Σ. Μαζάνης στο DailyPharmaNews: Ύπουλος ο ιός στην αρχή, άκρως επικίνδυνος για τις εγκύους
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχήσουν, καθώς ο παραβοϊός δεν είναι ένας νέος ιός, είναι ένας ιός που τον γνωρίζουμε καλά πάρα πολλά χρόνια οι παιδίατροι. Εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε παιδιά και ενήλικες, απλώς κάθε 4-10 χρόνια κάνει μία έξαρση, η οποία μπορεί να φτάσει σε επιδημία και να εμφανιστεί σε αρκετά κράτη. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έξαρση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως και στη δική μας, όμως επειδή τα περιστατικά δεν είναι υποχρεωτικό να καταγραφούν κι επειδή τα παιδιά δεν χάνουν τη ζωή τους, δεν δημοσιοποιείται το πρόβλημα.
Τα παραπάνω δηλώνει στο DailyPharmaNews o ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματικών Παιδιάτρων Σπύρος Μαζάνης, με αφορμή έγγραφο που απέστειλε ο ΕΟΔΥ στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, με το οποίο ζητείται εγρήγορση από τους γιατρούς, μετά το θάνατο ενός κοριτσιού 3,5 ετών σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, λόγω οξείας μυοκαρδίτιδας, έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό. Στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά: Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε. Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται. Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
Σε εξέλιξη η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη Parvovirus B 19, είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus ή Enterovirus.
Ο ΕΟΔΥ άμεσα συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες. Η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B 19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά. Όπως εξηγεί ο κ. Μαζάνης ο ιος αυτός ονομάζεται Πέμπτη Νόσος, γιατί κατατάσσεται στις πέντε βασικές παιδικές ασθένειες που είναι η Ιλαρά,η Ερυθρά, η Παρωτίτιδα, η Οστρακιά και ο Παρβοϊός.
Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα παύει η μετάδοση
Τον χαρακτηρίζει μάλιστα λίγο «πονηρό» ιό, διότι στην αρχή, ή για ένα διάστημα μπορεί να ξεφύγει από την παρατήρηση του γιατρού.« Κι αυτό γιατί όταν ένα παιδί κολλάει τον ιό, τουλάχιστον για μία εβδομάδα έχει κάποια συμπτώματα απλού κρυολογήματος, όπου ο γιατρός δεν υποψιάζεται ότι είναι παραβοιός. Μετά από μία εβδομάδα-δέκα μέρες απλού κρυολογήματος, εμφανίζεται το εξάνθημα, πρώτα στα μάγουλα και είναι σαν να έχεις σκαμπιλίσει το παιδί. Μετά σιγά-σιγά επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα, αλλά δεν φτάνει στα πέλματα και στις παλάμες.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όταν το παιδί εμφανίσει το εξάνθημα παύει να μεταδίδει, είναι όμως πλέον πολύ αργά, γιατί τις προηγούμενες μέρες έχει ήδη μεταδώσει στα υπόλοιπα παιδιά που είναι στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό».
Ο γνωστός παιδίατρος επισημαίνει ότι ο παρβοϊός είναι επικίνδυνος γιατί μπορεί να πάει στην καρδιά. να κάνει μυοκαρδίτιδα και να κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού. «Επίσης είναι επικίνδυνος διότι, εάν την περίοδο που περνάει το παιδάκι ένα απλό κρυολόγημα, κολλήσει μία έγκυο, τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές βλάβες στο έμβρυο της εγκύου, να κάνει αποβολή και να γεννηθεί και ένα νεκρό παιδί. Για αυτό εάν μία έγκυος έχει την υποψία ότι ήρθε σε επαφή με κάποιο παιδί που νοσεί, πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις».
Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά αν κολλήσεις μία φορά δεν ξανακολλάς
Ο ιός αυτός δεν έχει εμβόλιο, αλλά έχει το καλό ότι αν κολλήσεις μία φορά δεν το ξανακολλάς». Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, εκείνο που είναι περίεργο με αυτό τον ιό, είναι ότι εμφανίζει βαριά εικόνα σε ένα παιδί, όταν υπάρχει συλλοίμωξη και με κάποιο άλλο μικρόβιο. «Εκεί είναι λίγο πιο μπερδεμένα τα πράγματα, πιο βαριά και χρειάζεται ένα παιδί να νοσηλευτεί. Συνήθως υπάρχουν ρινοιοί, εντεροιοί, ή αδενοιοί, οι οποίοι συνυπάρχουν σε ένα παιδί, οπότε έχει μια πιο βαριά εικόνα, κάνει πνευμονίες, ωτίτιδες, τέτοιες επιπλοκές. Μεταδίδεται με τον τρόπο που μεταδίδονται όλοι οι αναπνευστικοί ιοί, δηλαδή με τα σταγονίδια που εκπέμπουμε από το στόμα μας ή με τα χέρια μας όπου έχουμε πιάσει αντικείμενα και τα έχουμε βάλει στο στόμα μας, τα οποία έχουνε μολυνθεί».
Όσον αφορά την πρόληψη ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματικών Παιδιάτρων, αναφέρει ότι είναι τα γνωστά που ξέρουμε και από τον κορονοϊό: «Καλή προσωπική υγιεινή, πλύσιμο των χεριών, να μη βάζουμε τα χέρια μας στόμα, να κόβουμε καλά τα νύχια, να αποφεύγουμε τους ανθρώπους που έχουνε κάποια ίωση που είναι εμφανής με συμπτώματα όπως καταρροή, βήχα ,πυρετό».