Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας για να περιγράψει τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού για να προστατευτούν από μόλυνση με κορωνοϊό.
Μετά από πλήθος καταγγελιών από τα μέλη της Ομοσπονδίας για ανάκληση αδειών ειδικού σκοπού και αναρρωτικών με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να αποδείξουν τον «αρρύθμιστο διαβήτη», η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξέδωσε ένα έντονο δελτίο τύπου με το οποίο ζητά την τροποποίηση του όρου «άτομα με αρρύθμιστο σε σακχαρώδη διαβήτη» που χρησιμοποιείται στην ΚΥΑ (ΦΕΚ 928 Β’/18-3-20), παράγραφος 3, 1.3, σε «άτομα με σακχαρώδη διαβήτη».
Μέχρι πρότινος, αναφέρουν στις επιστολές διαμαρτυρίας και τις καταγγελίες που δημοσιεύσουν οι σύλλογοι και η Ομοσπονδία ατόμων με ΣΔ, σε οποιαδήποτε οδηγία εξέδιδε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες, συμπεριλάμβανε και τον σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο, τώρα που ήρθε η ώρα η Πολιτεία να προστατεύσει αυτά τα άτομα απομακρύνοντάς τα από τη δουλειά τους, κατασκευάζει έναν όρο που είναι πρωτάκουστος ως χαρακτηρισμός για τα άτομα με διαβήτη.
Όπως γράφει στο δελτίο τύπου:
«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διαχωρίζεται επιστημονικά σε τύπους, σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και ανάλογα με τη συμπτωματολογία και την κλινική κατάσταση του κάθε πάσχοντα», ενώ ο όρος «ρυθμισμένος και αρρύθμιστος» χρησιμοποιείται προφορικά από το θεράποντα ιατρό «με στόχο να συνετίσει τον ασθενή ώστε να πετύχει καλύτερη ευγλυκαιμία».
Άλλωστε, ο ίδιος ο όρος ρυθμισμένος, όταν χρησιμοποιείται από την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τους ασθενείς με διαβήτη, για κανέναν λόγο δε σημαίνει σταθερό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά χρησιμοποιείται όταν «το 75%, των περισσότερων από τις 40.000 διαφορετικές τιμές γλυκόζης αίματος ημερησίως που εναλλάσσονται σε ένα άτομο με Διαβήτη, είναι εντός στόχου!».
Είναι όμως γεγονός, σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και δια στόματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF) ότι «τα άτομα με Διαβήτη, όταν αναπτύσσουν ιογενή λοίμωξη, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης. Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο καθιστώντας πιο δύσκολο τον αγώνα κατά του ιού και οδηγώντας πιθανόν σε μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης και δεύτερον, ο ιός μπορεί και ευδοκιμεί σε περιβάλλον αυξημένης γλυκόζης στο αίμα».
Επιπλέον, «ένα πραγματικό στοιχείο, που ανακοίνωσε η Ιταλία, είναι πως το 35% των θυμάτων του νέου κορωνοϊού ήταν άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη».
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ευάλωτα στην μόλυνση και η ανταπόκριση του οργανισμού τους στη λοίμωξη μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Έτσι, αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει τις συναθροίσεις ώστε να γίνει μαζική διαμαρτυρία από τα άτομα με διαβήτη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «θα παροτρύνει όλα τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη πανελλαδικά να προχωρήσουν σε στάση εργασίας για το σύνολο των 8 ωρών εργασίας τους για το χρονικό διάστημα που θα υπάρχει αυτή η κρίση».
«Για όλους εμάς προέχει η υγεία μας και με ατομική και κοινωνική ευθύνη δε θα τη διαπραγματευτούμε με ανυπόστατους χαρακτηρισμούς και όρους! », καταλήγει η οργισμένη ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.