Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Έως και 80% η ανοσία τέλη Αυγούστου με τέλη Σεπτεμβρίου, εάν οι πολίτες καλύψουν τα διαθέσιμα εμβόλια.

    

Εάν οι πολίτες καλύψουν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια ο στόχος για ανοσία στο 70-80% μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλη Αυγούστου, μπορεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται επιχειρησιακές αλλαγές, έτσι ώστε να μειωθεί στις 24 ώρες και αν είναι δυνατόν και σε λιγότερες, το χρονικό διάστημα που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο. Οι επιχειρησιακές αλλαγές που σχεδιάζονται, θα αφορούν και στη μεταφορά των τριών τουλάχιστον εμβολίων, σε όλες τις περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει η ευχέρεια της επιλογής και πρόσβασης, σε όλα τα είδη των εμβολίων.

Τα παραπάνω ανέφερε  ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ κ. Μάριος Θεμιστοκλέους σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πώς μπορεί να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη απέναντι στην πανδημία;» που διοργάνωσαν  το Εργαστήριο Τεχνολογιών Υγείας, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας  και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας.

Στην 8η θέση η  Ελλάδα στην ΕΕ στους ολοκληρωμένους  εμβολιασμούς

Ο «μαγικός αριθμός», είπε ο ΓΓ των 1018 εμβολιαστικών κέντρων, αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα 1700, στην συντριπτική πλειονότητα στην ΠΦΥ. Όπως εξήγησε, περισσότεροι από τους μισούς και πλέον εμβολιασμούς έχουν γίνει στις δομές της Πρωτοβάθμιας, ένα μεγάλο μέρος στα Νοσοκομεία και ακολούθως στα Μέγα Εμβολιαστικά Κέντρα, τα οποία είναι στελεχωμένα από το ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, αλλά και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι μία προσπάθεια που στηρίζεται σε καθημερινή βάση  σε 5000-6000 εργαζόμενους από πολλούς φορείς, προκειμένου να διενεργούνται 100.000 εμβολιασμοί. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τα 9 εκατ. εμβολιασμούς και στην ΕΕ βρισκόμαστε στη 16η θέση, αλλά στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στην 8η ,και μετά την κάμψη που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, (η οποία παρατηρείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παραμένουμε πάνω από το μέσο όρο του ημερήσιου εμβολιασμού. Επιχειρησιακά το σύστημα έχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα 135.000 εμβολιασμούς με τα 4 εμβόλια, 115.000 με τα τρία (Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson)».

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα στηριχθεί στους ιδιώτες γιατρούς

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στη δική μας χώρα (που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης) και αυτό είναι η έλλειψη μίας βάσης δεδομένων με αυτά τα άτομα. Γεγονός που δυσχεραίνει αυτό τον σχεδιασμό όπως τόνισε. «Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα στηριχθεί στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι έχουν κληθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Υπάρχει αμοιβή, η οποία καλύπτεται από το Ελληνικό δημόσιο. Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα περιορισμένο ενδιαφέρον από τους γιατρούς, όμως το θετικό στοιχείο είναι ότι βλέπουμε μία σταδιακή, έστω και αργή αύξηση σε καθημερινή βάση, στον αριθμό των συμμετοχών. Υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο και ήδη έχουμε ξεκινήσει με κινητά συνεργεία των δημόσιων δομών, των ΚΥ σε συνεργασία με τους δήμους, και με κάποιους ιδιώτες γιατρούς, τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον. Ήδη 156 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί στην Κρήτη τις τελευταίες λίγες μέρες». Ο Γ.Γ αναφέρθηκε επίσης  στην  εμβολιαστική κάλυψη των νησιών, αλλά και στον εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων,  ατόμων σε κλειστές δομές, σωφρονιστικά καταστήματα κλπ.

 

Share.
Exit mobile version