Σαφή θέση υπέρ της στήριξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παίρνει το διεθνές όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών.

«Η FIP παραμένει σταθερή στην πεποίθησή μας ότι το μέλλον της παγκόσμιας υγείας βρίσκεται στη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη συλλογική προσπάθεια. Σε περιόδους που οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, οι αναδυόμενες ασθένειες και οι ανισότητες στην υγεία απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια ευημερία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραμένει ζωτικός θεσμός για την προώθηση της ασφάλειας, της ισότητας και της βιωσιμότητας της υγείας παγκοσμίως. Καλούμε όλα τα έθνη να θυμούνται ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις υγείας απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» Αυτό ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (FIP) σε επίσημη ανακοίνωσή της την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης των εργασιών (από τις 3 έως τις 11 Φεβρουαρίου) του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη αντιδρώντας ουσιαστικά στην πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό.

Οι εργασίες του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ το οποίο συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, πραγματοποιήθηκαν στη σκιά της απόφασης της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ. Η εν λόγω απόφαση που συνοδεύεται από μια 12μηνη προειδοποιητική περίοδο, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους προς τον οργανισμό, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του ΠΟΥ καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του, συνεισφέροντας περίπου το 18% της συνολικής του χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει απώλεια περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε χρήμα με δεδομένο ότι ο πρόσφατος διετής προϋπολογισμός του ΠΟΥ για το 2024-2025 ανέρχεται στα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως δεν είναι μόνο η οικονομική στήριξη από πλευράς των ΗΠΑ που θα χαθεί για τον ΠΟΥ. Όπως επισημαίνει σε άρθρο της στο InBusiness η Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, BSC, MSc, PhD, Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας (ΕΕΘ) η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμείνει στην  παραμονή των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και για «την τεράστια ερευνητική και επιστημονική τους συμβολή στον χώρο της δημόσιας υγείας, μέσα από φορείς όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH)».

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ότι «οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΠΟΥ να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες του οργανισμού μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα».

Η FIP εκπροσωπώντας τον κλάδο των φαρμακοποιών στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η υγεία είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα και η ευημερία ενός έθνους επηρεάζει την ευημερία όλων. Τα παγκόσμια προβλήματα υγείας ξεπερνούν τα σύνορα και μόνο μέσω της ενότητας και της αμοιβαίας υποστήριξης μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Αναλυτικά η FIP αναφέρει τα εξής:

“Ως επαγγελματίες υγείας που εστιάζουμε στην παροχή υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο  μέσω της οικουμενικής κάλυψης υγείας, η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP), πιστεύει σταθερά ότι το μέλλον της παγκόσμιας υγείας βρίσκεται στη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη συλλογική προσπάθεια. Σε περιόδους που οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, οι αναδυόμενες ασθένειες και οι ανισότητες στην υγεία απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια ευημερία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραμένει ζωτικός θεσμός για την προώθηση της ασφάλειας, της ισότητας και της βιωσιμότητας της υγείας παγκοσμίως.

Ενώ αναγνωρίζουμε τις μοναδικές προκλήσεις και τις διαφορετικές προτεραιότητες των επιμέρους εθνών, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ευρύτερη εικόνα — η υγεία είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα και η ευημερία ενός έθνους επηρεάζει την ευημερία όλων. Τα παγκόσμια προβλήματα υγείας ξεπερνούν τα σύνορα και μόνο μέσω της ενότητας και της αμοιβαίας υποστήριξης μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ο ΠΟΥ παρέχει μια πλατφόρμα για δίκαιη και αμερόληπτη έρευνα, διανομή πόρων και συντονισμένη απάντηση σε κρίσεις υγείας. Το πεδίο, οι υποδομές συνεργασίας που παρέχει επιτρέπει στα κράτη να ανταλλάσσουν γνώσεις, να παρέχουν υποστήριξη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να εργάζονται για λύσεις που αφορούν σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις υγείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει το αυξανόμενο βάρος των χρόνιων ασθενειών, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και της συνεχιζόμενης απειλής των μολυσματικών ασθενειών.

Καλούμε όλα τα έθνη να θυμούνται ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις υγείας απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία, διασφαλίζουμε ότι κάθε άτομο, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική του θέση, έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στους πόρους που απαιτούνται για να ζήσει μια υγιή ζωή. Η FIP πιστεύει ότι μαζί, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να οικοδομήσουμε ένα πιο ανθεκτικό, υγιές μέλλον για όλους».

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο