Μελέτη προσδιορίζει τα 17 παθογόνα που προκαλούν τακτικά ασθένειες στις κοινότητες.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eBioMedicine προσδιορίζει 17 παθογόνους παράγοντες που προκαλούν συχνά ασθένειες στις κοινότητες ως κορυφαίες προτεραιότητες για την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια προσπάθεια συστηματικής ιεράρχησης των ενδημικών παθογόνων με βάση κριτήρια όπως ο κίνδυνος μικροβιακής αντοχής, η περιφερειακή επιβάρυνση από ασθένειες και ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες προτεραιότητες για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, τρεις ασθένειες που συνολικά αφαιρούν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Προσδιορίζει επίσης παθογόνους παράγοντες όπως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α και η Klebsiella pneumoniae ως κορυφαίες προτεραιότητες ελέγχου της νόσου σε όλες τις περιοχές, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων για παθογόνα ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Η παγκόσμια αυτή άσκηση ιεράρχησης των ενδημικών παθογόνων συμπληρώνει το σχέδιο ανάπτυξης νέων εμβολίων του ΠΟΥ για επιδημίες, το οποίο εντόπισε παθογόνα προτεραιότητας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μελλοντικές επιδημίες ή πανδημίες, όπως το COVID-19 ή το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

«Αυτή η μελέτη χρησιμοποιεί ευρεία περιφερειακή τεχνογνωσία και δεδομένα για την αξιολόγηση εμβολίων που όχι μόνο θα μείωναν σημαντικά τις ασθένειες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις κοινότητες σήμερα, αλλά και το ιατρικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και τα συστήματα υγείας», δήλωσε η Kate O’Brien, διευθύντρια του τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του ΠΟΥ.

Πως δημιουργήθηκε ο κατάλογος των παθογόνων

Ο ΠΟΥ ζήτησε από διεθνείς και περιφερειακούς εμπειρογνώμονες να προσδιορίσουν τους παράγοντες που είναι πιο σημαντικοί για αυτούς όταν αποφασίζουν ποια εμβόλια θα εισαγάγουν και ποια θα χρησιμοποιήσουν. Η ανάλυση αυτών των προτιμήσεων, σε συνδυασμό με τα περιφερειακά δεδομένα για κάθε παθογόνο, οδήγησε σε 10 κορυφαία παθογόνα προτεραιότητας για κάθε περιοχή του ΠΟΥ. Στη συνέχεια, οι περιφερειακοί κατάλογοι ενοποιήθηκαν για να σχηματίσουν τον παγκόσμιο κατάλογο, με αποτέλεσμα 17 ενδημικά παθογόνα προτεραιότητας για τα οποία πρέπει να ερευνηθούν, να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν νέα εμβόλια.

Αυτή η νέα παγκόσμια λίστα προτεραιότητας του ΠΟΥ για ενδημικά παθογόνα για την ανάπτυξη νέων εμβολίων υποστηρίζει τον στόχο του Ανοσοποιητικού Προγράμματος 2030 που είναι να διασφαλίσει ότι όλοι, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, μπορούν να επωφεληθούν από εμβόλια που τους προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.

Κατάλογος ενδημικών παθογόνων προτεραιότητας του ΠΟΥ

Παθογόνα όπου απαιτείται έρευνα εμβολίων

Στρεπτόκοκκος ομάδας Α

Ιός ηπατίτιδας C

HIV-1

Klebsiella pneumoniae

Παθογόνα όπου τα εμβόλια πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω

Κυτομεγαλοϊός

Ιός γρίπης (ευρεία προστατευτικό εμβόλιο)

Είδος Leishmania

Μη τυφοειδής σαλμονέλα

Νοροϊός

Plasmodiumfalciparum (ελονοσία)

Είδος Shigella

Staphylococcus aureus

Παθογόνα όπου τα εμβόλια πλησιάζουν την έγκριση, τη σύσταση πολιτικής ή την εισαγωγή

Ιός δάγκειου πυρετού

Στρεπτόκοκκος ομάδας Β

Εξωεντερικό παθογόνο E. coli

Mycobacterium tuberculosis

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Πηγή: eBioMedicine, ΠΟΥ

Share.
Exit mobile version