Φορώντας μάσκες και γάντια Πακιστανοί γιατροί ξεκίνησαν και πάλι σήμερα την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία είχε διακοπεί τον Μάρτιο εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, έχοντας στόχο να εμβολιάσουν τουλάχιστον 800.000 παιδιά στη διάρκεια πέντε ημερών.

Η αναστολή της εκστρατείας εμβολιασμού στο Πακιστάν είχε προκαλέσει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων της πολιομυελίτιδας, η οποία είναι ενδημική στη χώρα όπως και στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής φέτος στο Πακιστάν έχουν αναφερθεί 60 κρούσματα της ασθένειας αυτής. Το 2017 είχαν καταγραφεί μόλις 8, ενώ το 2018 άλλα 12, όμως το 2019 τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας σημείωσαν ραγδαία αύξηση φτάνοντας τα 147, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί σε ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου περιοχές και στις τέσσερις επαρχίες» της χώρας, δήλωσε ο δρ Ράνα Μουχάμαντ Σαφντάρ, επικεφαλής της εκστρατείας εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι κάνουν τον εμβολιασμό είναι πλήρως εξοπλισμένοι προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί 265.082 κρούσματα covid-19 και 5.599 θάνατοι.

Η Unicef είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο ότι η αναστολή του εμβολιασμού ενδέχεται να προκαλέσει το ξέσπασμα καταστροφικών επιδημιών το 2020 και αργότερα.

Την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε φέτος τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, στο παρελθόν οι ομάδες που κάνουν τα εμβόλια έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

Πέρυσι υπερσυντηρητικοί θρησκευτικοί αξιωματούχοι στην πόλη Πεσάβαρ είχαν διασπείρει φήμες ότι παιδιά αρρωσταίνουν λόγω του εμβολίου, προκαλώντας αντιδράσεις στη συντηρητική επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα της πολιομυελίτιδας.

Ομάδες ατόμων έκαψαν ένα κέντρο υγείας σε χωριό, έκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο και έριξαν πέτρες σε αυτοκίνητα. Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δέχθηκαν απειλές και παρενοχλήθηκαν.

Μία γιατρός που έκανε εμβόλια και δύο αστυνομικοί που συνόδευαν μια ομάδα γιατρών που συμμετείχαν στην εκστρατεία εμβολιασμού σκοτώθηκαν επίσης πέρυσι.  _ΕΜ

Share.
Exit mobile version