Μάλωσαν σε όλους του πιθανούς συνδυασμούς χθες βράδυ στη Βουλή κατά την τελική συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019… Μητσοτάκης με Βούτση για το τρόπο που ασκεί την προεδρεία της Βουλής ο δεύτερος. Τσίπρας με Μητσοτάκη για το σχόλιο του πρωθυπουργού περί «ψαρέματος στα θολά νερά του εθνικισμού» και πάει λέγοντας…

 

Πάντως ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε και να τον… χαιρόμαστε!

Ας δούμε τι προβλέπει για το χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου:

Καταρχάς το 2019 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας η οποία στοχεύει στη δημιουργίας ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών για όλα τα νοσοκομεία.

Για το υπουργείο Υγείας προβλέπονται συνολικά πιστώσεις 3.884.312.000 ευρώ, που αναλύονται σε 3.824.312.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και 60.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων. Τα νοσοκομεία και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται στο τέλος του 2018 να εμφανίσουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 161 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν:

1- Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με την επέκταση των ΤΟΜΥ και την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών.

2- Ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον προσωπικό και οικονομικούς πόρους

3- Εφαρμογή της πρόσφατα ψηφισθείσας φαρμακευτικής πολιτικής τιμολόγησης με προτεραιότητα στην εδραίωση του νεοσύστατου μηχανισμού της αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας ΗΤΑ. Επίσης θα επιχειρηθεί διαπραγμάτευση για τις τιμές στα ακριβά φάρμακα.

4- Τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων.

5- Επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

6- Θα δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού και την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 322 εκατ. ευρώ από το 2018. Θα επιτύχει περαιτέρω μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων σε τρίτους,  επιτάχυνση των πληρωμών από τα ταμειακά του διαθέσιμα που θα προκύψουν από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και το clawback. Για το 2019, το δημοσιονομικό πλεόνασμα του Οργανισμού εκτιμάται να είναι ύψους 269 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η εισηγητική έκθεση προβλέπει τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης των παρόχων εντός του ορίου των 2 εκατ. ευρώ και 1,455 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κυρίως με τη χρήση των μηχανισμών αυτόματων επιστροφών clawback και του κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής rebate.

Από την άλλη πλευρά, το ΚΕΕΛΠΝΟ για το έτος 2018 αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 4 εκατ. ευρώ, οφειλόμενο σε δαπάνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του φορέα, ενώ για το 2019 αναμένεται να εξισορροπήσει τα χαμένα.

 

 

Μ.Τ.

 

 

 

 

Share.
Exit mobile version