Και υπηρεσίες τηλεϊατρικής για φαρμακοποιούς σε απομακρυσμένες περιοχές

Απόλυτα συνειδητή πολιτική επιλογή φαίνεται πως είναι η στήριξη του δικτύου των περισσότερων των 10.000 φαρμακείων που είναι απλωμένα σε όλη την ελληνική επικράτεια, φτάνοντας ως τα πλέον απομακρυσμένα και δύσκολα προσβάσιμα σημεία της. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 8ο Συνέδριο του Ομίλου Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θράκης και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου «Το Φαρμακείο του Αύριο», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Έχοντας την εμπειρία ως ένας επαγγελματίας που λειτουργούσε μία μικρομεσαία επιχείρηση ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα ενός συνεδρίου που είχε ως κεντρικό του θέμα το ρόλο που έρχεται να παίξει η ανάπτυξη της Ψηφιακής Τεχνολογίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαμόρφωση της εικόνας του Φαρμακείου του Αύριο, έδειξε μέσα από τα λεγόμενά του ότι για τον ίδιο αποτελεί ένα στοίχημα η αξιοποίηση αυτού του δικτύου και των νέων δυνατοτήτων που διαμορφώνονται, με δεδομένη μάλιστα αφενός την πολύτιμη εμπειρία, του πόσο σημαντικό ήταν το όλο αυτό  δίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας, αφετέρου την αναγνωρισμένη από πολλές μελέτες -ελληνικές και διεθνείς- στενή σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στον πολίτη και τον φαρμακοποιό ως σύμβουλο υγείας.

Αφού λοιπόν σημείωσε ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην περίοδο των μνημονίων, όταν γινόταν κουβέντα για μεγάλο αριθμό λειτουργούντων φαρμακείων στη χώρα μας, σήμερα υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι αυτό το μεγάλο δίκτυο φαρμακοποιών είναι χρήσιμο, συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας και βοηθά πολύ στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Υπουργός έδειξε για μία ακόμη φορά την ισχυρή του βούληση να αξιοποιήσει αυτό το δίκτυο.

Επαναβεβαίωσε λοιπόν την πρόθεσή του, ένα μέρος των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους να διατεθούν μέσα από τα φαρμακεία της γειτονιάς πολύ σύντομα, μέσα στο 2025, αντιμετωπίζοντας επιτέλους την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες που αναγκάζονται να τρέχουν για να πάρουν το φάρμακό τους σε κάποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, που όμως μπορεί να βρίσκεται δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το χώρο που ζουν.

Η τεχνολογία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη καθώς στην πολιτική διάθεσης των ΦΥΚ μέσα από τα φαρμακεία της γειτονιάς, αντιδρούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω του φόβου ότι τα φάρμακά τους –που όπως προαναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις είναι ακριβά ή και πολύ ακριβά- θα μπορούσαν να καταλήξουν, όχι στον Έλληνα ασθενή αλλά στο εξωτερικό, λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης τους εκεί.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το σημείο που η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί υπέρ των φαρμακείων της κοινότητας.

Ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος ήταν ξεκάθαρος στην άποψη του ότι βλέπει τα φαρμακεία ως πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο σκοπεύει μέσα στο 2025, να σχεδιάσει και να θέσει σε λειτουργία υπηρεσίες τέτοιες που θα επιτρέπουν σε φαρμακοποιούς που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, να βοηθούν τον πολίτη σε θέματα υγείας σε συνεργασία και με την καθοδήγηση γιατρού από σταθμούς Τηλεϊατρικής που θα προσφέρονται μέσα από το φαρμακείο τους.

Η χρήση της τεχνολογίας πάντως πέρα από τις δυνατότητες που φαίνεται να ανοίγει για το φαρμακείο ως πυλώνα ΠΦΥ, έχει απτά αποτελέσματα ήδη και σε άλλα ζωτικής σημασίας ζητήματα που τρέχει το Υπουργείο Υγείας επηρεάζοντας και τα φαρμακεία.

Έτσι όπως είπε ο  Υπουργός η δαπάνη για συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο σε συνέντευξη Τύπου αλλά και ο ίδιος λίγο αργότερα σε τηλεοπτική εκπομπή, για εκατοντάδες γιατρούς που πιάστηκαν μέσα από τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της ΗΔΙΚΑ να υπερσυνταγογραφούν, ζημιώνοντας με πολλές χιλιάδες ευρώ το σύστημα υγείας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός σε περίπου 2 εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για το θέμα αυτό των υπερσυνταγογραφήσεων.

Το σημαντικό είναι ότι ήδη μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης έχουν περιοριστεί οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων κι έτσι ενώ η λίστα των φαρμάκων που ο ΕΟΦ απαγορεύει την εξαγωγή τους για να μπορούν να βρίσκονται στην ελληνική αγορά, έχει μειωθεί του τελευταίους μήνες στο μισό, δεν έχουμε έξαρση των ελλείψεων.

Share.
Exit mobile version