Ζήτημα καλύτερης παρακολούθησης των εξελίξεων που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο χώρο του φαρμακείου και γενικότερα της υγείας από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης που είχε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, ψυχίατρος κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με μέλη του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο κ. Κυμπουρόπουλος ο οποίος με δική του πρωτοβουλία προχώρησε σε αυτήν την επίσκεψη, ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα σπάνια και εξαιρετικά εκθέματα που φιλοξενεί και χρονολογούνται από το 1900 και ακόμη παλαιότερα. 

Τον υποδέχτηκαν η Αντιπρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Άννα Σιδηροπούλου, ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γιώργος Κιοσές, o Ταμίας κ. Μιχάλης Ζαννέτος και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, Χαράλαμπος Σαρδέλης και Μιχάλης Βολώνης, καθώς και ο Έφορος του Μουσείου Νικόλαος Νικόλτσιος.

«Πρόκειται για ένα μουσείο που έγινε με μεράκι και εθελοντική εργασία. Σ’ αυτό εκτίθενται περισσότερα από 3.000 σπάνια αντικείμενα και κειμήλια, τα οποία προέρχονται από πολλές ιδιωτικές συλλογές, ενώ στόχος μας είναι να διασωθεί η κληρονομιά της φαρμακευτικής επιστήμης στην Ελλάδα», τόνισε, καλωσορίζοντας τον κ. Κυμπουρόπουλο, η Αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, Άννα Σιδηροπούλου και πρόσθεσε ότι «θα ήταν ευχής έργον να σας έχουμε αρωγό στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε, να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τον σημαντικό ρόλο του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου».

Στη συνέχεια ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε για τις δράσεις που αναπτύσσει ο Σύλλογος με έμφαση στη δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών, αλλά και για τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος ζήτησε από το Δ.Σ. του ΦΣΘ να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ώστε μέσω και της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών να έχει άμεση ενημέρωση για ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας την ανάγκη της συστηματικής ενημέρωσης των Ελλήνων φαρμακοποιών για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη λογική, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κιοσές στο DailyPharmaNews  ότι «γίνονται πολλά πράγματα στην Ευρώπη τα οποία δεν φτάνουν στον φαρμακευτικό κόσμο της Ελλάδος».

Με αφορμή αυτήν την παρότρυνση ο κ. Κιοσές άνοιξε μία συζήτηση για το πως έχει αντιμετωπιστεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο το θέμα της εκπροσώπησής του στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην PGEU, την Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών τα τελευταία 15 χρόνια που ο ίδιος παρακολουθεί τα πράγματα. Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Κιοσές είναι ότι αυτή η εκπροσώπηση ποτέ δεν ήταν επαρκής και ικανοποιητική.

Ο ίδιος ο κ. Κυμπουρόπουλος μιλώντας στο DailyPharmaNews τόνισε την ανάγκη το αρμόδιο όργανο των φαρμακοποιών να φροντίζει να φτάνει η πληροφορία για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη στον κάθε φαρμακοποιό. «Το πρόβλημα είναι η διάχυση της πληροφορίας στον Έλληνα φαρμακοποιό. Είναι σημαντικό να φτάνει αυτή η πληροφορία και να μαθαίνει ο κάθε φαρμακοποιός τι συμβαίνει στο χώρο του σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Γενικά έγινε μία ευρεία συζήτηση με τον κ. Κυμπουρόπουλο να δείχνει ενδιαφέρον για τα θέματα του κλάδου. Μάλιστα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής πρότεινε τη λειτουργία ξεχωριστού γραφείου συνταγογράφησης στα δημόσια νοσοκομεία ως λύση στη μη τήρηση της νομοθεσίας εκ μέρους γιατρών- κυρίως των ΤΕΠ-  στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιβιοτικών, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη.

Η πρόταση του κ. Κυμπουρόπουλου δεν βασίζεται σε κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε κάποια άλλη χώρα αλλά ήταν μία προσωπική αυθόρμητη σκέψη που όμως είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να εξεταστεί ως λύση του υφιστάμενου προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς.

Η λογική της λειτουργίας μίας δομής μέσα στο νοσοκομείο που θα ασχολείτο με αυτό το ζήτημα της διαδικασίας της συνταγογράφησης αφήνοντας τον γιατρό απερίσπαστο στο κλινικό του έργο βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πρότασης. Αυτό που στην ουσία προτείνεται είναι να δίνεται μία απλή χειρόγραφη συνταγή από τον γιατρό η οποία στη συνέχεια θα πηγαίνει σε μία υπηρεσία που θα λειτουργεί διεκπεραιωτικά ως ένα «κέντρο συνταγογραφίας», όπου θα γίνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχει περιθώριο με όλη αυτήν την πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία να έχουν και το κομμάτι να συνταγογραφούν και πολλές φορές είναι λογικό όλο αυτό να μη λειτουργεί εύρυθμα. Όταν εξετάζεις και από τη μία και από άλλη μεριά ένα πρόβλημα βρίσκεις λύσεις. Δυστυχώς είμαστε από τις χώρες που αργήσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λύσει αυτά τα ζητήματα. Το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μία διαδικασία εκσυγχρονισμού, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει ώστε να διευκολυνόμαστε όλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυμπουρόπουλος. 

Πέρα από την πρότασή του αυτή ο κ. Κυμπουρόπουλος ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αρχίσει στην Ευρώπη συζήτηση για την ενοποίηση των συνταγών φαρμάκων, που σημαίνει ότι αν μια συνταγή γραφτεί για παράδειγμα στην Ελλάδα, να μπορεί να εκτελεστεί και στη Γαλλία. 

Έγινε μία ευρεία συζήτηση με τον κ. Κυμπουρόπουλο να δείχνει ενδιαφέρον για τα θέματα του κλάδου. «Μιλήσαμε γενικότερα, όπως είπε ο κ. Κιοσές «για τα εργασιακά που και ο ίδιος παρακολουθεί και κυνηγά από πολύ κοντά, είπαμε για τη σχέση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και φαρμακείου, για τη διασπορά τους στην ελληνική επικράτεια, είπαμε για την “πλάτη” που έχουμε βάλει ως κλάδος στο σύστημα υγείας, για το ότι είμαστε υψηλά φορολογούμενοι ως κλάδος, Γενικά μιλήσαμε για αρκετά πράγματα».

Το DailyPharmaNews ζήτησε από τον Έλληνα Ευρωβουλευτή με αφορμή την επαφή του με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να τοποθετηθεί στο θέμα του ρόλου του φαρμακοποιού στον εμβολιασμό και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πλευράς του ιατρικού σώματος καθώς ο ίδιος εκ της θέσης του μπορεί να παρακολουθεί από πιο κοντά το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει πλέον μία πορεία συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.

Το πρόβλημα για τον ίδιο είναι ότι «στην Ελλάδα δεν ακολουθούμε κανόνες. Και πέρα από το ότι δεν ακολουθούμε κανόνες, δεν μπαίνουμε και σε ένα πλαίσιο να φτιάξουμε κανόνες. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει μία άγνοια και μία μεταφορά ευθυνών. Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καθίσουμε να συζητήσουμε ξανά, σοβαρά και μπορούμε να το κάνουμε. Είναι μία πρόσφορη περίοδος για να το κάνουμε, όχι από θέμα κορωνοϊού αλλά από την πλευρά ότι η κυβέρνηση λειτουργεί προς μία τέτοια κατεύθυνση. Μπορούμε να δούμε τι υποχρεώσεις και τι ανάγκες υπάρχουν και τι μπορεί να προσφέρει ο κάθε κλάδος, τι είναι στη δικαιοδοσία του να το κάνει».

 

 

Share.
Exit mobile version