Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ενημέρωση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ γύρω από τα θέματα που «καίνε» την Υγεία και το Φάρμακο. Χθες η ηγεσία της Αριστοτέλους συναντήθηκε με το προεδρείο του ΠΙΣ και στην συνέχεια μετέβη στα γραφεία του ΙΣΑ για ακόμα μια συνάντηση με γιατρούς.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έθεσε μεταξύ άλλων στους κ.κ Κικίλια και Κοντοζαμάνη το θέμα των συμβάσεων, του clawback και του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Συγκεκριμένα για τις συμβάσεις
Το προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε στον κ. Κικίλια το πρόβλημα της ανανέωσης των συμβάσεων των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα εδώ και χρονιά. Εξάλλου, ενημέρωσε για το θέμα των αμοιβών, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν στα δεδομένα της εποχής, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε και οι Έλληνες γιατροί να αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και σύμφωνα με την ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Ο υπουργός Υγειάς συμφώνησε να συζητηθεί το θέμα εκτενώς σε νέα συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να εξειδικευτούν τα προβλήματα και οι δυνατότητες αποζημίωσης του ιατρικού κόσμου, στο πλαίσιο και της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ταυτόχρονα θα επανεξετασθεί και το θέμα των αμοιβών και της συνεργασίας των Γενικών Οικογενειακών Γιατρών.
Ο υπουργός Υγειάς επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ρόλου του Γενικού? Οικογενειακού Γιατρού, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη, αλλά και στη διαχείριση των πρώτων προβλημάτων Υγειάς.
Σχετικά με το clawback
Το προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του ληστρικού clawback που επιβάλλεται στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και στραγγαλίζει τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία, οδηγώντας πολλά εξ αυτών στο λουκέτο. Ειδικά σε ότι αφορά στο clawback του Β’ εξαμήνου του 2018, το προεδρείο του ΠΙΣ ζήτησε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα 50 εκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, ώστε άμεσα να ελαφρυνθεί ο ιατρικός κόσμος.
Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του επεσήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ανακατανομή των πόρων στον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων, γεγονός που θα οδηγήσει και στην απαλλαγή επιβαρύνσεων προς τους ιατρούς. «Η λύση που πρέπει να δοθεί είναι πολιτική, καθώς έλλειμα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα υπάρχει διαρκώς λόγω του δημογραφικού προβλήματος ακόμη και αν υπάρξουν παρεμβάσεις όπως τα πρωτοκόλλα συνταγογράφησης. Και το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από τα προϊόντα καπνού», πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ
Το προεδρείο του ΠΙΣ υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο σχεδιασμός που θα προωθηθεί, να εξασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη ούλων των πολίτων της χωράς, αλλά και την αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού, τόσο των δημοσίων δομών, όσο και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον νέο σχεδιασμό της ΠΦΥ.
Το προεδρείο του ΠΙΣ, εκ του θεσμικού του ρόλου, προσδοκά στην αμοιβαία συνεργασία και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς όλα τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν εξ’ υπαρχής, μεταξύ των οποίων είναι και οι παθογένειες, που εμφανίστηκαν με έντονο τρόπο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του νοσοκομείου της Σάμου με τα νοσηρά φαινόμενα που καταγράφηκαν εις διπλούν και τα οποία καταδικάζει απερίφραστα.
Στην επίσκεψη στον ΙΣΑ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που επισκέπτομαι τον ΙΣΑ καθώς οι συνάδελφοί μου και γενικότερα όλο το έμψυχο δυναμικό του ΕΣΥ αποτελεί το θησαυρό που θα αξιοποιήσουμε στην χάραξη μιας πολιτικής που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Τα προβλήματα είναι τεράστια, ωστόσο με στενή συνεργασία και κοινή προσπάθεια, θα πετυχαίνουμε καθημερινές μικρές και μεγαλύτερες νίκες που θα απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο».
Ο δε υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επεσήμανε: «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και έχουμε συγκεκριμένο και καλά μελετημένο πρόγραμμα που θα επιλύσει χρόνια προβλήματα και θα αλλάξει τα δεδομένα στο Σύστημα Υγείας. Η προσπάθεια είναι ομαδική και η συνεργασία με τους Φορείς θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί».