Οι λοιμώξεις μπορεί να μειώσουν τη γνωστική ικανότητα, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές. Νέα μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, δείχνει ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων λοίμωξης και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, όσοι έχουν νοσηλευτεί εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, παρουσιάζουν μειωμένη γνωστική λειτουργία, η οποία αντιστοιχεί σε δείκτη ευφυΐας κατά 1,76 μονάδες χαμηλότερο από το μέσο όρο. Άτομα που επισκέφθηκαν πέντε ή περισσότερες φορές νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο, είχαν κατά 9,44 μονάδες χαμηλότερο IQ από το μέσο όρο. Η επίδραση στη γνωστική ικανότητα αυξανόταν με τη χρονική εγγύτητα της τελευταίας λοίμωξης καθώς και με τη σοβαρότητά της.

Οι λοιμώξεις στον εγκέφαλο επηρέασαν την γνωστική ικανότητα περισσότερο, αλλά και πολλά άλλα – αρκετά σοβαρά ώστε να απαιτούν νοσηλεία- είδη λοιμώξεων μπορεί επίσης να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις.

«Φαίνεται ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σε τέτοιο βαθμό, που η γνωστική ικανότητα του ατόμου θα παραμείνει εξασθενισμένη για πολλά χρόνια μετά τη θεραπεία της λοίμωξης», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Michael Eriksen Benr-s, MD, PhD, από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει, στο παρελθόν, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές ικανότητες και πιο πρόσφατες μικρές μελέτες σε ανθρώπους οδηγούν, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 190.000 Δανούς που γεννήθηκαν μεταξύ του 1974 και του 1994, των οποίων το IQ είχε αξιολογηθεί μεταξύ του 2006 και του 2012. Το 35% αυτών είχε επισκεφθεί νοσοκομείο, λόγω κάποιας λοίμωξης, μία φορά πριν διεξήχθη το τεστ IQ.

«Οι λοιμώξεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις άμεσα στον εγκέφαλο, αλλά και μέσω περιφερειακής φλεγμονής, η οποία επηρεάζει τον εγκέφαλο και την πνευματική ικανότητά μας. Οι λοιμώξεις έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια, ενώ έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι επιδρούν στη γνωστική ικανότητα των ανοϊκών ασθενών. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και τη γνωστική ικανότητα υγιών ατόμων», επισημαίνει ο Eriksen Benr-s.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ώρχους, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Share.
Exit mobile version