Απ. Βαλτάς: Να μπουν κόφτες και αυστηρότερα πρωτόκολλα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Αποκαλύψεις για την έκταση του σκανδάλου των παράνομων συνταγογραφήσεων έκανε  ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του ΑΝΤ1 του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, όπου μεταξύ των άλλων παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς ο οποίος τοποθετήθηκε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και στο θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που φαίνεται να είναι απόλυτη προτεραιότητα για τους φαρμακοποιούς.  

Ο κ. Γεωργιάδης λοιπόν μιλώντας για τις παράνομες συνταγογραφήσεις  αποκάλυψε ότι πάνω από 1.100 είναι οι γιατροί που ερευνώνται αυτή τη στιγμή με τα νέα συστήματα που εγκαταστάθηκαν φέτος το καλοκαίρι στην ΗΔΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ με τον Υπουργό Υγείας να επισημαίνει ότι αυτό δεν έγινε έτσι απλά αλλά ήταν στις «βασικές μου πολιτικές από τότε που ξαναήρθα στο Υπουργείο Υγείας» και «ψηφίσαμε νόμο τον Μάρτιο, φτιάξαμε μηχανισμό φέρνοντας συστήματα που εγκαταστήσαμε στην ΗΔΙΚΑ».

Μάλιστα όπως είπε φαίνεται πως τα φάρμακα που γράφονταν χωρίς να πρέπει να γράφονται ανέρχονταν στα περίπου 50 εκατομμύρια το χρόνο, στέλνοντας προειδοποίηση σε όσους μπαίνουν ή θα σκέφτονταν να μπουν σε τέτοιες πρακτικές: «Να ξέρουν αυτοί που το κάνουν, ότι είναι ανόητο να το κάνεις αυτό την εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατί τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνουν, η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι εξελίσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, βγάζουν πολύ εύκολα αυτά που φαίνονται να είναι “περίεργα”»   

Από την πλευρά του ο Απόστολος Βαλτάς  επανέλαβε κάτι που έχει πει αρκετές φορές για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ότι πρέπει να επεκταθεί και να υπάρξει πλήρης αποϋλοποίησή της. «Δυστυχώς έχουμε 4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επομένως μόνο 4 εκατομμύρια παίρνουν την ενημέρωση εάν αυτή τη στιγμή γράφτηκε το φάρμακό τους. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, όλοι με το ζόρι, να ενταχθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να έχουμε μία εικόνα. Θα πρέπει επίσης να γίνει αποϋλοποίηση της συνταγής και σε επίπεδο συνταγογράφησης και σε επίπεδο εκτέλεσης συνταγής, να ελεγχθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους γιατρούς, που θα πρέπει να είναι αυστηρότατα και να υπάρχουν κόφτες».

Προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της πρότασής του χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα. «Το ξέρετε ότι εάν ένας γιατρός συνταγογραφήσει σήμερα μία πραζόλη που είναι ένα φάρμακο για το στομάχι και γράψει την εμπορική ονομασία, την άλλη μέρα μπορεί να γράψει την ίδια δραστική ουσία με άλλο όνομα και την άλλη μπορεί να γράψει την ίδια δραστική ουσία (σ.σ. και πάλι με άλλο όνομα) διότι δεν ελέγχεται από το σύστημα; Εγώ θεωρώ ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε για να έρθουν και καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα».

ΦΥΚ: Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι μέχρι τα μέσα του 2025, μέρος τους θα είναι στα ιδιωτικά φαρμακεία

Σημαντικότατο θέμα για τους φαρμακοποιούς φαίνεται πως είναι το να προχωρήσει η διάθεση μέρους των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως προέκυψε και από το σχετικό ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής υπάρχουν πολλοί ασθενείς που πραγματικά καταταλαιπωρούνται για να πάρουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη διανύοντας αποστάσεις 100 και 150 χιλιομέτρων για να φτάσουν από το χώρο κατοικίας τους σ’ ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Βαλτάς, αφού διευκρίνισε ότι για τους φαρμακοποιούς δεν πρέπει να ισχύει ο όρος Φάρμακα Υψηλού Κόστους αλλά οι ίδιοι τα ονομάζουν Φάρμακα Ειδικών Παθήσεων.

Αυτή η διευκρίνιση για τον ίδιο ήταν προφανώς πολύ σημαντική, αφού όπως εξήγησε είναι παράλογο σε αυτή τη «λίστα ταλαιπωρίας» του κόσμου να υπάρχουν φάρμακα με 30 και 50 ευρώ τα οποία προτιμάει ο ΕΟΠΥΥ να τα διαθέτει αποκλειστικά από τα φαρμακεία του».

Πόσο μεγάλη ταλαιπωρία σημαίνει αυτό; «Μιλάμε για 400.000 συνταγές το μήνα εξήγησε ο κ. Βαλτάς που διανέμονται από 27 φαρμακεία και επιπλέον από άλλα δέκα σημεία που δεν είναι φαρμακεία. Επομένως το κουτί θα πάει από το συγκεκριμένο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ σε μία Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ και κάποιος που δεν είναι φαρμακοποιός, που δεν θα εξηγήσει τη δοσολογία, που δεν θα εξηγήσει παρενέργειες, που δεν θα δώσει συμβουλή για το πως ο ασθενής θα πάρει το φάρμακό του, θα του δώσει απλώς ξερά ένα κουτί. Αυτό είναι παραλογισμός».

Και είναι παραλογισμός γιατί όπως συμπλήρωσε, αυτή τη στιγμή «σταδιακά οι εταιρείες αρχίσουν και προσπαθούν, επειδή πληρώνουν πολύ clawback, να μπουν κι άλλα φάρμακα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να πάψουν να διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Για μία ακόμη φορά ο κ. Βαλτάς, αφού αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται με τον Υπουργό Υγείας ο οποίος έχει συμφωνήσει κι έχει πει ότι τα φάρμακα αυτά θα έρθουν στα φαρμακεία –μάλιστα είχε προσδιορίζει λίγους μήνες πριν ότι αυτό θα γινόταν μέχρι το τέλος του χρόνου- αναρωτήθηκε «ποια συμφέροντα υπάρχουν που για το συγκεκριμένο θέμα ταλαιπωρούμε αυτόν τον κόσμο που δεν φταίει σε τίποτα». 

Από την πλευρά του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε και πάλι ξεκάθαρα ότι «Εγώ θέλω να μπουν στα φαρμακεία. Όχι όλα. Ορισμένα» δίνοντας μάλιστα –και πάλι- χρονικό ορίζοντα που θα συμβεί αυτό.

Κατά κάποιο τρόπο ο Υπουργός προσπάθησε να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Όπως είπε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έγιναν γιατί πριν από αυτά υπήρχε τεράστια σπατάλη στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Επειδή η φαρμακοβιομηχανία είναι πολύ αρνητική, φοβάται ότι θα υπάρξουν παράλληλες εξαγωγές και σπατάλες –δεν ισχύει αυτό, σχολίασε ο κ. Βαλτάς- και επειδή οι επιστροφές που πληρώνουν είναι πολύ μεγάλες επιθυμία του Υπουργού είναι να τελειώσει το έργο του ελληνικού ENVO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων) που είχε στόχο την παρακολούθηση της διακίνησης αλλά και της γνησιότητας/ασφάλειας των φαρμάκων που κυκλοφορούν ώστε να μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι τα φάρμακα δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό.

Η νέα δέσμευση του Υπουργού είναι ότι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αυτό θα γίνει. Δίνω και χρονικό προσδιορισμό».

Share.
Exit mobile version