Διαμαρτύρονται τα μέλη του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής (ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ.), καθώς σε πρόσφατη ημερίδα στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον των ψυχιατρικών νοσοκομείων, επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά η επικράτηση «του παρωχημένου ιατροκεντρικού μοντέλου», και ακούστηκε μόνο η φωνή των ιατρών, ενώ δε δόθηκε βήμα λόγου σε άλλους βασικούς πρωταγωνιστές, όπως ασθενείς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους κλπ. Στις προτάσεις του Γ. Γραμματέα, κ. Γιαννόπουλου, αναφέρονται αναλυτικά οι νοσηλευτές σε ανακοίνωσή τους:
«Στις 18/12/2017 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο υπουργείο υγείας με κεντρικό θέμα το μέλλον των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου, το οποίο εκπροσωπήθηκε από το Γ. Γραμματέα, κ. Γιαννόπουλο.
Αναφορικά με την επιλογή των εισηγητών και τη θεματολογία που αναπτύχθηκε, επικράτησε για μια ακόμη φορά το παρωχημένο ιατροκεντρικό μοντέλο, όπου σε κανέναν άλλο πλην ιατρό δε δόθηκε το βήμα, επίσημα, να συμπεριληφθεί στους επίσημους, βασικούς ομιλητές. Και έπειτα μίλησαν για «μεταρρύθμιση». Κι ας μην είχαν το βήμα όλοι οι άλλοι βασικοί πρωταγωνιστές, ασθενείς, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι κλπ.
Οι προβληματισμοί διαλόγου τέθηκαν από το Γ. Γραμματέα κατά την έναρξη του συνεδρίου σε τρείς άξονες:
• Το πλήρες κλείσιμο του ψυχιατρείου με μεταφορά των υπηρεσιών του σε δομές των γενικών νοσοκομείων και στην κοινότητα.
• Ο μετασχηματισμός του ψυχιατρείου με έμφαση στις κοινοτικές δομές πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας.
• Η μετεξέλιξη του ψυχιατρείου σε ειδικό νοσοκομείο με τη δημιουργία νευρολογικής και χειρουργικής κλινικής, δημιουργία ειδικών τμημάτων για τους ασθενείς που υπόκεινται στο άρθρο 69-70 καθώς και ενίσχυση των τμημάτων οξέων περιστατικών, στη λογική πάντα της τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την ταυτόχρονη μεταφορά από το νοσοκομείο των χρόνιων ασθενών.
Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, ιδιαίτερη αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε αυτή του καθηγητή κ. Υφαντή, ο οποίος πρότεινε την κατάργηση των οργανισμών των ψυχιατρικών νοσοκομείων και τη δημιουργία νέου οργανισμού σε κάθε ΠΕΔΙΤΟΨΥ, στους οποίους θα ανήκουν όλες οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας κάθε ΥΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων, καθώς και όλων των πρωτοβάθμιων και τριτοβάθμιων κοινοτικών δομών.
Ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ Ν. Αττικής παραμένει σταθερός στην άποψη για τον ενεργό ρόλο των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, στην ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας, με την διατήρηση και ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υπηρεσιών ψυχικής υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες στα πλαίσια της Τομεοποίησης».