Από το φθινόπωρο και αν… οι επιδοτήσεις

Περισσότεροι από 2.000 ασθενείς έχουν επιλέξει από τις αρχές Μαρτίου τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την αποδοχή του μέτρου από τους πολίτες.

Ο κ. Γεωργιάδης μετέθεσε όμως για το φθινόπωρο την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων αποδίδοντας την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικά εμπόδια των Βρυξελλών. Όπως είναι γνωστό, η Αριστοτέλους έχει αιτηθεί τη χρηματοδότηση 50.000 απογευματινών χειρουργείων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με τον υπουργό Υγείας να επισημαίνει σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Εμείς έχουμε δώσει όλες τις απαντήσεις στα θέματα που έθεσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ενστάσεις τους έχουν απαντηθεί και εκτιμώ ότι στον επόμενο κύκλο που είναι το φθινόπωρο θα πάρουμε την πολυπόθητη έγκριση για να ξεκινήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του.

Με δεδομένη την καθυστέρηση στην έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων (σ.σ.: ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στρέφει τώρα την προσοχή της στην καταπολέμηση της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδίως σε αυτά που βρίσκονται στις νησιωτικές και τις άγονες περιοχές.

Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν μετά και τη σύσκεψη που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «συγκρουστεί» με τους ιδιώτες γιατρούς που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών θέσεων που προκηρύσσονται για νοσοκομεία της επαρχίας.

«Το κράτος μπορεί να κάνει πάντα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Υγείας ο οποίος μέσα σε ένα 24ωρο αναφέρθηκε δύο φορές στις 11 άγονες προκηρύξεις που έγιναν για τέσσερις θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο της Κω.  

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια πληθώρα γιατρών σε μια ειδικότητα σε μια περιοχή και κανείς να μην πηγαίνει στο νοσοκομείο» παρατήρησε και στην ερώτηση του δημοσιογράφου «αν μπορεί να τους υποχρεώσει να πάνε» δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι η συνεννόηση με τους γιατρούς.

«Ο ιατρικός κόσμος δεν μπορεί να αδιαφορεί τι γίνεται στα νοσοκομεία. Ο γιατρός είναι λειτουργός της υγείας. Δεν είναι έμπορος» σημείωσε επίσης ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα προτίθεται να καλέσει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για συνομιλίες και δεν αποκλείεται όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες να θέσει ακόμα και θέμα λήψης διοικητικών μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση διαμηνύει στους γιατρούς ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να καταστεί πιο ελκυστική η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υπογραφή της ΚΥΑ για να μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, η παροχή δυνατότητας στους γιατρούς του ΕΣΥ μέσω της απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, θα αξιοποιήσει την κλινική εμπειρία τους και θα ενισχύσει πραγματικά το εισόδημά τους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και νέα υπουργική απόφαση με επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Με την απόφαση αυτή θα αυξάνεται το επίδομα για τις άγονες περιοχές για γιατρούς και νοσηλευτές από τα €100 που είναι σήμερα στα €300 και ταυτόχρονα θα υπάρξουν αλλαγές και στον ορισμό των άγονων περιοχών προκειμένου να ενταχθούν σε αυτές και οι περιοχές εκείνες για τις οποίες γιατροί και νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον να τοποθετηθούν.

Share.
Exit mobile version