Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσπάθησε να προλάβει φαινόμενα πανικοβλημένων πολιτών που αναζητούσαν στα φαρμακεία κολχικίνη για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.
Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής».
Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα έδωσε ο κ. Μανώλης Κατσαράκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλώντας στο DailyPharmaNews.
Όπως είπε τα σκευάσματα τα οποία περιέχουν ιώδιο και τα οποία κυκλοφορούν επισήμως στην ελληνική αγορά είναι συμπληρώματα διατροφής με γνωστοποίηση στον ΕΟΦ τα οποία περιέχουν ιώδιο σε πολύ μικρότερη περιεκτικότητα της τάξεως των 150 – 200 μικρογραμμάρια τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις εκθέσεις/μελέτες του αναφέρει ότι σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια ατόμου άνω των 12 ετών η προτεινόμενη δόση της ταμπλέτας είναι άνω των 100 miligram. Οπότε συγκρίνοντας την περιεκτικότητα των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με αυτήν που θα έπρεπε να λάβει κάποιος σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος είναι 500 φορές μικρότερη.
Τα σκευάσματα λοιπόν που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι ακατάλληλα για την ένδειξη αυτή, δηλαδή για την προφύλαξη σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια και συνταγογραφούνται ή συστήνονται από ενδοκρινολόγους για άλλους λόγους, για παθήσεις του θυρεοειδούς και δεν έχουν καμία σχέση με τα σκευάσματα εκείνα που διαμοιράζονται με κρατική ευθύνη σε άλλες χώρες όπου για παράδειγμα λειτουργούν εργοστάσια με πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως η Βουλγαρία ή η Πολωνία.
«Κάτι τέτοιο στη χώρα μας δεν υφίσταται, και από τα φαρμακεία δεν υπάρχει τρόπος κανείς να προμηθευτεί τέτοια σκευάσματα ενώ η διαδικτυακή αγορά τέτοιων σκευασμάτων από το εξωτερικό είναι γνωστό ότι ενέχει μεγάλους κινδύνους» τονίζει ο κ. Κατσαράκης.
Όπως λέει «χρειάζεται σύνεση, αποφυγή πανικού. Είναι καθήκον όλων να ακούν τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την ευθύνη να δώσουν οδηγίες για το πως θα έπρεπε να συμπεριφερθεί ο κόσμος σε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Για τον ίδιο υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να κρίνουν εάν χρειάζεται και πότε κάποιος να πάρει σκεύασμα ιωδίου κατάλληλης περιεκτικότητας, πότε θα αρχίσει η λήψη, πόσο θα διαρκέσει η χορήγηση, τη δόση που θα έπρεπε να λάβει ανάλογα με την ηλικία και όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που θα έπρεπε να γνωρίζει εκείνος που θα χρησιμοποιούσε αυτά τα σκευάσματα, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε φάρμακο.
Ο κ. Κατσαράκης εξηγεί ότι «απ’ όσα διαβάζουμε γι’ αυτά τα σκευάσματα τα οποία απ’ ό,τι γνωρίζω είχαν χορηγηθεί και μετά το πυρηνικό ατύχημα λόγω του τσουνάμι που χτύπησε μετά από μεγάλο σεισμό, την πόλη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είναι σκευάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο, κατάλληλα για να καλύψουν τον οργανισμό τις πρώτες ώρες που εκτίθεται σε ραδιενέργεια και είναι εντελώς άχρηστα εάν ληφθούν σε άλλο χρόνο».
Διευκρινίζει δε ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν υπεισέρχεται αυτή τη στιγμή στον πυρήνα αυτής της συζήτησης γιατί όπως προανέφερα το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες αρχές με τους επιστήμονες που πάντα το πλαισιώνουν και που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά ειδικά θέματα, όπως η ραδιενέργεια μετά από πυρηνικό ατύχημα, έχουν το λόγο και την ευθύνη λήψης των όποιων αποφάσεων».
Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Κατσαράκης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα αντίστοιχο με εκείνο που είχε δημιουργηθεί με την COVID 19, όταν ο κόσμος έσπευδε στα φαρμακεία για να προμηθευτεί κολχικίνη προκαταβολικά για να όταν κι εάν χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει. Ουσιαστικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με την ανακοίνωσή του λειτούργησε προληπτικά για να αποτρέψει τον κόσμο από τέτοιες ενέργειες.
Η ζήτηση αυτή τη στιγμή, όπως λέει, για σκευάσματα ιωδίου είναι σποραδική. Όμως τα δημοσιεύματα που υπήρξαν, ειδικά στα ηλεκτρονικά μέσα που παρουσιάζουν φρενίτιδα στη ζήτηση τέτοιων σκευασμάτων στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τους Έλληνες πολίτες, εάν δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. «Ο Πανελλήνιος σωστά έκανε και έτρεξε να προλάβει για να μπουν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις» καταλήγει ο κ. Κατσαράκης.