Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εμπροσθοφυλακή στη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα κατά του νέου κορωνοϊού κερδίζοντας τη δημόσια αναγνώριση για το ρόλο τους αυτό. Μία μάχη όπου ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει και όπου τελικά η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία. 

Μία ανάρτηση στο facebook με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (στις 7 Απριλίου) που φέτος ήταν αφιερωμένη στους  Νοσηλευτές και τις Μαίες από τον φαρμακοποιό κ. Κώστα Κακονίκο ήταν η αφορμή που οδήγησε το DailyPharmaNews να αγγίξει ένα ζήτημα το οποίο έχει ξεχωριστή αξία και πάνω στο οποίο έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να ρίξει μεγαλύτερο βάρος η πολιτεία. Τη σχέση ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας που μάχονται ο καθένας από το πόστο του για έναν κοινό σκοπό ο οποίος δεν είναι άλλος από την καλύτερη δυνατή παροχή υγειονομικής φροντίδας στον ασθενή.

Το DailyPharmaNews έχοντας αναδείξει ως θέμα «τη διεπιστημονική συνεργασία των επαγγελματιών Υγείας και τη σημασία της στη συμμόρφωση των ασθενών» ήδη από το 2017 στο πλαίσιο του 1ου Patient Compliance Conference δεν θα μπορούσε να μη δει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάρτηση του κ. Κακονίκου, ο οποίος θεώρησε πρέπον, να πει μία κουβέντα για έναν άλλον κλάδο υγείας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον SARS CoV 2: Έγραψε συγκεκριμένα: «Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για την αποστολή και το έργο των νοσηλευτών. Η σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας είναι αφιερωμένη σε αυτούς. Σε αυτούς τους απίθανους επαγγελματίες υγείας! Σας ευχαριστούμε!».

Οι επαγγελματίες υγείας δικαιολογημένα κερδίζουν το απλόχερο χειροκρότημα της κοινωνίας για το έργο τους. Εδώ όμως το ενδιαφέρον είναι ότι ένας φαρμακοποιός, ένας υγειονομικός που παλεύει μέσα από το δικό του μετερίζι, το φαρμακείο του, να προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη ρισκάροντας την έκθεσή του στον ιό αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει δημόσια την ευγνωμοσύνη του για τη συνολική προσφορά ενός άλλου κλάδου στο χώρο της υγείας, εκείνου των νοσηλευτών. Γιατί; Ο κ. Κακονίκος απάντησε μέσα από το παρακάτω κείμενο:  

 

«Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις Ελένη;

 

Νοσοκόμα. Μου αρέσει να βοηθάω τους αρρώστους…

 

Η μαμά της Ελένης χλώμιασε. Τι νοσοκόμα καλέ; Θα δουλεύεις νύχτα μέρα, Χριστούγεννα, Πάσχα, θα παίρνεις 2 δραχμές, θα αλλάζεις γέρους και κανείς δεν θα σου πει και ευχαριστώ…

 

Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα τα οποία σε γενικές γραμμές δεν έχουν από την κοινωνία μας την αναγνώριση που τους αξίζει.

 

Τόσο σε επίπεδο αναγνώρισης του ρόλου όσο και μισθολογικά. Δεν έχουν στην κοινωνία μας το κύρος που θα ταίριαζε στην καθημερινή τους δυσκολία, στη σημασία και τον αντίκτυπο στις ζωές μας.

 

Και αν σκεφτήκατε και τους δάσκαλους μας καλά κάνατε.

 Στην καρδιά μου αυτές τις μέρες είναι όμως οι νοσηλευτές. Γυναίκες και άνδρες βρίσκονται πιο μπροστά και από την πρώτη γραμμή φροντίζοντας όλους εμάς σαν πολίτες και σαν ασθενείς και ξανά όλους εμάς σαν επαγγελματίες υγείας να βγούμε από την πανδημία όλοι.

Φροντίζουν με σεβασμό, από τις ανάγκες των νοσηλευομένων κατά την παραμονή τους στους θαλάμους των νοσοκομείων μέχρι την επιτυχή υλοποίηση εξαιρετικά συνθέτων  παρεμβάσεων με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που έχει υψηλές απαιτήσεις εξειδίκευσης.

 

Με αγάπη στις τελευταίες στιγμές που συνοδεύουν συνανθρώπους μας και τις οικογένειες τους.

Εμείς, μπορεί να τους μιλάμε και απότομα.

 

Αισθάνομαι, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Υγείας. την ανάγκη να εκφράσω στην ευγνωμοσύνη μου στις νοσηλεύτριες και στους νοσηλευτές μας. Αυτούς τους απίθανους, υποαμειβόμενους επαγγελματίες υγείας που ρισκάρουν καθημερινά για να είμαστε καλά όλοι μας.

Μέρα, νύχτα, γιορτές. Συνέχεια.

Ακατάπαυστα.

 

Οι γνώστες λένε ότι πίσω από έναν πετυχημένο Διευθυντή κλινικής κρύβεται μία ….. δυναμική προϊσταμένη.

Με τους νοσηλευτές, τους ιατρούς και τους επισκέπτες υγείας, εμάς την Φαρμακευτική κοινότητα  μας ενώνουν πολύ, πολύ περισσότερα από όσα ευκαιριακά μας χωρίζουν κυρίως σε συνδικαλιστική εκπροσώπηση και επαγγελματικά δικαιώματα. Μας ενώνει η αποστολή της διασφάλισης της Υγείας όλων των ανθρώπων. Είναι ευκαιρία στην εποχή του Covid-19 να κάνουμε επανεκκίνηση στη σχέση μας προς όφελος όλων».

Share.
Exit mobile version