Ακυρώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπουργική απόφαση (υπουργού Υγείας) και απόφαση του ΕΟΠΥΥ για πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά γιατρό, ως προς το σημείο που προέβλεπε τον καθορισμό μηνιαίων ανά γιατρό ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, για off-patent και γενόσημα.
Να θυμίσουμε ότι, από 28 Ιουνίου 2014 είχαν παγώσει οι συγκεκριμένες αποφάσεις με προσωρινή διαταγή του τότε πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, υπήρξε και δεύτερο πάγωμα για «…λόγους δημοσίου συμφέροντος… για την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών». Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την οριστική της απόφαση.
Δικαίωση για τους ιατρικούς συλλόγους
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχαν προσφύγει δικαστικώς και ζητούσαν αναστολή και ακύρωση της απόφασης του τότε υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, και της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για «…τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων». Οι δύο αποφάσεις είχαν θέσει συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που είχε τη δυνατότητα, κάθε μήνα, να γράφει ο γιατρός ανά ασφαλισμένο. Τα οποία προσδιορίζονταν από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας, στην οποία ασκούσε το επάγγελμά του.
Στην αιτιολόγηση ακύρωσης των αποφάσεων, αναφέρεται πως, κατά την κρίση της Ολομέλειας, η έκδοση της υπουργικής απόφασης παραβιάζει το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς επίσης ότι χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση για ανάλογη επιβολή πλαφόν.