Ένας οικογενειακός γιατρός για 11.000 ασθενείς(!) δεν μπορεί να αφορά προηγμένο σύστημα δημόσιας Υγείας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

Πρόσκληση σε συζήτηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Με φόντο την απίστευτη σύγχυση που έχει προκαλέσει το υπουργείο Υγείας προσπαθώντας να στελεχώσει «ιατρεία της γειτονιάς», τις ΤΟΜΥ δηλαδή, και να επισπεύσει την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών στους οικογενειακούς γιατρούς, ενώ παράλληλα λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα η νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ καλεί κυρίως γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσκαλεί τους γιατρούς μέλη του (κυρίως των 3 παραπάνω ειδικοτήτων) σε συγκέντρωση, με αντικείμενο συζήτησης «Εξελίξεις στην Π.Φ.Υ. και οικογενειακός ιατρός», την Τρίτη, 26 Ιουνίου, στις 2:30 το μεσημέρι, στα γραφεία του Συλλόγου.

Ένας οικογενειακός γιατρός για 11.000 ασθενείς

Αυτή τη «μαζική αντιστοίχιση» του πληθυσμού σε οικογενειακούς ιατρούς επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας, Ιάσονας Φωτήλας, με αφορμή τις προτάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η απαράδεκτη αναλογία είναι πρακτικά αδύνατη, επιστημονικά απαράδεκτη και υγειονομικά επικίνδυνη».

Η πλήρης δήλωση των δύο βουλευτών έχει ως εξής:

«H Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθίσταται αδύνατο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. 

Όχι μόνο οι ιατροί (παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι: οι βασικές ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) αρνούνται να δεχτούν τον εξευτελισμό τους εντασσόμενοι στο αδιέξοδο και κρατικοδίαιτο σύστημα των ΤΟΜΥ και της νέας προκήρυξης που τους προτείνεται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και ο υφιστάμενος αριθμός των οικογενειακών ιατρών δεν επαρκεί για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.  

Η υπολογιζόμενη σημερινή αναλογία οικογενειακών ιατρών προς το σύνολο των πολιτών είναι περίπου ένας (1) ανά ένδεκα χιλιάδες (11.000), και όχι ένας (1) ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, που προέβλεπε ο νόμος που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Αύγουστο του 2017. Η μαζική αντιστοίχιση, όμως, του πληθυσμού σε οικογενειακούς ιατρούς, με αυτή την απαράδεκτη αναλογία, είναι πρακτικά αδύνατη, επιστημονικά απαράδεκτη και υγειονομικά επικίνδυνη».

Share.
Exit mobile version