Τι είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη συνάντηση γνωριμία της με τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ υγείας.

 

Στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου  συνάντηση γνωριμίας της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε ότι το υπουργείο Υγείας μελετά την επέκταση πέραν του τριμήνου των συμβάσεων, που θα υπογράψουν οι επικουρικοί (πλην των γιατρών) που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ΕΣΥ που βγαίνουν σε αναστολή καθηκόντων και την επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών που εργάζονται στο σύστημα υγείας και λήγουν αυτό το διάστημα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα γίνουν άμεσα και οι απαραίτητες, προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται.

Ένα σημείο που τόνισε ιδιαίτερα η κα Γκάγκα είναι η προτεραιότητα στήριξης των εργαζομένων στο σύστημα υγείας, αλλά και εξέλιξή του ώστε να καταστεί ισότιμη για όλους η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 500 μόνιμων γιατρών στο σύστημα, καθώς και 4.000 νοσηλευτών.

Οι πολιτικές για την πανδημία

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. «Πρέπει να τους πείσουμε (τους πολίτες) να εμβολιαστούν για τη δική τους ασφάλεια», τόνισε η κα Γκάγκα. «Θα κινηθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, ώστε να δώσουμε τη σωστή ενημέρωση, με τον καλύτερο τρόπο στους πολίτες».

«Βρισκόμαστε σταθερά δίπλα σε πολύ προηγμένες χώρες με εύρωστα συστήματα Υγείας όπως αυτό της Γερμανίας», είπε η αναπληρώτρια υπουργός, προσθέτοντας σχετικά με τους θανάτους από την Covid που καταγράφονται στην Ελλάδα, ότι στη χώρα μας οι γιατροί αποφασίζουν να εισάγουν στις ΜΕΘ ασθενείς και με εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση υγείας και μεγάλης ηλικίας, σε μία ύστατη προσπάθεια να τους σώσουν, κάτι που δε γίνεται σε άλλες τις χώρες». Για το λόγο αυτό τυχαίνει κάποιες ημέρες να καταλήγουν οι ασθενείς αυτοί στις ΜΕΘ COVID καταγράφοντας υψηλότερα ποσοστά θανάτων. «Αυτό όμως, δεν αφορά τη γενική εικόνα», τόνισε η κα Γκάγκα.

Επεσήμανε ότι πάνω από το 90% των νοσηλευόμενων, αυτό το διάστημα με Covid-19 φέρει την μετάλλαξη Δέλτα, με την πλειονότητα των ασθενών να ανήκει στις μεγαλύτερες ηλικίες και να είναι ανεμβολίαστοι. Παρόλα αυτά, σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς καταγράφονται μεν υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, όμως, έχουμε λιγότερες εισαγωγές για νοσηλεία.

Ενιαίο το ΕΣΥ, από την ΠΦΥ έως την τριτοβάθμια φροντίδα Υγείας

Καθώς η πανδημία αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα, υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αυξημένων περιστατικών που θα χρειαστούν νοσηλεία, είπε η αναπληρώτρια υπουργός, αναφερόμενη στο σχέδιο αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

«Το σύστημα υγείας είναι ενιαίο, από την ΠΦΥ έως την τριτοβάθμια, και σε αυτή τη βάση στηρίζεται ο σχεδιασμός για καλές υπηρεσίες Υγείας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξιοποίηση της τηλεϊατρικής, ενός πολύτιμου εργαλείου που βοηθά κάθε γιατρός ακόμα και στο πιο απομονωμένο σημείο της χώρας, να συνδεθεί άμεσα με κάποια μεγάλη ιατρική δομή για να προσφέρει πιο σίγουρη περίθαλψη στον ασθενή του.

Είναι σημαντικό να υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη και για τα χρόνια και για τα επείγοντα περιστατικά στον τόπο που βρίσκονται οι ασθενείς, με αξιοποίηση και της τηλεϊατρικής και της τεχνολογίας, γενικά.

Αναφέρθηκε και στη συνεργασία του δημόσιου τομέα Υγείας με τον ιδιωτικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρόποι διασύνδεσης, με μικρό κόστος για τον πολίτη για καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Ενημέρωσε, τέλος, ότι υπάρχουν ήδη post covid ιατρεία στα νοσοκομεία, τα οποία θα περιθάλπουν και παιδιά, αν χρειαστεί. Σχετικά με τα post covid ιατρεία, στόχος του υπουργείου είναι να παρέχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και αυτό είναι εφικτό στα μεγάλα νοσοκομεία που έχουν εμπειρία, στην παρούσα φάση, χωρίς να αποκλείεται, στο μέλλον, να ανοίξουν και άλλα εάν χρειαστεί.

 

Share.
Exit mobile version