Το γεγονός ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά και το ότι με τις επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών φαρμάκου, θα καλύπτονται οι ανάγκες 8,5 εκατ. ΑΜΚΑ και του 70% των νοσοκομειακών αναγκών της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2025, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η κάλυψη του κενού της υποχρηματοδότησης, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλες επιστροφές clawback και πρακτικά σε υπερφορολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνηθεί ένα τριετές πλαίσιο με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Ενιαίος δείκτης εγχώριας προστιθέμενης αξίας

Ο κ. Τρύφων πρότεινε τη θέσπιση ενός ενιαίου δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας για όλες τις επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. «Αυτό είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο και η ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα διαχυθεί στην κοινωνία, ενισχύοντας τη κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τα μέλη των εταιρειών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την καθοριστική συμβολή του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο, ήδη, αφήνει σημαντικό αποτύπωμα στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ενισχύει ενεργά την εθνική οικονομία και οδηγεί στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος Β’, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργοί και βουλευτές,  εκπρόσωποι θεσμικών και κρατικών φορέων, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κόσμου.  

Θετική απάντηση Γεωργιάδη για το τριετές πλαίσιο συνεργασίας

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της συνταγογράφησης αποδίδουν, με βάση ότι τα ποσά του clawback που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μειώνονται.

Δήλωσε, επίσης, ότι η σύναψη ενός τριετούς συμφώνου συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι πλέον πιο κοντά, με στόχο τη δημιουργία ενός προβλέψιμου περιβάλλοντος για τη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από τις 17 Φεβρουαρίου 2025, θα αρχίσει η αποστολή των τελικών σημειωμάτων για το νοσοκομειακό clawback του 2023, το οποίο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 70% των πωλήσεων, ελαφρώς χαμηλότερο από το αναμενόμενο, κάτι που βέβαια δεν το καθιστά χαμηλό.

Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σύνδεση της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ιχνηλάτησης φαρμάκων (HMVO): «Ήταν μια δύσκολη, αλλά επιτυχημένη απόφαση, που χωρίς τη νέα πλατφόρμα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και δεν θα είχαμε τα φάρμακα που χρειάζονται οι πολίτες μας. Κοιτάζοντας το μέλλον, προσβλέπουμε σε 10 χρόνια από τώρα, τα νέα εργοστάσια στην Ελλάδα να είναι όχι 10 αλλά 100. Η Ελλάδα, με το 2% του πληθυσμού της ΕΕ, παράγει πάνω από το 10% των φαρμάκων, αποδεικνύοντας τη σημασία του κλάδου για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε και η στρατηγική για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη του κλάδου μας».

Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι τα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης έχουν συμβάλει στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να μειώνεται από 1,52 δισ. ευρώ το 2023 σε 1,49 δισ. ευρώ το 2024.

1.000 θέσεις απασχόλησης σε δύο μήνες

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι, σε μόλις δύο μήνες, ο κλάδος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αύξησε κατά 1.000 τις θέσεις απασχόλησης. Μάλιστα οι θέσεις εργασίας  στη φαρμακοβιομηχανία είναι και καλά αμειβόμενες αποδεικνύοντας τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στην ανάπτυξη της χώρας, σημείωσε η υπουργός.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ιωάννης Τσίμαρης, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ιωαννίνων, έδωσε ευχές για την νέα χρονιά και συνεχάρη την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία παραμένει αφοσιωμένη στην ενίσχυση της εγχώριας  φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο την περαιτέρω πρόοδο και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τη σημασία της ύπαρξης εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες, ο οποίος τόνισε ότι η αξιοποίηση των γενοσήμων φαρμάκων αποτελεί σημαντικό στόχο για την Πολιτεία, καθώς θα απελευθερώσει και πόρους για την καινοτομία. Κλείνοντας, ο κ. Δέδες επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης μια εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των υψηλών ιδιωτικών δαπανών που επιβαρύνουν τους ασθενείς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παραδοσιακή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Βαρνάβα Θεοχάρη, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ. 

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο