Η πολιομυελίτιδα έκανε ξανά την εμφάνισή της στο Σουδάν έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει την Τρίτη την εξάλειψη της ασθένειας στην Αφρική.

«Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή σε εννέα από τις 18 επαρχίες του Σουδάν, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στις 9 Αυγούστου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Ο.Η.Ε. (Ocha) στο Σουδάν.

Επιπλέον ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε σε δείγματα που ελήφθησαν στην επαρχία του Χαρτούμ, «γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανό ο ιός να έχει διαδοθεί ευρέως στη χώρα», διευκρίνισε το Ocha.

Κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν επίσης αναφερθεί στην Αιθιοπία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Τσαντ «αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης στο Σουδάν, κυρίως στην περιοχή του Νταρφούρ, εξαιτίας των μετακινήσεων του πληθυσμού», διευκρίνισε ο Ο.Η.Ε..

Σύμφωνα με το Ocha, το σουδανικό υπουργείο Υγείας –με τη υποστήριξη της Unicef, του Π.Ο.Υ. και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM)– προετοιμάζει μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού για 5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών. Για τον σκοπό αυτό ο ΟΗΕ έχει ανάγκη 20 εκατομμύρια δολάρια.

Την Τρίτη η Ρόουζ Λέκε πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης για την περιοχή της Αφρικής (ARCC), του οργανισμού πιστοποίησης του Π.Ο.Υ., είχε δηλώσει ότι «η μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας έχει διακοπεί» στην Αφρική.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αφρική», είχε δηλώσει η διευθύντρια του Π.Ο.Υ. για την περιοχή Ματσχιντίσο Μοέτι. «Από τώρα και στο εξής τα παιδιά που θα γεννιούνται στην περιοχή αυτή δεν θα φοβούνται ότι θα μολυνθούν από την πολιομυελίτιδα», είχε προσθέσει.

Η πολιομυελίτιδα είναι μολυσματική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά επηρεάζοντας τον νωτιαίο μυελό τους και μπορεί να τους προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση. _ΕΜ

Share.
Exit mobile version