«Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα ΕΟΠΥΥ προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου
«Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαιρετίζει τις διαδικτυακές υπηρεσίες (δημιουργία πλατφόρμας) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, με στόχο την παροχή στοιχείων της κατανάλωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων», τονίζει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ έγινε με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφιακής διασύνδεσης μεταξύ παρόχων και ΕΟΠΥΥ για τις συναλλαγές δύο ημερών, που αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά τις τελευταίες 15 ημέρες του Απριλίου για ηλεκτρονικές ενστάσεις επί περικοπών των μηνιαίων υποβολών που αφορά τις κλινικές, ενώ από 1η Μαΐου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
«Ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.eopyykmes.gr, παρέχοντας στις φαρμακευτικές εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ στοιχεία για την συνολική εικόνα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την εικόνα της κάθε εταιρίας ξεχωριστά. Πιο συγκεκριμένα, ήδη από την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, κάθε φαρμακευτική εταιρία μπορεί να έχει πρόσβαση και να παρακολουθεί ανά μήνα την κατανάλωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αντιπροσωπεύει – κάνει διανομή στην Ελλάδα από τους δικαιούχους του Οργανισμού (πλήθος εμβαλλαγίων, τζίρος εταιρίας στον ΕΟΠΥΥ, δαπάνη ΕΟΠΥΥ και αντίστοιχα συνολικά στοιχεία όλων των εταιριών).
Η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας, στην οποία κάθε φαρμακευτική εταιρία μπορεί να έχει πρόσβαση με μοναδικούς κωδικούς, επιχειρεί να απαντήσει στο διαχρονικό αίτημα του ΣΦΕΕ για παροχή στοιχείων που θα τεκμηριώσουν τον ορθό υπολογισμό και καταλογισμό των επιστροφών (clawback, rebates) των εταιριών προς τον ΕΟΠΥΥ. Πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας σε σχέση με την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και προσβλέπουμε στην έγκαιρη επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.
Ένα λογικό επόμενο βήμα πρέπει να είναι και η επικαιροποίηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στην σταθερή αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ, στα σύγχρονα δεδομένα για τη νοσηρότητα και, τέλος, στις νεότερες θεραπευτικές αγωγές, που έχουν ενταχθεί στην ιατρική πρακτική τα τελευταία χρόνια».