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας το δικαιολογούν (βλ. ΣτΕ 362, 363/1939).

«Έχει κριθεί, μάλιστα, ειδικώς ότι η, ως προς ειδική κατηγορία ιατρών του Ε.Σ.Υ., παρέκκλιση του κανόνα της αποχώρησης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. από την υπηρεσία σε ορισμένη ηλικία, δεν παρίσταται συνταγματικά αδικαιολόγητη, εφόσον συντρέχουν ειδικές περιστάσεις ή λόγοι που εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον ή ειδική σκοπιμότητα (βλ. ΣτΕ 2907/2000)», αναφέρει επίσης η επιστημονική υπηρεσία.

Λύση ανάγκης…

Με αυτά τα δεδομένα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν στην Επιτροπή ότι θα μπορούσαν να δουν τη διάταξη ως μια έκτακτη λύση ανάγκης, για τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ, αλλά σε καμία περίπτωση η παράταση παραμονής στην υπηρεσία να μην συμβαδίζει με την παράλληλη άσκηση διοίκησης (σ.σ.διευθυντές/συντονιστές), γιατί ένα τέτοιο στάτους θα απογοητεύσει νεότερους γιατρούς που περιμένουν την εξέλιξή τους. Υπογράμμισαν πάντως ότι δεν μπορεί τις ειδικότητες των γιατρών που θα υπάγονται  στη ρύθμιση να τις αποφασίζει ο υπουργός, με έναν νόμο, αλλά θα πρέπει αυτή η ευχέρεια να δίνεται στη διοίκηση κάθε νοσοκομείου που γνωρίζει τις ελλείψεις που έχει.
Όπως είναι γνωστό, η παράταση δίνεται για τους  γιατρούς οι οποίοι έχουν ειδικότητα: αναισθησιολογία, χειρουργική θώρακος, εσωτερική παθολογία, γαστρεντερολογία, νεφρολογία, ακτινολογία, ιατρική βιοπαθολογία, εργαστηριακή ιατρική, πνευμονολογία-φυματιολογία, γενικής ιατρικής, ενδοκρινολογία, ακτινοθεραπευτική ογκολογία, παθολογική ογκολογία, αγγειοχειρουργική, αλλεργιολογία, παθολογική ανατομική, αιματολογία, πυρηνική ιατρική, καρδιολογία, οφθαλμολογία, κυτταρολογία, ρευματολογία, ψυχιατρική και ψυχιατρική παίδων.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Η παράταση του χρόνου παραμονής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, έρχεται να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες ειδικότητες, υποστήριξε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Βλαχάκος και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζονται και ισχυρά κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν σε άγονες/προβληματικές περιοχές τύπου «Α» και «Β». Στόχος, τόνισε, είναι να υπάρξει άμεση λύση και να ενισχυθούν οι υγειονομικές δομές ειδικά στη νησιωτική χώρα, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης παρατήρησε πως με την εισαγόμενη ρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλες ειδικότητες αν και το έχουν ζητήσει οι αρμόδιοι φορείς. Πρότεινε επίσης να αποφασίζει το νοσοκομείο και όχι το υπουργείο για ποιες ειδικότητες θα υπάρξει παράταση, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για την είσοδο νέων γιατρών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. «Γιατί δεν αναρωτιέστε για ποιο λόγο βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις; Για ποιους λόγους οι νέοι επιστήμονες αρνούνται να διοριστούν στο ΕΣΥ; Δεν έχετε καμία στρατηγική του ανθρώπινου δυναμικού για την υγεία και το μόνο που σκεφτήκατε είναι να επιτρέψετε στους συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται και να καταλαμβάνουν τις θέσεις ευθύνης, κάτι που θα απογοητεύσει ακόμη περισσότερο τους νεότερους γιατρούς που θα πρέπει να περιμένουν ακόμη τέσσερα χρόνια, για να διεκδικήσουν μια θέση διευθυντή ή συντονιστή» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης υποστήριξε ότι η επίκληση της ανάγκης να παραμείνουν αυτοί οι γιατροί, λόγω της εμπειρίας τους, είναι υποκριτική και προσχηματική καθώς η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών στο ΕΣΥ.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου έχει δηλώσει ότι «η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να στελεχώνει το ΕΣΥ με γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, ενώ την ίδια ώρα, με την πολιτική της, διώχνει τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό- πάνω από τους μισούς πτυχιούχους, χωρίς παράλληλα να δίνει κανένα κίνητρο για να τους ελκύει πίσω».

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ είπε ότι ενώ το κόμμα του τάσσεται κατά της ρύθμισης για παραμονή στην εργασία πέρα του ορίου συνταξιοδότησης, εν τούτοις εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης των δημόσιων υγείας, νοσοκομείων και κέντρων υγείας, τουλάχιστον ας προβλεφθεί η παραμονή όσων συνταξιοδοτούμενων γιατρών το επιθυμούν και μέχρι να καλυφθούν όλα τα κενά, να γίνει χωρίς εξαιρέσεις ειδικοτήτων που υποκρύπτουν αδικίες».

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του είναι αρνητικό με την παράταση παραμονής γιατρών μετά το 67ο έτος της ηλικίας, ενώ ο εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε ότι «μιλάμε για μπαλώματα, για μια ακόμα φορά».

«Ένας άνθρωπος άνω των 67, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συστήματος υγείας και στους έντονους ρυθμούς παρατήρησε ο  ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης.


Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

Share.
Exit mobile version