Εξετάσεις με το σταγονόμετρο από τις 10 Ιουνίου και μετά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με ευθύνη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και φυσικά και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε χθες το απόγευμα τη θερμή συμπαράστασή του στην κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει οι ιδιωτικές Ενώσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από τις 10 Ιουνίου και επ´ αόριστον και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά προκειμένου να αποτρέψουν τις δυσμενέστατες εξελίξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΣΑ, κατά την οποία τα μέλη του ΔΣ, εξέφρασαν την στήριξή τους, «στο κοινό μέτωπο ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο τα εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα προς όφελος των ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Όπως επεσήμαναν οι εργαστηριακοί γιατροί εξαναγκάζονται να εργάζονται κάτω από το όριο κόστους εκτέλεσης πολλών διαγνωστικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΙΣΑ που πρωτοστατεί στο κοινό υγειονομικό μέτωπο προκειμένου να προασπίσει τόσο την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική επιβίωση των μελών του όσο και την περίθαλψη του πολίτη.
«Η ληστρική πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στην καταστροφή το διαγνωστικό κλάδο την ώρα που δημιουργεί μονοπώλια και ουσιαστικά παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα δώσουμε μάχη για να διασφαλίσουμε ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τον ασθενή και να προασπίσουμε το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους 15.000 εργαζόμενους στον κλάδο και τις οικογένειές τους».
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη προαναγγελία της κινητοποίησης από τον ίδιο τον κ. Πατούλη… καθώς ήταν σαφές ότι θα τις εισηγηθεί εισηγείται μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκο το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Όπως τόνισε τότε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και πρότεινε έναν διαφορετικό επιμερισμό του clawback, ο οποίος ωστόσο ήταν ασαφής χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση.
Το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι κόκκινη γραμμή για τον κλάδο, αποτελεί να μη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018, επειδή σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται στο λουκέτο.
Μ.Τ.