Πονοκέφαλο προκαλεί στο υπουργείο Υγείας η ΚΥΑ για τις άγονες περιοχές.

Η ενέργεια της Αριστοτέλους να ανακαλέσει την εξαίρεση της Καλαμάτας «άνοιξε την όρεξη» πολλών τοπικών παραγόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας που είδαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής τους, είτε να βγαίνουν από τη λίστα των άγονων περιοχών, είτε να υποβαθμίζονται κατηγορία με αποτέλεσμα να χάνουν σοβαρά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών.

Τα μηνύματα στο Υπουργείο Υγείας φτάνουν μαζικά και σε αυτά δεν πρωτοστατούν μόνο οι εκπρόσωποι των Δήμων αλλά και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρούν ότι η ΚΥΑ μπορεί να επιλύσει προβλήματα για μια σειρά από νοσοκομεία της περιφέρειας, ωστόσο θα δημιουργήσει άλλα σε μια σειρά από απομακρυσμένα κέντρα υγείας.

Υπό τον φόβο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει και εκλογικό αντίκτυπο για το κυβερνών κόμμα και με δεδομένο ότι για το νοσοκομείο Καλαμάτας (σ.σ. έχασε με την ΚΥΑ την κατηγορία Α΄ της άγονης και μεταφέρθηκε στην κατηγορία Β’) εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από γιατρούς, κατοίκους, τοπικούς παράγοντες της Μεσσηνίας τον Περιφερειάρχη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βουλευτές της ΝΔ εντείνουν τις πιέσεις αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο.

Από που έρχονται τα αιτήματα για τις άγονες

Τα περισσότερα αιτήματα διατυπώνονται από την Κρήτη με τις σοβαρότερες αιχμές να εκδηλώνονται από τον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υπουργός, ανέφερε ότι περιοχές της Κρήτης όπως ο Χάρακας, ο Άνω Βιάννος και το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι εντάσσονται αδίκως στην κατηγορία Β΄, καθώς αυτές οι περιοχές είναι ιδιαιτέρως απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα του νησιού και γι’ αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στην κατηγορία Α’.

Παράλληλα επεσήμανε ότι με την επίμαχη ΚΥΑ παραλείπονται αναιτιολόγητα περιοχές της Κρήτης στις χαρακτηριζόμενες ως προβληματικές και άγονες. Τέτοιες περιοχές είναι οι Μοίρες, η Αγία Βαρβάρα και το Καστέλλι στην Π.Ε. Ηρακλείου, τα Ανώγεια στην Π.Ε. Ρεθύμνου και τα Σφακιά στην Π.Ε. Χανίων, περιοχές που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα αστικά κέντρα της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Κώστας Κεφαλογιάννης ο οποίος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συμπεριλάβει τις παραπάνω περιοχές στις άγονες.

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο δήμος του εντάχθηκε άδικα στην κατηγορία Β’ παρά το γεγονός ότι είναι σε μια ιδιαίτερα απομακρυσμένη περιοχή από τα αστικά κέντρα της Κρήτης. «Και μόνο για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να ενταχθούμε στην κατηγορία Α’» σημειώνει χαρακτηριστικά και καλεί το υπουργείο να επαναξιολογήσει την απόφασή του προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Υγείας στην περιοχή.

Αναστάτωση και στην Εύβοια…

Την ανάγκη επανεξέτασης του καθεστώτος των περιοχών Αλιβερίου, Μαντουδίου και Ψαχνών Ευβοίας (με την ένταξή τους στις προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α΄ για τις πρώτες δύο και κατηγορίας Β΄ για την τρίτη εξ αυτών), ζητούν οι κάτοικοι της Εύβοιας.

Σύμφωνα με την βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη που έθεσε το θέμα στον υπουργό Υγείας, η ΚΥΑ με την οποία καθορίστηκαν οι άγονες και προβληματικές περιοχές, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Ειδικά τα Κέντρα Υγείας Αλιβερίου και Μαντουδίου, τα οποία υπήχθησαν στην κατηγορία Β΄ προβληματικών και άγονων περιοχών, εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών και η ανάγκη για την άμεση στελέχωσή τους καθίσταται επιτακτική, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από Γενικά Νοσοκομεία και το οδικό δίκτυο είναι κάκιστο αναφέρει η ίδια.

Να ξαναμπεί και η Πρέβεζα στις άγονες…

Μπορεί η πόλη της Πρέβεζας να εξαιρέθηκε από τις άγονες περιοχές με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο επανακαθορισμός των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών επανέφερε στο προσκήνιο το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μην παραμείνουν οι δομές υγείας της πόλης αποκλεισμένες από τα προνόμια για την προσέλκυση ειδικευμένων ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Όπως επισημαίνουν: α) οι δομές τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, υποφέρουν από το υπαρκτό πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικές ειδικότητες,
β) προκηρύξεις για προσλήψεις ιατρών (παθολογικής ειδικότητας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας) αποβαίνουν άκαρπες και γ) η εξυπηρέτηση του πληθυσμού αυξάνεται κατακόρυφα τους θερινούς μήνες, λόγω του έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος και λόγω της διακίνησης επιβατών από το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Διαμαρτυρίες και από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Αναστάτωση ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ Ημαθίας προκάλεσε η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο βουλευτής Ημαθίας Τσαβδαρίδης Λάζαρος εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανωτέρω κατάταξη, παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας της Βέροιας, καθώς επίσης και το Νοσοκομείο αλλά και το Κέντρο Υγείας της Νάουσας.

Το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, είναι το μοναδικό 24ωρης λειτουργίας στο νομό Ημαθίας και καλύπτει πληθυσμό 42.700 κατοίκων, στον οποίο συγκαταλέγεται και πληθυσμός Ρομά περίπου 2.000 ατόμων, και το στρατόπεδο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Παρ’ όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται στις διατάξεις των άγονων περιοχών και στον Δήμο Αλεξάνδρειας δεν υπάρχει άλλη μονάδα υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αιτήματα και από τα σύνορα με τη… Βοιωτία!

Για την παράλειψη ένταξης του Κέντρου Υγείας Ερυθρών στην κατηγορία Άγονες Β’ διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, τους βουλευτές και την 5η ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Το συγκεκριμένο ΚΥ αν και γεωγραφικά ανήκει στον νομό Αττικής και συγκεκριμένα της Δυτικής Αττικής, υπάγεται διοικητικά στην 5η Υ.ΠΕ. μιας και η περιοχή ευθύνης του είναι οι οικισμοί: Ερυθρών, Πλαταιών, Δάφνης, Καπαρελίου, Λεύκτρων, Λουτουφίου, Μελισσοχωρίου, Πύλης, Σκούρτιου, Στεφάνης, Ξηρονομής, Ελλοπίας, Άσκρης, Νεοχωρίου, Ευαγγελιστρίας, Δόμβραινας, Θίσβης και Αμπελοχωρίου.

Μολονότι, το Κ.Υ. Ερυθρών εξυπηρετεί τους κατοίκους των ανωτέρω περιοχών – περί των 10.000 κατοίκων – και καλύπτει τη μεγαλύτερη έκταση του νομού Βοιωτίας, ήταν το μόνο που εξαιρέθηκε από την κατηγορία Άγονων τύπου Β’ σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα του νομού.

Share.
Exit mobile version