Ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (Hellenic Medicines Verification Organisation – HMVO) εφαρμόζει ένα νέο ψηφιακό σύστημα επαλήθευσης της γνησιότητας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με τη χώρα μας να εναρμονίζεται στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες και προδιαγραφές. Εκτός από την προστασία των πολιτών από πλαστά φάρμακα, το σύστημα θα επιτρέπει την πλήρη παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, βοηθώντας παράλληλα στην πρόβλεψη πιθανών ελλείψεων.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Κατάργηση της ταινίας γνησιότητας – Νέος τρόπος επαλήθευσης

Από την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, οι παραδοσιακές ταινίες γνησιότητας καταργούνται σταδιακά και αντικαθίστανται από έναν μοναδικό κωδικό (barcode) σε κάθε συσκευασία φαρμάκου. Οι φαρμακοποιοί θα σαρώνουν αυτόν τον κωδικό για να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητα του προϊόντος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα την «Έναρξη εφαρμογής ευρωπαϊκής οδηγίας για ψευδεπίγραφα φάρμακα – ΗMVO», η μετάβαση στο νέο σύστημα θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, διασφαλίζοντας ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη συνεργασία

·         10.552 ιδιωτικών φαρμακείων,

·         38 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ,

·         103 ιδιωτικών νοσοκομείων,

·         150 δημόσιων νοσοκομείων και

·         135 χονδρεμπόρων στην Ελλάδα, οι οποίοι διανέμουν ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και

·         350 κατόχους αδειών κυκλοφορίας.

Κάθε φαρμακείο ή τελικός χρήστης διαθέτει τώρα τουλάχιστον ένα σαρωτή για να ελέγχει κάθε συσκευασία πριν διανεμηθεί. Ο σαρωτής συνδέεται με μια κεντρική βάση δεδομένων των φαρμάκων που παρασκευάζονται, διανέμονται και διατίθενται προς πώληση στην Ελλάδα.

Οι ασθενείς θα αρχίσουν να βλέπουν τις νέες δικλίδες ασφαλείας στις συσκευασίες φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες. Κάθε συσκευασία θα έχει:

•          Έναν μοναδικό σειριακό αριθμό ενσωματωμένο σε δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα (2D), που θα περιέχει δεδομένα μοναδικά για τη συγκεκριμένη συσκευασία, και

•          Έναν μηχανισμό ασφαλείας (όπως σφραγίδα, ταινία ή ειδικό κλείσιμο) που διασφαλίζει ότι η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί ή αλλοιωθεί.

«Η Ελλάδα πέτυχε ένα μεγάλο στοίχημα»

Κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος, ο υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος για την ασφάλεια των πολιτών και την εναρμόνιση της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Επισημαίνοντας τις δυσκολίες της μετάβασης, ανέφερε ότι «χρειάστηκε μεγάλος συντονισμός και πίεση ώστε να ενταχθούμε εντός της προθεσμίας που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ δεν κατάφεραν όλες οι χώρες να συνδεθούν εγκαίρως στο ευρωπαϊκό δίκτυο επαλήθευσης φαρμάκων.
Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε:

«Σήμερα η Ελλάδα κάνει ένα ουσιαστικό βήμα εκσυγχρονισμού, εφαρμόζοντας ένα ενοποιημένο και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου, το οποίο αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Με τη δημιουργία του HMVO διασφαλίζουμε ουσιαστικά την αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού στην Ελλάδα και θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, προστατεύοντας τους ασθενείς από παραποιημένα ή μη ασφαλή φάρμακα και ενισχύοντας τη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων. Η λειτουργία του νέου αυτού συστήματος ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών, διασφαλίζει τη συμβατότητα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και βελτιώνει τη συνολική διαχείριση και λειτουργία της αγοράς φαρμάκων».

Ισχυρότερος έλεγχος και πλήρης ιχνηλάτηση φαρμάκων

Ο HMVO επιτρέπει την ιχνηλάτηση κάθε φαρμακευτικού σκευάσματος, αποτρέποντας την κυκλοφορία πλαστών προϊόντων στην αγορά. Ο νέος μηχανισμός θεωρείται ασφαλέστερος από την παραδοσιακή ταινία γνησιότητας, καθώς οι φαρμακοποιοί, τόσο στα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα ελέγχουν κάθε συσκευασία πριν από τη διάθεσή της.

Πρόβλεψη ελλείψεων και έλεγχος διαδικτυακών αγορών

Το νέο σύστημα θα συνδέεται με το ΗΣΠΑΔΙΦ, τον μηχανισμό παρακολούθησης των ελλείψεων φαρμάκων, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη πρόβλεψη αποθεμάτων και τη μείωση των ελλείψεων. Επιπλέον, θα ενισχυθεί ο έλεγχος των φαρμάκων που διατίθενται μέσω διαδικτύου, όπου τα ψευδεπίγραφα σκευάσματα συνιστούν μείζον πρόβλημα.

Οι κίνδυνοι από τα παραποιημένα φάρμακα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, εξήγησε ότι τα ψευδεπίγραφα φάρμακα ενδέχεται να περιέχουν λανθασμένες, παραποιημένες ή ακόμα και τοξικές δραστικές ουσίες, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Ευάγγελος Μανωλόπουλος, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «σημαντική», επισημαίνοντας ότι το νέο σύστημα επαλήθευσης ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του ΕΟΦ.

Πρωτοπορία στη διασύνδεση με το σύστημα αποζημίωσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πέτυχε τη διασύνδεση του νέου συστήματος επαλήθευσης με τον μηχανισμό αποζημίωσης φαρμάκων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο. Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, πρόσθεσε ότι, παρόλο που η χώρα προστατευόταν ήδη μέσω της ταινίας γνησιότητας, το νέο σύστημα αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο στην είσοδο παραποιημένων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Ο HMVO

Ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2023 ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με Εταίρους τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.), το PhRMA Innovation Forum (P.I.F.) και τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).

Ο βασικός ρόλος του HMVO αφορά στη δημιουργία και αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων, στην υποστήριξη όλων των φορέων που έχουν την υποχρέωση να το εφαρμόζουν, καθώς και στη συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας του, με σκοπό να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο