Στην μελέτη συμμετείχαν 46 εκατομμύρια ενήλικες, σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός της Αγγλίας

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η συχνότητα των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν χαμηλότερη μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχε σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός της Αγγλίας, διαπίστωσε ότι η συχνότητα των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν χαμηλότερη μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID19 σε σχέση με πριν τον εμβολιασμό ή χωρίς εμβολιασμό.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, του Μπρίστολ και του Εδιμβούργου ανέλυσαν αρχεία υγείας (εισαγωγές στο νοσοκομείο, αρχεία θανάτων, κ.ά.) του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, από 46 εκατομμύρια ενήλικες για το χρονικό διάστημα 8 Δεκεμβρίου 2020 έως και 23 Ιανουαρίου 2022.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μετά τον εμβολιασμό με τη συχνότητα εμφάνισης πριν ή χωρίς εμβολιασμό, κατά τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος εμβολιασμού.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές εντόπισαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης κοινών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, μετά από κάθε εμβολιασμό σε σχέση πάντα με πριν τον εμβολιασμό ή χωρίς εμβολιασμό.

Η μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης αρτηριακών θρομβώσεων, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ήταν έως και 10% χαμηλότερη, 13 έως 24 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση ενός εμβολίου COVID-19 .

Μετά από τη δεύτερη δόση, η συχνότητα εμφάνισης ήταν έως και 27% χαμηλότερη μετά τη λήψη του εμβολίου AstraZeneca και έως και 20% χαμηλότερη μετά το εμβόλιο Pfizer/Biotech. Η συχνότητα εμφάνισης κοινών φλεβικών θρομβωτικών επεισοδίων – κυρίως πνευμονικής εμβολής και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης κάτω άκρων- ακολούθησε παρόμοιο πρότυπο.

 «Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εμβολιασμού κατά του COVID-19, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι παρέχει προστασία έναντι του σοβαρού COVID-19 και έσωσε εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Samantha Ip.

Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι η συχνότητα εμφάνισης σπάνιων καρδιαγγειακών επιπλοκών ήταν υψηλότερη μετά από ορισμένα εμβόλια για τον COVID-19. Όπως είχε δείξει η μελέτη, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβόλια που βασίζονται σε mRNA, όπως το εμβόλιο Pfizer/Biotech, και θρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊό, όπως το εμβόλιο AstraZeneca.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, δεν εντόπισε νέες δυσμενείς καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου των εμβολίων COVID-19 στην προστασία των ανθρώπων από τον COVID-19, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι υψηλότερη μετά το COVID-19, ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η συχνότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι χαμηλότερη σε εμβολιασμένα άτομα σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα, αλλά περαιτέρω εξηγήσεις είναι πέρα από το πεδίο αυτής της μελέτης.

Πηγή: Nature Communications

Share.
Exit mobile version