Από τον Γιώργο Σακκά
Το πλαίσιο των αποφάσεων που αφορούν στην φαρμακευτική πολιτική του Υπουργείου Υγείας καθώς και των νομοθετημάτων που δρομολογεί, αναμένεται να ανακοινώσει ο Υπουργός Β. Κικίλιας, στους εκπροσώπους του κλάδου την Πέμπτη 9/7. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πρώτο σημαντικό βήμα έχει ήδη γίνει, όσον αφορά στο μέτωπο του clawback, καθώς ο Υπουργός ήδη ενημέρωσε ότι δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξαιρούνται από το clawback τα εμβόλια.
Ο Υπουργός συναντήθηκε την Τρίτη 7/7 με στελέχη εταιρειών που διακινούν εμβόλια στη χώρα μας και τους ενημέρωσε για την εξαίρεση της δαπάνης των εμβολίων από τη συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από φέτος. Η κίνηση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα του φαρμακευτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, καθώς συμβάλλει στην ραγδαία αύξηση του clawback.
Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τόνισε και πάλι πως αν δεν ληφθούν μέτρα αναστολής της ξέφρενης πορείας της δαπάνης, η υπέρβαση δηλ. το clawback, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ φέτος στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα.
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή το ποσό που αποζημιώνει η πολιτεία, παραμένει σταθερή εδώ και τέσσερα χρόνια στα 1,945 δισ. ευρώ. Μέρος τους ποσού αυτού, περί το 8%-10%, δίνεται για την κάλυψη και της ανάγκης για εμβόλια αν και αυτά δεν θεωρούνται φάρμακα αλλά αποτελούν πολιτική πρόληψης. Η φαρμακευτικές εταιρείες ανέκαθεν ζητούσαν την κάλυψη των εμβολίων από άλλο κονδύλι ώστε τα 1,945 δισ. ευρώ να αφορούν μόνο την αποζημίωση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
«Αν ακολουθηθεί αυτή η πρακτική θα τεθεί εφέτος ζήτημα για την επάρκεια των εμβολίων», είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολ. Παπαδημητρίου. Μεταξύ, λοιπόν, των κινήσεων που έχουν προταχθεί είναι και η δημιουργία διαφορετικών προϋπολογισμών για τα εμβόλια και για την κάλυψη των ανασφαλίστων σε φάρμακα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για αναπροσαρμογές και μάλιστα στο πλαίσιο της ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το Μάιο, είχε αναφέρει πως κεντρική βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην καταβληθεί clawback για τα εμβόλια για το 2020.
Σημειώνεται ότι η δαπάνη των εμβολίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, όπως συμβαίνει και με την πραγματική συνολική φαρμακευτική δαπάνη, αποτέλεσμα των αναγκών που πολλαπλασιάζονται. Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τη δαπάνη των εμβολίων να διαμορφώθηκε πάνω από 160 εκατ. ευρώ το 2019, από περίπου 135 εκατ. ευρώ το 2018.
Εκτιμάται, λοιπόν, πως η διάταξη μπορεί να έρθει ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.,
το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Επίσης η κυβέρνηση φέρεται να αξιοποιεί τη δυνατότητα που παρέχει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια, η οποία προβλέπει και χρηματοδοτική στήριξη.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται επίσης να ενημερώσει για τις επικείμενες κινήσεις στο χώρο του φαρμάκου και πιθανότατα για τις προθέσεις της σχετικά με το rebate 25% για την είσοδο στη θετική λίστα.