Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μετά τον πολλαπλασιασμό των φωνών από πλευράς φαρμακοποιών για πιο εξειδικευμένες οδηγίες σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό που θα προσδώσουν μία μεγαλύτερη ασφάλεια στους ίδιους αλλά και στους βοηθούς τους κατά την εργασία τους στα φαρμακεία, και την πρωτοβουλία Φαρμακευτικών Συλλόγων όπως αυτοί της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε κάποιες συστάσεις προς τους φαρμακοποιούς – μέλη τους, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, έχοντας ήδη πιέσει την πολιτεία και συγκεκριμένα τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με επιστολή του, να δώσει αυτές τις εξειδικευμένες για τους φαρμακοποιούς οδηγίες, προχώρησε την Πέμπτη 12 Μαρτίου σε συστάσεις για να καλύψει όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, ειδικά αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό (δες εδώ) μέχρι η πολιτεία να απαντήσει στο αίτημά του.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι και η τοποθέτηση plexiglas στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου, όπως αυτά που υπάρχουν στα γκισέ των τραπεζών, όπως και η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης. Μάλιστα συστήνεται στους φαρμακοποιούς να προχωρήσουν στην άμεση λήψη όλων ή μερικών από τα μέτρα αυτά.

Η ανακοίνωσή του ΠΦΣ έχει ως εξής:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μετά και την απόφαση του Π.Ο.Υ. να χαρακτηρίσει   την εξάπλωση του κορωνοϊού ως Πανδημία, με αίσθηση ευθύνης απέναντι σε όλους τους συναδέλφους φαρμακοποιούς, στους υπαλλήλους των φαρμακείων μας και στις οικογένειες μας αλλά  και  απέναντι στους πολίτες  και ειδικά αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θεωρεί υποχρέωσή του να συστήσει  τα παρακάτω μέτρα, μέχρι να δοθούν  σαφείς οδηγίες από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στους οποίους έχει ήδη σταλεί σχετική επιστολή  και έχει γίνει τηλεφωνική  επικοινωνία:

  • Τοποθέτηση plexiglas στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου (όπως στα γκισέ των τραπεζών)
  • Χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης
  • Συχνότατος αερισμός όλου του εσωτερικού χώρου .
  • Αποφυγή συνωστισμού εντός του χώρου του φαρμακείου με την είσοδο μόνο ενός ατόμου για κάθε ασθενή και είσοδος  το πολύ 2-3 πολιτών ταυτόχρονα, διατηρώντας πάντα απόσταση δύο τουλάχιστον βημάτων μεταξύ τους
  • Απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα των χώρων των φαρμακείων (πατώματα, πάγκοι, λοιποί χώροι )
  • Περιορισμός επισκέψεων των αντιπροσώπων των εταιρειών

 

Επίσης ο ΠΦΣ έχει αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητά  να δοθεί η δυνατότητα , σε  όσα φαρμακεία το επιθυμούν,  να εξυπηρετούν από θυρίδα ή μέσω των ρολών  ασφαλείας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η χώρα βρίσκεται  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά σε όλη την διάρκεια  και στην κορύφωση της πανδημίας, επιτελώντας το έργο τους απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες. Αυτό απαιτεί από όλους μας υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

Σας συνιστούμε να προχωρήσετε  άμεση λήψη όλων ή μερικών των μέτρων που σας κοινοποιούμε, αντιλαμβανόμενοι την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, έτσι ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στο έργο της πολιτείας και να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την πανδημία».

Α. Σοφιανόπουλος: Αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού μόνο στα λόγια

Πάντως αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ενώ την ίδια στιγμή που στην Ιταλία, μία χώρα που ουσιαστικά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που έχει ο SARS  – CoV -2, γεγονός που έχει κυριολεκτικά έχει παραλύσει την κοινωνική και οικονομική ζωή  επέλαση τα μόνα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά είναι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όπου έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα, στην Ελλάδα υπάρχει μία άλλη αντιμετώπιση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στο fb o κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, ενός από τους τρεις νομούς της χώρας που επλήγησαν μέχρι στιγμής περισσότερο από τον ιό. Αναφερόμενος στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Τετάρτη 11 Μαρτίου παρατηρεί ότι  ενώ η πολιτεία έχει αναγνωρίσει το ρόλο του φαρμακείου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην πράξη το υποβαθμίζει.

«Εκτιμούσα πως η πολιτεία θα σέβονταν αυτό που η ιδία νομοθέτησε κι επίσημα πλέον πως δηλαδή θα αντιμετωπιζόμαστε ως σταθμός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως ακριβώς και είμαστε – και μάλιστα εξαιρετικά ιδιαίτερης βαρύτητας – μιας και σημαντικό τμήμα συναδέλφων μας ασκεί περίθαλψη εκεί που δεν υπάρχουν ούτε καν Κέντρα Υγείας» αναφέρει ο κ. Σοφιανόπουλος σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες του για την αντιμετώπιση που θα είχαν οι φαρμακοποιοί στη σύσκεψη.

Η ενημέρωση ωστόσο αυτή, όπως διαπίστωσε «δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τις συμβουλές που δίνουμε καιρό τώρα ή και συζητάμε σε παρέες μεταξύ μας, διανθισμένη με σημείωση παραπόνων ή ερωτημάτων από τους υπόλοιπους φορείς τα οποία κατέγραψε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ. Το μόνο νέο που κατέγραψα ήταν πως με ατομικά μέτρα και κατά περίπτωση θα αντιμετωπίζεται κατάστημα -επιχείρηση που εργαζόμενος η ο ιδιοκτήτης έχουν βρεθεί φορείς του ιού η έχουν νοσήσει.

Άκουσα την πλειοψηφία των φορέων με προσοχή και σεβασμό, ως όφειλα, και αποχώρησα διαμαρτυρόμενος τονίζοντας στον Αντ-Περιφερειάρχη και στους παραπάνω παρευρισκόμενους όσα σας ανέφερα απαιτώντας παράλληλα από την πολιτεία να με αντιμετωπίσει άμεσα ως υγειονομικό και να ξανακαλέσει σε σύσκεψη, με το ιατρικό κόσμο και νοσηλευτικό κόσμο ώστε να παραχθεί κάτι ουσιαστικό.

Τέτοια σύσκεψη όπως αυτή που διεξήγαγε μέρες πριν η Περιφέρεια, όπως αρχικά είχα καταγγείλει και που κρυπτόμενη πίσω από τον ΕΟΔΥ, είχε χθες δικαιολογηθεί. πως δεν μας κάλεσε.

Ενημέρωσα τους παριστάμενους αυτοδιοικητικούς άρχοντες πως αν εξακολουθήσει η ιδία τακτική της πολιτείας απέναντι στα φαρμακεία, κανένας έλεγχος δεν θα μπορεί να υπάρξει πλέον στη αυτόβουλη κρίση του κάθε φαρμακοποιού να κλείσει το φαρμακείο του, να κατεβάσει τα ρολά του ή ότι άλλο τέλος πάντων επιβάλλει το θυμικό του με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.

Η κυβέρνηση ως υπεύθυνη πολιτεία δεν μπορεί να μας εμπαίζει νομοθετώντας τη μια στιγμή τα φαρμακεία ως σταθμούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και απαιτώντας προδιαγραφές, πιστοποιήσεις, κοσμώντας μας με διάφορα καλά λόγια και την κρίσιμη στιγμή του ουσιαστικού προβλήματος να μας αντιμετωπίζει ως απλό εμπορικό κατάστημα».

Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο κ. Σοφιανόπουλος, τα φαρμακεία όλης της χώρας βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά στην ασφάλεια των φαρμακοποιών απέναντι στην κρίση αυτή. Μίλησε δε για προχειρότητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη η οποία φάνηκε, όπως είπε, «από το γεγονός πως ξέχασαν πως στον νομό μας υπάρχει και δεύτερος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Αιγιαλείας, τον οποίον λησμόνησαν να καλέσουν. Αμφιβάλλω δε, αν είχαν σκεφτεί και την ύπαρξη του. Παρότι είναι γνωστό πως είμαι αντίθετος στην διάσπαση αυτή των φαρμακείων του νομού μας, διαμαρτυρήθηκα έντονα και για την απαξιωτική στάση της μη κλήσης του Φ.Σ. Αιγιαλείας έστω στη σύσκεψη αυτή».

 

 

Share.
Exit mobile version