Στο 80% έχουν εμβολιαστεί οι ιατροί, πάνω από το 50% οι νοσηλευτές.

 

 Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

 

Αισιόδοξος για ένα καλοκαίρι χωρίς  μάσκες, εμφανίζεται στο DailyPharmaNews ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα μας είναι οι πιο ευάλωτοι στον ιό και ακολούθως θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε και επαγγελματικές ομάδες που συνδέονται με οικονομικές δραστηριότητες. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται πριν το τέλος της Άνοιξης», λέει  ο  κ. Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας  μάλιστα ότι μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η πλειονότητα των εμβολιαστικών κέντρων, που υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα χίλια σε όλη τη χώρα, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότερα από 750.

 Σύμφωνα με τον ΓΓ  μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί  1.165.000 εμβολιασμοί, με την ημερήσια δυνατότητα τις τελευταίες εβδομάδες να ξεπερνά τις 32-34.000. «Ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Αν αυξηθούν οι παραδόσεις θα αυξήσουμε και τον αριθμό των ημερήσιων εμβολιασμών», λέει χαρακτηριστικά.   

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζετε μέχρι ώρας στην επιχείρηση «Ελευθερία»; 

 

Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Είναι μία αρκετά περίπλοκη επιχείρηση που απαιτεί τη συνεργασία και το συντονισμό πολλών επαγγελμάτων από διαφορετικούς φορείς σε πολλά επίπεδα. Όταν ξεκινήσαμε θέσαμε τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι η ασφαλής διενέργεια των εμβολιασμών, ο οποίος περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία από την παραλαβή, την αποθήκευση των εμβολίων, τη διανομή τους και τη διενέργεια εμβολιασμών. Ο δεύτερος άξονας είναι να μην υπάρχει ταλαιπωρία για τους  πολίτες. Και ο τρίτος άξονας είναι η διαφάνεια  στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και  στην τήρηση της σειράς προτεραιότητας που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σε μία τέτοια διαδικασία είναι λογικό να ανακύπτουν θέματα που διορθώνουμε. Ένα από τα προβλήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε,  είναι  ότι αναγκαστήκαμε να αναπτύξουμε δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών (ένα σύστημα για τους 75 και άνω, και ένα σύστημα για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca). Η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου της AstraZenecaσε όλες τις  ομάδες θα αμβλύνει τα όποια προβλήματα.

 

Που θεωρείτε ότι «ακουμπούν» τα εύσημα της Ευρώπης προς τη χώρα μας, για την αποτελεσματική οργάνωση αυτής της τεράστιας επιχείρησης;

 

 Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, όχι μόνο σε μας, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη, καθότι διαχειριστήκαμε εμβόλια πολύ διαφορετικά από αυτά που διαχειριζόμασταν πριν, με πολύ διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης, διανομής και διενέργειας των εμβολιασμών. Αυτό είχε πάρα πολλά προβλήματα και δοκίμασε  αντοχές συστημάτων. Εμείς μέσα από μία πολύ καλή οργάνωση και προετοιμασία καταφέραμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, τα οποία όμως βλέπουμε να παρουσιάζονται  σε κάποιες άλλες χώρες που διαχρονικά φημίζονται για την οργάνωση τους, και  να  μην έχουν βρει τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Εδώ τι έγινε;

Οργανώθηκε η αποθήκευση και η διανομή με τις υψηλότερες προδιαγραφές από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στο χώρο του φαρμάκου. Δημιουργήθηκαν ψηφιακά συστήματα πρωτοποριακά όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που εξάλειψαν την ταλαιπωρία των πολιτών. Το σημαντικότερο όμως είναι η συμμετοχή και ο επαγγελματισμός όλων των εμπλεκόμενων και κυρίως των υγειονομικών που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος παρέχοντας υπηρεσίες υψίστης ποιότητας, πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο. Αυτό που μας αποζημιώνει είναι ότι η σωστή οργάνωση πέτυχε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να φεύγουν από τα εμβολιαστικά κέντρα με χαμόγελο.

 

 Πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, ποια είναι η ημερήσια δυνατότητα στην Επικράτεια;

 

Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει 1.165.000 εμβολιασμούς, που σημαίνει ότι έχουν εμβολιαστεί έστω με μία δόση 785.000 άτομα και 379.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.  Όσον αφορά την ημερήσια δυνατότητα, έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ξεπερνά τις 32-34.000 εμβολιασμούς. Θα τονίσω κάτι το οποίο λέμε από την πρώτη στιγμή, ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Αν αυξηθούν οι παραδόσεις θα αυξήσουμε και τον αριθμό των ημερήσιων εμβολιασμών.  

 

Πόσα είναι αυτή τη στιγμή τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν; Αρκούν ή χρειαζόμαστε περισσότερα;

Έχουμε ξεπεράσει τα 750. Ανοίγουν ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Όσο αυξάνονται οι  παραδόσεις, αυξάνονται και τα εμβολιαστικά κέντρα.  Μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξουμε την συντριπτική πλειονότητα των εμβολιαστικών κέντρων και θα ξεπεράσουμε τα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σ’ όλη την επικράτεια.

Το υπουργείο επανειλημμένα έχει πει ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός για κανέναν ούτε  για τους υγειονομικούς.  Συντρέχουν όμως λόγοι δημόσιας υγείας και οι πληροφορίες για ενδονοσοκομειακή διασπορά πληθαίνουν τελευταία.

 Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στη χώρα μας, όπως και σε καμία χώρα της ΕΕ. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν. Έχουμε ένα πολύ υψηλού ποσοστό στους γιατρούς που είναι κοντά στο 80%, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 50%. Είναι όμως και θέμα ατομικής ευθύνης των ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται.

 

Πότε ακριβώς θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας και με ποια ακριβώς προτεραιοποίηση; Ποιοι ευπαθείς θα προηγηθούν ποιων; 

 

Η προτεραιοποίηση που έχει κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αντίστοιχη με αυτήν που έχουν κάνει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η ομάδα Α πολύ υψηλού κινδύνου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες δέκα μέρες ημέρες (ενδεικτικά αναφέρω τις κατηγορίες: μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, ογκολογικοί με πρόσφατο ιστορικό διάγνωσης νεοπλασίας που είναι υπό θεραπεία αυτή τη στιγμή, ανοσοκατεσταλμένοι που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, και άτομα με κυστική ίνωση).  Αφού ολοκληρωθούν τα ραντεβού της ομάδας Α, θα ανοίξουμε την πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 70-74, ακολούθως θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69, και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι υπόλοιπες ομάδες σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Μετά από αυτές τις ομάδες ποιες ομάδες θα πάρουν ραντεβού; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε εστίαση τουρισμό κλπ; Ποιες ομάδες εργαζομένων θα προηγηθούν;

 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που αποφασίζει την προτεραιοποίηση. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα μας είναι οι πιο ευάλωτοι στον ιό και ακολούθως θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε και επαγγελματικές ομάδες που συνδέονται με οικονομικές δραστηριότητες.

 

Πότε υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί και οι 18άρηδες

 

 Οι 18άρηδες είναι στον γενικό πληθυσμό και πιστεύουμε ότι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται πριν το τέλος της Άνοιξης.

 

 Εξετάζεται το ενδεχόμενο στην πορεία του εμβολιασμού, όταν θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές εμβολίων, να επιλέγει ο πολίτης ποιό εμβόλιο θα κάνει, ή να επιλέγουν οι υγειονομικοί που επιβλέπουν τους εμβολιασμούς, βάσει ιστορικού του πολίτη; 

Αυτή τη στιγμή η Πολιτεία διαχειρίζεται όλα τα εμβόλια ως ένα εμβόλιο και είναι μία τακτική που ακολουθείται και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Πότε υπολογίζετε να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση Ελευθερία; Πότε νομίζετε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες;

 

Μέχρι το τέλος της Άνοιξης, αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και κυρίως τους πολίτες που είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο χτίζοντας ένα πρώτο πολύ ισχυρό τείχος ανοσίας και συνεχίζοντας με ικανοποιητικούς ρυθμούς αισιοδοξούμε για ένα καλοκαίρι δίχως μάσκες.

 

Όλη αυτή η κινητοποίηση που προκάλεσε η πανδημία τι πιστεύετε ότι θα αφήσει στο ΕΣΥ, όταν ο εφιάλτης θα έχει τελειώσει; 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βγαίνει πολύ ενισχυμένο στο σύνολο του όχι μόνο γιατί ενισχύθηκε με προσλήψεις προσωπικού, βελτίωσε τις υποδομές του, αλλά κυρίως γιατί με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη μάχη κατά της πανδημίας, κέρδισε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των πολιτών. Και αυτή είναι η βάση που θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που πολλοί υποτίμησαν, ξεκάθαρα συμμετέχει σ’ αυτή τη μάχη, και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των εμβολιασμών. Η μεταρρύθμιση της επόμενης ημέρας θα στηριχθεί στα κεκτημένα αυτής της προσπάθειας και θα στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος που θα προσφέρει βελτιωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

 

Share.
Exit mobile version