Στη μάχη ρίχτηκαν οι ιδιώτες επιστρατευμένοι

 

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

 

Νέο διπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα (3.586) και διασωληνωμένους (699)  κατέγραψε η συνεχόμενα ανοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την Αττική να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της καταιγίδας, καθώς σε αυτήν εντοπίστηκαν οι 1.779  νέες θετικές διαγνώσεις. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 51 συμπολίτες μας. Τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο ασφυκτιούν και χθες άρχισαν να ρίχνονται στη μάχη οι περισσότεροι από τους 206  ιδιώτες γιατρούς, που επιστρατεύθηκαν. Με τα φύλλα πορείας ανά χείρας, έφτασαν στις θέσεις τους, σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό που υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στο 91%. Η πλειονότητα μάλιστα παρουσιάστηκε στον  Ερυθρό Σταυρό και στο Σισμανόγλειο, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες  ελλείψεις.

 

Eπιφυλακτική η ΕΠΕ για την επιστράτευση- Τι προτείνει

Την ίδια ώρα η  Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε ανακοίνωση της,  ανέφερε ότι επιφυλάσσεται ως προς την χρησιμότητά της επιστράτευσης,  την αμεσότητα της χρονικά και την αποτελεσματικότητα της στο σύστημα υγείας. Η ΕΠΕ,  προτείνει άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών που περιμένουν στις λίστες, με κατάργηση όλων των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων – Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ (στην 1η και 2η ΥΠΕ). Πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών Πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο – (την πρόταση αυτή την έχουμε κάνει ήδη προς το Υπουργείο και το ΚΕΣΥ και υπάρχει ήδη η θετική γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ από την προηγούμενη εβδομάδα).

 

Εν.Πν.Ελ:  Η  επιστράτευση στερεί από τον ασθενή τον εξειδικευμένο πνευμονολόγο-φυματιολόγο

Την αντίθεση της στην  πρακτική της επιστράτευσης εξέφρασε σε ανακοίνωση της η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι «η επιστράτευση στην πραγματικότητα αποδυναμώνει την ΠΦΥ και κατά συνέπεια επιφορτίζει περισσότερο τα ΤΕΠ των Δημοσίων Νοσοκομείων, στερώντας παράλληλα από τους ασθενείς με Covid19, την πολύτιμη επιστημονική συμβολή του εξιδεικευμένου  Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου στην κοινότητα».

 

Γ. Ελευθερίου : Υπάρχουν μητέρες που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους

Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα αυτή τη στιγμή, σε ανθρώπινο επίπεδο, όπως μητέρες ανηλίκων που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους, ασθενείς ιατρών που περιμένουν έξω από τα ιατρεία, αλλά ο γιατρός είναι σε κάποιο νοσοκομείο, και πολλές άλλες οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψιν, δηλώνει στο DailyPharmaNews  ο ΓΓ του ΠΙΣ  κ. Γιώργος Ελευθερίου. «Σε αυτή τη ώρα της μάχης θα πρέπει να υπάρχει και η στοιχειώδης ανθρώπινη ευαισθησία και θα έπρεπε να δοθεί λίγος περισσότερος χρόνος για να τακτοποιηθούν αυτού του είδους  (επαγγελματικές και οικογενειακές) υποχρεώσεις των επιστρατευμένων».

 

 Π. Παπανικολάου: 125 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Εν τω μεταξύ χθες η  ΟΕΝΓΕ κατέθεσε  αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στο έγγραφο μεταξύ άλλων επισημαίνεται «πως τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν». Σε δήλωση του χθες το απόγευμα στο DailyPharmaNews o νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ  κ . Παναγιώτης Παπανικολάου ανέφερε: «Σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι 23/3/ 21 σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσιακή ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ- ΕΚΕΠΥ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, με πρόχειρους αναπνευστήρες, και για τους οποίους έχει υποβληθεί από τους  γιατρούς αίτημα για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι 125». 

 

Θριάσιο: 6  διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

«Στο Θριάσιο το πρωί της Τρίτης, που έληγε η εφημερία της Δευτέρας, έγιναν 34 εισαγωγές. Συνολικά νοσηλεύονται 123 ασθενείς με covid19, εκ των οποίων οι 17 σε ΜΕΘ, (που είναι φουλ) οι 106 σε απλές κλίνες covid, από τις οποίες οι 6 είναι κενές. Κι έχουμε 6 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, 4 με κορωνοϊό, 2 non covid», λέει στο DailyPharmaNews o πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Μανόλης Βαρδαβάκης. «Το τελευταίο διάστημα λόγω της κατάστασης έχουν αναπτυχθεί 61 κρεβάτια covid, εκ των οποίων 9 ΜΕΘ covid. Και παρόλο που έχουμε 250 οργανικές θέσεις κενές, όλων των ειδικοτήτων, η ενίσχυση ήταν ένας γιατρός». Ένα ακόμη θέμα στο οποίο εστιάζεται ο νοσηλευτής της κεντρικής ΜΕΘ του νοσοκομείου, είναι ότι δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος με τεστ για να αποφεύγεται η διασπορά, τόσο στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όσο και στους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή». 

 

Ν. Βλαχάκος: Τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο Τζάνειο από το περασμένο Σάββατο

Τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ υπάρχουν  σε απλά κρεβάτια covid, από το περασμένο Σάββατο στο Τζάνειο, δηλώνει στο DailyPharmaNews o χειρουργός, Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής και αναπληρωτής διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά κ.  Νίκος Βλαχάκος.«Συνήθως ξεκινάμε εφημερία με 30  άδεια κρεβάτια σε απλές κλίνες covid. Κι όταν φτάσουμε «ταβάνι» δηλαδή 145 απλές κλίνες και δέκα κλίνες ΜΕΘ, αναγκαζόμαστε ¨να κάνουμε τους «τροχονόμους» και παρακαλούμε όμορα νοσοκομεία, να δεχτούν περιστατικά που δύνανται να διακομιστούν, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός Πειραιώτης γιατρός. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ράντζο αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, και οι  10 κλίνες ΜΕΘ, από την πρώτη μέρα που άνοιξε η μονάδα, δηλαδή εδώ και μισό μήνα είναι πάντα φουλ. Ευελπιστούμε στην βοήθεια των ιδιωτών για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε καλύτερα τα τμήματα covid, επισημαίνει ο Νίκος Βλαχάκος, υπογραμμίζοντας ότι  «η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τόσο σε γιατρούς, όσο και σε νοσηλευτές, είναι όσο ποτέ επιτακτική».

 

Π. Δεδεηλίας: Το Ωνάσειο δεν μπορεί να σηκώσει τον όγκο των περιστατικών του Ευαγγελισμού και του Ιπποκρατείου

«Εδώ και τρεις εβδομάδες η εξάπλωση της πανδημίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας έχει δώσει μεγάλο χώρο του για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό. Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα χειρουργεία να έχουν περιοριστεί στα απολύτως επείγοντα, ενώ όσον αφορά τα καρδιοχειρουργικά, δεν γίνονται καθόλου επεμβάσεις, αφού τα περιστατικά διοχετεύονται στο Ωνάσειο», δηλώνει στο DailyPharmaNews o διευθυντής καρδιοχειρουργικής του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» Παναγιώτης Δεδεηλίας. Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι αν το Ωνάσειο, που εξυπηρετεί ετησίως περί τα 1800 καρδιοχειρουργικά περιστατικά, μπορεί να φέρει εις πέρας των όγκο των περίπου 800 καρδιοχειρουργικών περιστατικών που εξυπηρετεί ετησίως ο Ευαγγελισμός, και  άλλα τόσα που εξυπηρετεί στο ίδιο χρονικό διάστημα το Ιπποκράτειο,  αφού και σε αυτό έχει κλείσει η καρδιοχειρουργική πτέρυγα.  Το Ωνάσειο, απαντά ο κ. Δεδεηλίας, δεν μπορεί  να αντεπεξέλθει στις ανάγκες όλων αυτών των περιστατικών και να υποδεχθεί άλλους 1600 ασθενείς,  που χρειάζονται καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση. «Αυτή τη στιγμή ασθενείς  αναγκάζονται να διοχετευθούν προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία ή αναβάλουν την αντιμετώπιση της κατάστασης τους,  με την ελπίδα  και την ευχή να μην απωλέσουν την υγεία  ή ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Από 15 χειρουργεία που ήταν σε λειτουργία πριν την πανδημία, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 3-5 τα οποία αφορούν κυρίως σε έκτακτα περιστατικά όλων των ειδικοτήτων».

 

Μεταξά:  8 ογκολογικά περιστατικά θετικά στην Covid19 νοσηλεύονται απομονωμένα

Στο  νοσοκομείο «Μεταξά» όπου πριν από μερικές ημέρες υπήρχε εκτεταμένη ενδονοσοκομειακή διασπορά, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, διευθυντή ωρυλά, και αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Παύλο Σαρώφ,  υπάρχουν 8 ογκολογικά περιστατικά που νοσηλεύονται απομονωμένα σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του έκτου ορόφου, η οποία  χθες ενισχύθηκε με 3 ιδιώτες παθολόγους, στο πλαίσιο της επιστράτευσης. Από το υγειονομικό προσωπικό συνολικά 6 θετικά κρούσματα βρίσκονται σε καραντίνα με άδεια, λέει ο κ. Σαρόφ, επισημαίνοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη στους γιατρούς φτάνει το 80%, ενώ στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αγγίζει το 55%. «Στο νοσοκομείο μας αυτή τη στιγμή λειτουργούν κανονικά όλα τα τμήματα, γίνονται όλα τα χειρουργεία, ενώ το μόνο που δεν λειτουργεί είναι τα εξωτερικά ιατρεία. Όποιος έρχεται με ογκολογικό πρόβλημα για εισαγωγή, αυτή γίνεται μέσω ΤΕΠ».  

 

Γ. Χειλάς: Στο Σωτηρία δεν έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

Είναι ξεκάθαρα ενδοοικογενειακή η διασπορά αυτή τη στιγμή, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο πνευμονολόγος, επιμελητής Α΄ του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ.  Γιώργος Χειλάς, επισημαίνοντας ότι είναι συχνό το φαινόμενο να νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες. «Πιθανότατα επειδή ο μεταλλαγμένος ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός. Δεν φαίνεται ωστόσο να είναι πιο θανατηφόρος, γιατί δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί η θνητότητα. Ίσως και να είναι μειωμένη». Εμείς, τονίζει,  με τη σωστή  διαχείριση που θεωρώ ότι κάνουμε, έχουμε  ένα ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων, που μας κρατάει στο κόκκινο, αλλά αντέχουμε.  «Δεν έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν πάντα γεμάτες, αλλά δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους. Επίσης οι ασθενείς είναι πολύ μικρότεροι σε ηλικία από το πρώτο κύμα, με μέσο όρο ηλικίας 50-55, κυρίως γιατί οι μεγαλύτεροι έχουν εμβολιαστεί».

 

Σ. Λουκίδης: Νωρίτερα η επιδείνωση με αποτέλεσμα να μαζεύονται περισσότεροι στα επείγοντα 

Στο Αττικό στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν δύο τμήματα covid και τώρα έχουν γίνει 6, αναφέρει στο DailyPharmaNews,  ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Τονίζει ότι δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά παράλληλα παρατηρεί ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο μεταδοτικός. «Ενώ στα προηγούμενα κύματα η σοβαρή νόσηση γινόταν μεταξύ 5ης και 10η μέρας, τώρα γίνεται μεταξύ τρίτης και 6ης που σημαίνει ότι έρχονται  πιο πολλοί μαζεμένοι στα επείγοντα. Επίσης βασίζονται πάρα πολύ στην θεραπεία στο σπίτι, με φάρμακα που δεν είναι αποτελεσματικά  και δυστυχώς  χάνεται χρόνος εκεί». Στο σπίτι η αντιμετώπιση βασίζεται σε πολυφαρμακία και όχι τόσο στην έγκαιρη αναγνώρισή της επιδείνωσης της νόσησης, τονίζει ο καθηγητής και εκτιμά ότι αυτό οφείλεται σε φαρμακευτικές αγωγές που συνταγογραφούνται και οι οποίες  δεν έχουν αποτελεσματικότητα. 

 

Share.
Exit mobile version