Υπό φυσιολογικές συνθήκες η κοπή της Πρωτοχρονίατικης πίτας σε έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα είχε έναν πανηγυρικό χαρακτήρα. Ενδεχομένως σε αυτήν να έδιναν το παρών όχι μόνο οι αρμόδιοι οι υπουργοί αλλά πλήθος κυβερνητικών στελεχών, πιθανότατα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το κλίμα ωστόσο στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών μόνο εορταστικό δεν ήταν…

Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από το νοσοκομειακό clawback, το ποσοστό του οποίου έχει σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη και τα μέλη της ΠΕΦ γνώριζαν ότι σε λίγες ημέρες φθάνει στις εταιρείες τους η «λυπητερή» για το β’ εξάμηνο του 2023. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ότι η Εθνική Κεντρική Αρχή προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ολοκλήρωσε την επεξεργασία των σημειωμάτων του 2023 για το νοσοκομειακό φάρμακο και από Δευτέρα οι εταιρείες θα τα έχουν στα χέρια τους.

«Το ποσοστό είναι σκάρτο 70%. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε 5 μονάδες κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Δεν θα υπάρχει σε κανέναν πάνω από 78%, αυτό θα είναι το μέγιστο. Το 83%, 84% και 85% τελικά απεφεύχθησαν με τα μέτρα που πήραμε», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς ένα σήμα, ότι η Πολιτεία τήρησε τις υποσχέσεις της προς την φαρμακοβιομηχανία.

Παρά τη μείωση σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023 και τις προοπτικές να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα το 2024, οι εκπρόσωποι των εταιρειών επιμένουν ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές κινούνται σε ένα πολύ υψηλό ύψος για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, το οποίο καταδεικνύει την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

«Επί της ουσίας οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις πληρώνουν σχεδόν τα 7 στα 10 φάρμακα, με την Πολιτεία να καλύπτει μόνο τα 3 στα 10» ανέφερε παράγοντας του κλάδου.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε δουλεύουν και το Clawback του 2024 θα είναι αισθητά καλύτερο για τις εταιρείες» υποσχέθηκε επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει με έμφαση τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών των φαρμακοβιομηχανιών που όπως είπε αποτυπώνει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα φθηνά φάρμακα οι οποίες λειτούργησαν ως καταλύτης για τη συνέχιση της κυκλοφορίας τους στην εγχώρια αγορά.

«Όλα γίνονται στο φως και καθαρά. Καταφέραμε, δε, να συγκρατήσουμε σε έναν βαθμό αδιανόητο τη φαρμακευτική δαπάνη του 2024», πρόσθεσε επίσης ο κ. Γεωργιάδης, και εξήγησε ότι το 2023 η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1.520 εκατ. ευρώ και το 2024 έκλεισε στα 1.490 εκατ. «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Clawback θα είναι πολύ μικρότερο για το 2024» σημείωσε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το μόνο κομμάτι που δεν κατέστη δυνατόν να μειωθεί αφορά τη δαπάνη για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. «Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μας πιάνει απελπισία» ανέφερε με νόημα.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ζήτησε για μια ακόμη φορά επαρκή χρηματοδότηση, ώστε το κράτος να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. «Έχουμε «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ. Να δοθούν κίνητρα για τη χρήση των γενόσημων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, τότε δεν θα υπάρχει κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι το μοντέλο, στο οποίο πιστεύουμε και πρέπει υπερκομματικά να το υπηρετήσουμε».

Σε ότι αφορά τη δυναμική του κλάδου ανέφερε ότι πλέον στη χώρα λειτουργούν 10 νέα εργοστάσια με 60 νέες παραγωγικές γραμμές, που εξελίσσονται και προσφέρουν 12.000 υψηλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.

Το παρών στην εκδήλωση της ΠΕΦ έδωσαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, από το ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης κ.α.

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο