Η αντικατάσταση Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων σε όλη τη χώρα είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού ύψους €20 εκατομμυρίων, που καλύπτει επιπλέον τη συντήρηση των μηχανημάτων και την εκπαίδευση του αρμόδιου ιατρικού προσωπικού σε συνεργασία με διακεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ειδικότερα, με την εκδήλωση εγκαινίων των δύο νέων γραμμικών επιταχυντών στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Αντικατάστασης Μηχανημάτων Ακτινοθεραπείας του ΙΣΝ, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 10 γραμμικών επιταχυντών σε 7 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, νέοι γραμμικοί επιταχυντές τοποθετήθηκαν στα ακόλουθα δημόσια νοσοκομεία:

  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (2 μηχανήματα), Αλεξανδρούπολης,
  • Λάρισας,
  • Πατρών,
  • Ηρακλείου Κρήτης (2 μηχανήματα),
  • Γενικό Νοσοκομείο Aθηνών «Αλεξάνδρα»,
  • Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» (2 μηχανήματα)

 

Στον τομέα της ακτινοθεραπείας, και επιπλέον του συγκεκριμένου προγράμματος, πρόκειται να αντικατασταθεί και ο γραμμικός επιταχυντής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, o οποίος θα είναι διαθέσιμος και προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες, μέσω άλλης δωρεάς του ΙΣΝ που έχει ως στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων της χώρας.

 

Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο για το Πρόγραμμα Ακτινοθεραπείας του ΙΣΝ.

 

«Η πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες υγείας οφείλει να είναι προνόμιο όλων και όχι μόνο λίγων τυχερών», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.
«Με αυτό το σκεπτικό, προσπαθήσαμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, να ενισχύσουμε την «οπλοθήκη» των ασθενών και των γιατρών στη μάχη τους κατά του καρκίνου. Σήμερα, ο εξοπλισμός 7 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας σε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα είναι σε θέση να συγκριθεί με την τεχνολογία κορυφαίων νοσοκομείων στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι προσπάθειές μας δε σταματούν εδώ. Συνεχίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να ενισχύουμε τον τομέα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας μέσα από μια σειρά σημαντικών έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της ‘Πρωτοβουλίας για την Υγεία’ του ΙΣΝ».

 

Θέτοντας ως προτεραιότητα τον εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων με ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα νέας τεχνολογίας για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του καρκίνου, το 2014 ξεκίνησε το Πρόγραμμα Αντικατάστασης Μηχανημάτων Ακτινοθεραπείας, με πρωτοβουλία του ΙΣΝ. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους κατεξοχήν αρμόδιους φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι κατέχουν πολύχρονη εμπειρία στον χώρο της ακτινοθεραπείας, και συγκεκριμένα με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, την Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος, καθώς και με ομάδα επιστημόνων από το τμήμα ακτινοθεραπείας του Johns Hopkins Medicine, στις ΗΠΑ.

 

Για την αποτελεσματική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, κατά την έναρξη του προγράμματος, το 2014, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα 18 δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα. Από την καταγραφή, προέκυψε το συμπέρασμα ότι, το 67% επί του συνόλου των μηχανημάτων είχε ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής του (10 έτη), με συνέπεια την υπολειτουργία των Τμημάτων Ακτινοθεραπείας και επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας χιλιάδων ασθενών.

Βάσει αυτών των δεδομένων, και έχοντας ως γνώμονα έργα ανάλογης κλίμακας διεθνώς, το Πρόγραμμα Αντικατάστασης Μηχανημάτων Ακτινοθεραπείας του ΙΣΝ σχεδιάστηκε με σκοπό κάθε ακτινοθεραπευτικό τμήμα δημόσιου νοσοκομείου να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον ένα σύγχρονο γραμμικό επιταχυντή τεχνολογίας νεότερης των 10 ετών.

 

Σήμερα, και οι 10 γραμμικοί επιταχυντές έχουν τεθεί σε λειτουργία και προσφέρουν τεχνικές ακτινοθεραπείας αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόζουν κορυφαία ιατρικά κέντρα σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, σε σύγκριση με μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας, έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν υψηλή δόση ακτινοβολίας στους όγκους με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των υγιών ιστών. Γεγονός που μεταφράζεται, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, σε καλύτερη ζωή για τους ασθενείς τόσο κατά την περίοδο της θεραπείας, όσο και χρόνια αργότερα.

 

Με τα τωρινά δεδομένα, στο σύνολο των 31 γραμμικών επιταχυντών που λειτουργούν στα 18 δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, ο μέσος όρος ηλικίας των μηχανημάτων υπολογίζεται στα 7,4 έτη, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος ηλικίας των 17 γραμμικών επιταχυντών που λειτουργούν σε 8 ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας είναι περίπου 8,5 έτη.

 

Εκπαίδευση Προσωπικού και Συντήρηση Μηχανημάτων

Επιπλέον της προμήθειας και εγκατάστασης των γραμμικών επιταχυντών, η δωρεά του ΙΣΝ περιλαμβάνει την εκπαίδευση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού για την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που χειρίζεται τα μηχανήματα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Ακτινοθεραπείας του University of Texas Health San Antonio M.D Anderson Cancer Center και τον καθηγητή Νίκο Παπανικολάου, το οποίο φιλοξενεί για 3 εβδομάδες μέλη από τα Τμήματα Ακτινοθεραπείας των επτά νοσοκομείων στα οποία εγκαταστάθηκαν τα νέα μηχανήματα.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με έναν νέο τρόπο λειτουργίας που προϋποθέτει αποκλειστική χρήση ψηφιακών ιατρικών φακέλων, όπως και να κατανοήσουν περαιτέρω τη διαδικασία του σχεδιασμού θεραπείας και την επιλογή των κατάλληλων κάθε φορά τεχνικών ακτινοθεραπείας.

Τέλος, η δωρεά του ΙΣΝ καλύπτει επίσης το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων για τουλάχιστον δύο έτη, το οποίο για το σύνολο των μηχανημάτων υπερβαίνει τα €2 εκατομμύρια ανά έτος. 

 

Share.
Exit mobile version