Από τον Γιώργο Σακκά
Πλούσια η Κυβερνητική ενημέρωση προς τις φαρμακευτικές εταιρείες τις προηγούμενες μέρες μέσω… ΦΕΚ, καθώς αφενός εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη διαδικασία της ανατιμολόγησης φαρμάκων, αφετέρου δημοσιοποιήθηκε και η απόφαση για τον προσδιορισμό του καταλογισμού του clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Οι εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία μελέτης των αποφάσεων προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τους «λογαριασμούς» που θα τους έρθουν.
Σχετικά με τη διαδικασία της τιμολόγησης γίνεται σαφές πως κανένα φάρμακο δεν θα αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο Δελτίο ενώ και οι μειώσεις δεν θα είναι μεγαλύτερες από το 7%, όπως περιγράφονταν γενικά στην τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή πριν περίπου 10 μέρες. Σημειώνεται ότι διατηρείται και το «μαξιλάρι» ασφαλείας για όλα τα φάρμακα που είναι η τιμή ανά ΚΗΘ (Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας) να μην είναι χαμηλότερο των 0,2 ευρώ.
Παράλληλα η διαδικασία φαίνεται ότι απλουστεύεται και μάλιστα καταργείται από τα άρθρα της τιμολόγησης προηγούμενη παράγραφος που αφορούσε σε αναγωγές σκευασμάτων. Ειδικότερα καταργείται το εδάφιο που ανέφερε: «Για τις διαφορετικές συσκευασίες ή περιεκτικότητες φαρμάκου ίδιας φαρμακοτεχνικής μορφής ανευρίσκεται η τιμή με τη διαδικασία αναγωγής σε ήδη τιμολογημένα φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλότερη τιμή μονάδος, και επιλέγεται η χαμηλότερη τιμή μεταξύ αυτών, με κατώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης».
Clawback
Επίσης, αν και δημοσιεύτηκε στις 18/11 σε ΦΕΚ, οι εταιρείες διαπίστωσαν μερικές μέρες αργότερα την έκδοση Υπουργικής Απόφασης η οποία καθορίζει τη διαδικασία για την επιβολή του νοσοκομειακού clawback.
Ειδικότερα με την ΥΑ διατηρείται ο μηχανισμός επιμερισμού του 90%-10%, ο οποίος «επικαιροποιείται», χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες διατάξεις που ισχύουν για το έτος 2019 και εφεξής.
Η απόφαση υπενθυμίζει ότι το ποσό της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, επιμερίζεται στις εταιρείες α) κατά 90% με βάση το τελικό μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας. Το τελικό μερίδιο κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ προκύπτει βάσει των πωλήσεων στην αρχική αξία των τιμολογίων για όλα τα προϊόντα της (νοσοκομειακή τιμή μείον θεσμοθετημένη έκπτωση 5%), δια της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και β) κατά 10% με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας, σε επίπεδο επικράτειας, όπου ως μερίδιο ανάπτυξης λαμβάνεται ο λόγος ανάπτυξης εταιρείας προς το άθροισμα όλων των θετικών αναπτύξεων.
Ως ανάπτυξη εταιρείας λαμβάνεται η θετική διαφορά μεταξύ των καθαρών πωλήσεων (αρχική αξία των τιμολογίων, όπως αναφέρεται ανωτέρω, αφαιρουμένων περαιτέρω των προαιρετικών εκπτώσεων και του ποσού επιστροφής), κατά το τρέχον εξάμηνο, και των καθαρών πωλήσεων, κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, αφαιρουμένου, σε αυτή την περίπτωση.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα όρια της νοσοκομειακής δαπάνης, σύμφωνα με την ΥΑ 101439/2018 (Β 153/2019) παραμένουν στα 569 εκατ. ευρώ, από τα οποία 500 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 13 εκατ. ευρώ στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου και 56 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.