Πρόληψη σε όλα τα επίπεδα με οργάνωση και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Τίποτα δεν άφησε στην τύχη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να φέρει σε πέρας την ευθύνη που έχουν πλέον -ήδη από το 2019- οι φαρμακοποιοί ως αναγνωρισμένοι από το νόμο επαγγελματίες υγείας που μπορούν να πραγματοποιούν αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία.
Τόσο οργανωτικά όσο και επικοινωνιακά έδειξε μία συνέπεια στην υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» ώστε αφενός να προστατεύσει όσο γίνεται περισσότερο τα μέλη του από κάθε ευθύνη που αφορά την όλη διαδικασία μέχρι και την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων των εμβολιασμών, αφετέρου να προωθήσει και προς την κοινωνία το μήνυμα ότι ο φαρμακοποιός ως υπεύθυνος επαγγελματίας φροντίζει να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία αυτό που έχει ευθύνη να κάνει.
Με δελτίο Τύπου λοιπόν επικοινώνησε την πράγματι σημαντική ενέργεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας των αντιγριπικών εμβολιασμών με την -για πρώτη φορά- αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία της πόλης.
Συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου, αφού αναφέρει την είδηση, κάνει μία περιγραφή της όλης διαδικασίας σημειώνοντας ότι «από τη στιγμή που το φαρμακείο επιλέγει να διενεργήσει εμβολιασμό, αυτομάτως θεωρείται παραγωγός τέτοιων αποβλήτων και δεσμεύεται για την ορθή διαχείρισή τους, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 της ΚΥΑ 146163/2012», κάτι που εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον της διοίκησης του Συλλόγου για να προχωρήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Βεβαίωση Επεξεργασίας την οποία λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί από την εταιρεία που ανέλαβε την αποκομιδή διατηρείται, όπως σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε κάθε φαρμακείο ως στοιχείο τεκμηρίωσης για τη διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών (ΕΑΑΜ) που παράγει.
Αναφέρει λοιπόν το δελτίο Τύπου:
«Στην ασφαλή αποκομιδή των αιχμηρών και μολυσματικών αποβλήτων του αντιγριπικού εμβολιασμού που διενεργήθηκε στα φαρμακεία κατά τη διάρκεια της φετινής εμβολιαστικής περιόδου, προχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Βελόνες και σύριγγες τοποθετήθηκαν σε ειδικούς κίτρινους κάδους, ενώ βαμβάκι, γάντια και άλλα παρεμφερή υλικά σε ειδικά χαρτόκουτα.
Για την προμήθεια των ειδικών κάδων και χαρτόκουτων, αλλά και την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας ο ΦΣΘ υπέγραψε συμφωνία, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, με εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων.
“Ήταν μια πρωτοποριακή δράση. Η προσπάθειά μας άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2020. Στόχος μας ήταν να τηρήσουμε όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα της διαδικασίας αποκομιδής και καταστροφής των αιχμηρών και μολυσματικών αποβλήτων. Αναζητήσαμε προσφορές, τις οποίες εξέτασε επιτροπή του Συλλόγου μας και καταλήξαμε σε αυτή που ήταν πιο συμφέρουσα από όλες τις απόψεις. Ο Σύλλογος κάλυψε τα έξοδα της προμήθειας των ειδικών κάδων και της αποκομιδής για όλα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ενώ έστειλε στα μέλη του και οδηγίες για την ορθή χρήση των κάδων που παρέλαβαν”, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.
Παράλληλα εξηγεί ότι σύμφωνα με το νόμο 4600/9-2-2019, άρθρο 160, ο αδειούχος φαρμακοποιός επιτρέπεται να προβεί στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού. Από τη στιγμή που το φαρμακείο επιλέγει να διενεργήσει εμβολιασμό, αυτομάτως θεωρείται παραγωγός τέτοιων αποβλήτων και δεσμεύεται για την ορθή διαχείρισή τους, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 της ΚΥΑ 146163/2012.
Η διαδικασία Συλλογής–Μεταφοράς/Ιχνηλασιμότητας έγινε μετά τη λήξη της εμβολιαστικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία που ανέλαβε το έργο πέρασε από τα φαρμακεία για να συλλέξει τους ειδικούς κάδους και τα χαρτόκουτα. Κατά την αποκομιδή συμπληρώθηκε το ειδικό Συνοδευτικό Έντυπο Αναγνώρισης και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταστροφής, κάθε φαρμακείο θα λάβει εντός 60 ημερών Βεβαίωση Επεξεργασίας από την εταιρεία. Τα έγγραφα αυτά διατηρούνται σε κάθε φαρμακείο ως στοιχεία τεκμηρίωσης για τη διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών (ΕΑΑΜ) που παράγει.
“Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, παρόλο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και σε τέτοια μεγάλη έκταση. Συνολικά προμηθεύτηκαν τους ειδικούς κάδους 970 φαρμακεία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί από την εταιρεία οι ειδικοί κάδοι από 802 φαρμακεία. Αποτελούμε σημαντικό κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Με την πρωτοβουλία αυτή, την οποία αγκάλιασαν οι φαρμακοποιοί της δύναμής μας, κάνουμε ακόμη ένα βήμα για να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο του Έλληνα φαρμακοποιού στη δημόσια Υγεία”, δηλώνει ο κ. Ευγενίδης».
Είναι δεδομένο ότι η οργανωμένη διαδικασία αποκομιδής των αιχμηρών και μολυσματικών αποβλήτων είναι απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και του περιβάλλοντος. Πέρα από αυτό όμως πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη οι φαρμακοποιοί έχουν πλέον ήσυχο το κεφάλι τους σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιος συνάδελφος που δεν ακολουθεί αυτήν την πρακτική. Συνεπώς όλες οι διαδικασίες γίνονται όπως πρέπει.» ανέφερε στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευγενίδης. «Τη δυνατότητα τη δώσαμε ως Σύλλογος σε όλους να την έχουν εντελώς δωρεάν. Μέχρι πέρσι, όποιος ήθελε να λειτουργήσει έτσι πλήρωνε από την τσέπη του. Φέτος το ανέλαβε ο Σύλλογος και επειδή είχε πολύ μεγάλη επιτυχία η προσπάθεια αυτή φαντάζομαι ότι θα το συνεχίσουμε και τις επόμενες χρονιές αυτό. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για κανέναν φαρμακοποιό να μη συμμετέχει σε αυτό και να είναι εκτεθειμένος και στο νόμο».