της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ανακοίνωσή του χτες, Δευτέρα, επεσήμανε σε όλα τα κράτη την ανάγκη στενής παρακολούθησης κρουσμάτων της θανατηφόρου γρίπης των πτηνών, σε πτηνά και πουλερικά, αλλά και την άμεση αναφορά τυχόν ανθρώπινων κρουσμάτων που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας πανδημίας γρίπης.
Διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και την Ασία από τα τέλη του περασμένου έτους, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετούς θανάτους στην Κίνα και έχει οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας σφαγή των πουλερικών σε ορισμένες χώρες. Οι ειδικοί φοβούνται ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί για να εξαπλωθεί πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.
Σχεδόν 40 χώρες έχουν αναφέρει νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά ή άγρια πτηνά από το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
«Η ταχέως αναπτυσσόμενη γεωγραφική κατανομή αυτών των εστιών και ο αριθμός των στελεχών του ιού που μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί θέτουν τον Π.Ο.Υ. σε επιφυλακή», δηλώνει η πρόεδρος του Οργανισμού Margaret Chan.
«Αν και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μία τυχόν επόμενη πανδημία γρίπης -μετά την “ήπια” πανδημία του H1N1 κατά την περίοδο 2009-2010 – αλλά το “καλύτερα” δεν είναι πάντα αρκετό», πρόσθεσε η Chan και ανέφερε ότι ήδη αναπτύσσεται εμβόλιο (σχεδιάζεται να διανεμηθούν 350 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου), ώστε να μην είναι ακάλυπτες οι χώρες στις οποίες υπήρξαν κρούσματα του ιού.
Στην Κίνα, υπήρξε μια «ξαφνική και απότομη αύξηση» ανθρώπινων κρουσμάτων του H7N9 από το Δεκέμβριο και ο Π.Ο.Υ. δεν κατάφερε να αποκλείσει την εξάπλωση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς υπήρξαν δύο περιπτώσεις ομαδικής εξάπλωσης. Από τότε, δεν έχει εντοπιστεί σταθερή εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς υγείας, τα 194 κράτη μέλη του Π.Ο.Υ. πρέπει να επαγρυπνούν για τον εντοπισμό και την άμεση αναφορά κρουσμάτων του ιού σε ανθρώπους, τόνισε η Margaret Chan, καταλήγοντας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τα πρώτα σημάδια».