Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Oι φαρμακοποιοί, έχοντας βρεθεί από τα αρχικά στάδια κιόλας της εμφάνισης του προβλήματος του SARS CoV 2 στη χώρα μας, στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας προχώρησαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο να προσφέρουν χρηματική δωρεά προς το Υπουργείο Υγείας για την αγορά αναπνευστήρων και τη διάθεση δωρεάν υλικών ατομικής προστασίας στους εργαζομένους στα νοσοκομεία αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας.
Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν την:
- Δωρεά ποσού 40.000,00 Ευρώ προς το Υπουργείο Υγείας για την αγορά αναπνευστήρων σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων.
- Δωρεάν διάθεση 5.000 αντισηπτικών διαλυμάτων, μέρος των οποίων θα παρασκευαστούν εθελοντικά από φαρμακοποιούς μέλη των Συλλόγων της χώρας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος.
- Δωρεάν διάθεση 50.000 μασκών σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς «Οι φαρμακοποιοί με την καθημερινή τους προσφορά, ευρισκόμενοι μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή κατά του covid -19, στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας τόσο θεσμικά αλλά και σε ατομικό επίπεδο από τα φαρμακεία τους».
Κινήσεις και από την πολιτεία
Πάντως και από την πλευρά της η πολιτεία φαίνεται πως προσπαθεί να διευκολύνει τη δουλειά των φαρμακοποιών και όλων των υγειονομικών που για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρα από τον κορωνοϊό είχαν και εξακολουθούν να έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα έλλειψης των απαραίτητων προστατευτικών ειδών υγιεινής, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά.
Με πρόσφατη απόφασή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων (ΑΑΔΕ) ουσιαστικά έκλεισε το δρόμο της εξαγωγής των αντισηπτικών που παράγονται στη χώρα μας στο εξωτερικό για όσο διαρκέσει ο κίνδυνος διασποράς του ιού θέτοντας ως ανώτατο όριο εφαρμογής αυτής της απόφασης τους έξι μήνες.
Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι για όσο υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους (6) έξι μήνες από την έναρξη ισχύος αυτού, η παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων τύπου για ανθρώπινη χρήση είτε με μορφή υγρή, γέλης, είτε εμποτισμένα μαντηλάκια θα γίνεται αποκλειστικά για διάθεση στην Ελληνική Αγορά.
Η υποχρέωση αποκλειστικής διάθεσης και κυκλοφορίας των εν λόγω προϊόντων στην Ελληνική Επικράτεια καθώς και η απαγόρευση εξαγωγής τους αφορά τους παραγωγούς όσο και τους μεταπωλητές αυτών.
Γενικότερη η συνεισφορά των φαρμακοποιών για τα αντισηπτικά
Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των αντισηπτικών διαλυμάτων οι φαρμακοποιοί ήδη έχουν προσφέρει πολλά καθώς από την αρχή της κρίσης που συνοδεύτηκε από ένα κύμα πανικού και ελλείψεων στην αγορά, συνέβαλαν παράγοντας οι ίδιοι στα φαρμακεία τους τέτοια προϊόντα. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αλλά και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (FIP) παρότρυναν τους φαρμακοποιούς ως ειδικούς επιστήμονες υγείας που γνωρίζουν το αντικείμενο να προχωρήσουν στην παρασκευή τέτοιων σκευασμάτων, ορίζοντας ως βασικά συστατικά την αιθυλική αλκοόλη ή ισοπροπυλική αλκοολή υψηλής φαρμακευτικής καθαρότητας, το Υπεροξειδίο του Υδρογόνου, τη Γλυκερίνη και το Νερό (αποστειρωμένο).
Η παρασκευή του αντισηπτικού διαλύματος γίνεται αποκλειστικά από αδειούχο επιστήμονα φαρμακοποιό, καταγράφεται με προσοχή στο βιβλίο αποθέτων φαρμάκων και σηματοδοτείται με βάση τα διεθνή πρότυπα των καλών παρασκευαστικών πρακτικών.
Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία: Στοιχεία φαρμακείου που παρασκεύασε το διάλυμα, Τίτλος «Αντισηπτικό διάλυμα χεριών κατά τις οδηγίες του Π.Ο.Υ», «Χρήση εξωτερική», «Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια», «Αποθηκεύστε το σκεύασμα μακριά από παιδιά», Ημερομηνία παρασκευής και αριθμός παρτίδας (αν υπάρχει σύστημα απόδοσης στο εργαστήριο).
Να σημειωθεί εδώ ότι δυστυχώς γίνεται προσπάθεια από πολλούς να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις και την αγωνία των πολιτών να βρουν τέτοια προϊόντα υγιεινής με αποτέλεσμα την κυκλοφορία στην αγορά μαϊμού – προϊόντων.
Μόλις πριν λίγες μέρες υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής προχώρησαν στην κατάσχεση χιλιάδων (4.070,95) λίτρων διαλυμάτων που προβάλλονταν ως αντισηπτικά χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια όπως επίσης και «χειρουργικών» μασκών (2.308 τεμαχίων) που δεν είχαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης.