Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Eπικαιροποιημένες οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των φαρμακείων κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Κορωνοϊού» εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεχίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει από τις αρχές κιόλας της εμφάνισης του SARS CoV 2 στη χώρα μας να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση προκειμένου να προστατεύσει τους φαρμακοποιούς και τους χιλιάδες πολίτες/ασθενείς που επισκέπτονται καθημερινά τα περίπου 10.500 φαρμακεία όλης της χώρας.

Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου ο ΠΦΣ είχε προχωρήσει στις πρώτες του ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με ανθρώπους του χώρου που πήραν σχετικές πρωτοβουλίες (δες εδώ και εδώ) δείχνοντας εγκαίρως άμεσα αντανακλαστικά απέναντι σε κάτι που τότε ακόμη δεν είχε γίνει αντιληπτό από το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το πόσο πολύ θα επηρεάσει την καθημερινότητά του τους επόμενους μήνες και το πόσο σημαντική θα ήταν η υιοθέτηση ορισμένων απλών μέτρων όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας και αντισηπτικών, το πλύσιμο των χεριών, η τήρηση αποστάσεων κτλ.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου ο ΠΦΣ αναφέρει ότι «ήδη από 12.03.2020 και 30.04.2020 σας είχαμε αποστείλει οδηγίες, τις οποίες η πλειοψηφία των φαρμακείων έχει εφαρμόσει επιτυχώς, για την ασφαλή λειτουργία των φαρμακείων κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του Κορωνοϊού και του διαστήματος που ακολούθησε.

Καθώς η χώρα μας εισέρχεται σε μία δεύτερη φάση όσον αφορά την έξαρση της πανδημίας και στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης και της διασποράς του Κορωνοϊού, κρίνουμε απαραίτητο να σας αποστείλουμε τις κάτωθι οδηγίες που αφορούν στα μέτρα λειτουργίας των φαρμακείων μας».

Πρόκειται για έναν δεκάλογο οδηγιών οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Καθολική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους στον χώρο του φαρμακείου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
  2. Καθολική χρήση μάσκας για όσους προσέρχονται στο φαρμακείο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
  3. Προαιρετική τοποθέτηση διαχωριστικού μέσου (πχ. Plexiglass ή τζάμι) στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου για επιπλέον προστασία.
  4. Συχνότατος αερισμός του εσωτερικού χώρου του φαρμακείου.
  5. Τοποθέτηση σε εμφανή σημεία εντός του χώρου του φαρμακείου αντισηπτικών (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% v/v σε αλκοόλη) για χρήση από τους πολίτες που προσέρχονται στο φαρμακείο.
  6. Διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρων μεταξύ των πολιτών που προσέρχονται στο φαρμακείο.
  7. Διαχείριση του αριθμού των πολιτών που εισέρχονται, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του φαρμακείου (Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον,σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342 Εγκύκλιο με θέμα: “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020”- ΦΕΚ Β4899/6.11.2020 ) .
  8. Συχνή απολύμανση του χώρου του φαρμακείου όπως πατώματα, πάγκοι αλλά και κοινόχρηστων αντικειμένων όπως συσκευών τηλεφώνων, πληκτρολογίων, χειρολαβών κλπ.
  9. Εξακολουθεί να ισχύει ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να εξυπηρετούν από την θυρίδα ασφαλείας μπορούν να το πράττουν αφού ισχύει το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Δ3(β0/Γ.Π./οικ.18817/17.3.2020 έγγραφο του Υπουργού Υγείας με θέμα «Εξυπηρέτηση πολιτών από ειδική θυρίδα φαρμακείων λόγω ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
  10. Περιορισμός της επισκεψιμότητας από τους αντιπροσώπους των εταιρειών. Η ενημέρωση και παραγγελία για προϊόντα , συστήνεται να γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία και ηλεκτρονικά μέσα.

 Με τη σημείωση ότι «εκείνο που προέχει είναι η προστασία και ασφάλεια όλων μας, των εργαζομένων, των οικογενειών μας αλλά και των πολιτών» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  προσπαθεί να περάσει ένα αίσθημα ασφαλείας προς τους φαρμακοποιούς υπενθυμίζοντάς τους ότι «επεξεργάζεται και επικαιροποιεί σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτείας αλλά και της εξέλιξης της πανδημίας, Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των Φαρμακείων με στόχο να ξεπεράσουμε  όλοι (εμείς, οι οικογένειες  μας και οι πολίτες) αυτή τη δύσκολη κατάσταση αλώβητοι» καταλήγοντας πως «ευνόητο είναι ότι μπορεί να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνεται αναγκαίο, από το Φαρμακοποιό, δεδομένων των ιδιαίτερων ή τοπικών συνθηκών».

Share.
Exit mobile version