Ο προϋπολογισμός του έργου διάρκειας 30 μηνών ανέρχεται σε περίπου 1.900.000 ευρώ

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Tο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Άγιος Σάββας» είναι το πρώτο Νοσοκομείο στην Ελλάδα, το οποίο λαμβάνει κρατική ενίσχυση από το υπουργείο υγείας, προκειμένου να αναβαθμιστεί σε Oλοκληρωμένο Kέντρο καρκίνου, εστιάζοντας κυρίως στην ποιότητα φροντίδας υγείας και ασφάλειας των ογκολογικών ασθενών. Το Έργο έχει τίτλο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου με την Εφαρμογή και Διαλειτουργικότητα Τυποποιημένων Διαδικασιών για την Ποιότητα Φροντίδας Υγείας και Ασφάλειας των Ογκολογικών Ασθενών» και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός του έργου που έχει διάρκεια 30 μήνες, ανέρχεται σε περίπου 1.900.000 ευρώ και επιδιώκει να καλύψει την άμεση αναγκαιότητα εφαρμογής τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας, η οποία θα οδηγήσει στην δυνατότητα διασφάλισης ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας για τον ογκολογικό ασθενή. Tα παραπάνω δήλωσε η Προϊσταμένη του Τμήματος Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» Βασιλική Γκιόκα, από το βήμα του πρόσφατου 4ου ετήσιου συνεδρίου του Economist με θέμα: «Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα επιτεύγματα – Τα εμπόδια – Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Αναβάθμιση της έρευνας με υποστήριξη στην διακρατική συνεργασία

Σύμφωνα με την κυρία Γκιόκα, με την ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση, ο Άγιος Σάββας θα είναι σε θέση να λάβει την διαπίστευση αριστείας από τον Οργανισμό των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καρκίνου (Organisation for European Cancer Institutes -OECI), στον οποίο είναι βασικό μέλος από το 2022. «Ο φιλόδοξος στόχος του OECI είναι να ενώσει μέσω του προγράμματος διαπίστευσης όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα καρκίνου, δημιουργώντας κοινή μεθοδολογία αριστείας στην ογκολογία, και διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης του καρκίνου. Επίσης επιδιώκεται η αναβάθμιση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της διεξαγωγής κλινικών μελετών, με υποστήριξη στη διακρατική συνεργασία». Όπως ανέφερε η κ. Γκιόκα, η  αναγκαιότητα για τη δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου στην Ευρώπη δημιουργήθηκε, διότι η παροχή και η ποιότητα της περίθαλψης για τον καρκίνο μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των χωρών, λόγω διαφορών στη δομή των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, του ποσού των πόρων που διατίθενται για την περίθαλψη και την έρευνα για τον καρκίνο, τη σχέση μεταξύ έρευνας και κλινικής πρακτικής και την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η διασυνοριακή συνεργασία θα βελτιώσει τα θεραπευτικά μονοπάτια

«Για παράδειγμα, τα ποσοστά επιβίωσης μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού ποικίλλουν κατά 20% μεταξύ των χωρών της Ευρώπης ενώ η πενταετής επιβίωση του παχέος εντέρου κυμαίνεται από 49% έως 68%. Η διασυνοριακή αυτή συνεργασία των ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου θα αναπτύξει και θα βελτιώσει τα θεραπευτικά μονοπάτια, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό, την παροχή, την παρακολούθηση, την καταγραφή και την ανασκόπηση της φροντίδας υγείας. Αποτελούν  προϊόν συλλογικής διεπιστημονικής δουλειάς πολλών  επαγγελματιών  υγείας και η εφαρμογή τους: α) μειώνει την διακύμανση στην κλινική πρακτική και βελτιώνει την έκβαση της νόσου και β) προωθεί την οργανωμένη και αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών στηριζόμενη σε αποδείξεις (evidence based)».

Όσον αφορά τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν έναν οργανισμό ως ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου, ανέφερε η κ. Γκιόκα, εκτός από τα ποσοτικά κριτήρια όπως ο προϋπολογισμός και ο αριθμός των κλινών, είναι κυρίως η παραγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας για τον καρκίνο.

Ποσοτικά κριτήρια για τη διαπίστευση

«Ένα ποσοτικό κριτήριο για τη διαπίστευση αφορά στον αριθμό των κλινικών μελετών που είναι ενεργές ετησίως και πρέπει να είναι πάνω από 75 ενώ το νοσοκομείο μας το 2022 είχε 54. Επίσης οι ασθενείς που εντάσσονται στις προοπτικές παρεμβατικές κλινικές μελέτες θα πρέπει να ξεπερνάνε το 10% των νεοθεραπευθέντων ασθενών του Νοσοκομείου. Οι νεοθεραπευθέντες στον Άγιο Σάββα το 2022 ήταν 4.826 και εντάξαμε στις κλινικές μελέτες 242 ασθενείς (5%)». Το ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου διαθέτει υποχρεωτικά βιοτραπεζα και μονάδα κλινικών μελετών, τόνισε η κ. Γκιόκα για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «οι δομές αυτές είναι συνθέτες και πολυδιάστατες. Παράγουν γνώση και καινοτομία και είναι απαραίτητες εάν θέλουμε να αναπτύξουμε και εδραιώσουμε ένα τομέα μεταφραστικής έρευνας, με κατεύθυνση την ογκολογία ακριβείας και την εξατομικευμένη ιατρική, ωθούμενοι πάντα από το πραγματικό μας ενδιαφέρον για την βελτίωση της υγείας των συνανθρώπων μας.

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη διάγνωση η/και περιορισμένη πρόσβαση σε ειδικούς και αποτελεσματική θεραπεία. Η ένταξη του Νοσοκομείου στο δίκτυο των ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου του OECI σημαίνει την απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με κορωνίδα την απόκτηση της διαπίστευσης που στόχο έχει τη διασφάλιση της προσβασιμότητας του πολίτη, τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ποιοτική τους αναβάθμιση, τη λειτουργική αναδιοργάνωση και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς να λάβουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα υγείας».

Share.
Exit mobile version