Τις αστοχίες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίστηκαν οι άγονες και προβληματικές περιοχές για τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα επιχειρήσει να διορθώσει το Υπουργείο Υγείας.  Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί νέα ΚΥΑ η οποία θα αντιμετωπίζει τις αδικίες για μια σειρά από νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας που έχασαν σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού καίτοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την στελέχωσή τους.

Όπως είχε επισημάνει το DailyPharmaNews σε σχετικό δημοσίευμά του, η Κοινή Υπουργική Απόφαση 46490/2024 προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα η Αριστοτέλους να υποχρεωθεί σε διορθωτικές κινήσεις  που θα αφορούν τις νοσηλευτικές μονάδες στις Σέρρες, την Καλαμάτα, τα Ανώγεια, Σφακιά αλλά και την Πρέβεζα.

Ειδικά για το νοσοκομείο Πρέβεζας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το υπουργείο θα το εντάξει ως «άγονη και προβληματική περιοχή κατηγορίας Β΄ ως ήταν από το 1987 έως το 2019» . Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το εξαίρεσε ανεξήγητα και μάλιστα με νομοθετική παρέμβαση της, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης , με τον βουλευτή της ΝΔ Σπ. Κυριακή που έκανε τη σχετική ερώτηση να εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό Υγείας.

«Με τη σημερινή σας δέσμευση ότι η Πρέβεζα θα είναι και αυτή πλέον στον υγειονομικό χάρτη με τις αδύναμες περιοχές, διορθώνεται ένα πρόβλημα […] και αποκαθίσταται η αδικία» είπε ο βουλευτής.

Οι αβρότητες στην ολομέλεια δεν κράτησαν για πολύ, καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης των επερωτήσεων, βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τον κ. Γεωργιάδη για την υποστελέχωση των νοσοκομείων. Ο Γιώργος Λαμπρούλης του ΚΚΕ άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Γεωργιάδη για το νοσοκομείο Λάρισας, ενώ ο Α. Παναγιωτόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ λίγα.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έως τώρα, ένας γιατρός με τρία χρόνια σε άγονη περιοχή Β’ θα έπαιρνε 50 ευρώ παραπάνω το μήνα, ενώ, με την νέα ΚΥΑ, το «άγονο Β΄», είναι 200 ευρώ τον μήνα, ασχέτως αν είσαι εκεί ένα ή τρία χρόνια, ενώ, για δεκαοκτώ ειδικότητες, είναι 400 ευρώ τον μήνα.

Από 600 ευρώ τον χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ το ανέβασε σε 2.400 ευρώ και για τις 18 ειδικότητες σε 4.800 ευρώ, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως ακόμη και 50.000 ευρώ να έδινε η κυβέρνηση πάλι για ψίχουλα θα μιλούσε η αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας «μέσα στον μήνα Οκτώβριο για τα θεσμικά κίνητρα, που αφορά τους γιατρούς που θα πηγαίνουν στα περιφερειακά νοσοκομεία. [..] Γιατί μέσα στον Οκτώβριο; Επειδή αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η πρόσκληση για τις άγονες θέσεις όλων των γιατρών των περιφερειακών νοσοκομείων, θέλουμε να τρέχει μαζικά η πρόσκληση για τις 250 θέσεις γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία, όλες οι κενές θέσεις θα προκηρυχθούν ταυτόχρονα, θα δουλεύει η ΚΥΑ με τα αυξημένα μισθολογικά κίνητρα και η ΚΥΑ που θα βγει για τα θεσμικά κίνητρα. Άρα, θα ξέρουν πια οι υποψήφιοι γιατροί, που θα θέλουν να πάνε στο περιφερειακό νοσοκομείο, το σύνολο της πολιτικής για να αποφασίσουν να πάνε και έτσι να έχουμε μια πολύ καλύτερη ανταπόκριση – αυτό προσδοκούμε – γιατί σκοπός μας είναι του χρόνου το καλοκαίρι να έχουμε πολύ καλύτερη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, γιατί και ο νομός Πρεβέζης τους τουριστικούς μήνες έχει πολύ μεγαλύτερη κίνηση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη τουριστική περίοδο».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι για τα θεσμικά κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση στους γιατρούς έχει ξεκινήσει ήδη ο διάλογος με τους εκπροσώπους τους καθώς έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με την ΕΙΝΑΠ, τον ΠΙΣ και την ΟΕΝΓΕ.

Share.
Exit mobile version