Στη Σουηδία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων (mpox), λίγες μόλις ώρες μετά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, σε διεθνές επίπεδο, που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ένας Σουηδός που ζει στην περιφέρεια της Στοκχόλμης, διαγνώσθηκε ως φορέας του μεταδοτικού και επικίνδυνου στελέχους Clade 1 της ευλογιάς των πιθήκων, και είναι το πρώτο κρούσμα που συμβαίνει για πρώτη φορά εκτός της Αφρικής, ανακοίνωσε η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας.

«Το εν λόγω πρόσωπο μολύνθηκε στη διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Αφρικής όπου έχει εκδηλωθεί σημαντική επιδημία mpox του υποτύπου Clade 1. Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί δέχθηκε φροντίδα και συστάσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ολίβια Βίγκτσελ, η προσωρινή επικεφαλής της σουηδικής Αρχής Δημόσιας Υγείας.

Η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως πρόκειται για την παραλλαγή της mpox του στελέχους Clade «1b», η οποία γνωρίζει έξαρση από το Σεπτέμβριο 2023 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Εκτιμάμε ότι η Σουηδία είναι καλά προετοιμασμένη για να διαγνώσει, να απομονώσει και να διαχειριστεί με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από mpox. Το ότι ένα πρόσωπο υποβάλλεται σε θεραπεία για την mpox στη χώρα δεν σημαίνει πως υπάρχουν κίνδυνοι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», τόνισε σε ανακοίνωσή της η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας. «Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θεωρεί προς το παρόν πως ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός, πρόσθεσε.

Η επιδημία mpox, η οποία ξεκίνησε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει τις ιδιαιτερότητές της, καθώς πρόκειται για έναν ιό πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο σε σχέση με το παρελθόν. Προκαλείται από το στέλεχος Clade 1 και από μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή του, το Clade 1b. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό θνησιμότητας της παραλλαγής Clade 1b υπολογίζεται σε 3,6%.

Το Clade 1b κάνει να εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα και αλλοιώσεις σε όλο το σώμα, ενώ τα προηγούμενα στελέχη χαρακτηρίζονταν από εξανθήματα εντοπισμένα στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Share.
Exit mobile version