Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της χώρας, αφενός εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Δημήτρη Καλλιάνου, αφετέρου, ωστόσο, καταδικάζει την πρωτοφανή διακίνηση πληροφοριών από τον βουλευτή της ΝΔ και γιο του εκλιπόντος, και τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων από τα Μέσα Ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, social media), με κατηγορίες κατά συγκεκριμένων προσώπων του ιατρικού δυναμικού του Νοσοκομείου Αττικόν, χωρίς καμία συναφή τεκμηρίωση, που διαπομπεύουν συνεχώς έναν διεθνώς καταξιωμένο ιατρό.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Με σειρά ανακοινώσεων, όλοι οι αρμόδιοι ιατρικοί φορείς τάσσονται υπέρ του καθημερινού αγώνα των γιατρών ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.
ΕΕΑΕΧ: Μη αποδεκτή η δια του τύπου διαπόμπευση διεθνώς καταξιωμένων ιατρών και κρατικών πανεπιστημιακών νοσοκομείων
Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής (ΕΕΑΕΧ) εξηγεί, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, πως «η αγγειοχειρουργική είναι μία βαριά ειδικότητα, που αντιμετωπίζει ασθενείς με τις πιο δύσκολες παθήσεις και με τη μεγαλύτερη συνοσηρότητα και θνητότητα. Οι μάχιμοι αγγειοχειρουργοί όλων των βαθμίδων αγωνιζόμαστε καθημερινά να βοηθήσουμε αυτούς τους ασθενείς να ξεπεράσουν τα δύσκολα και πολυσύνθετα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές αντιμετώπισης των εκάστοτε ασθενών στηρίζονται στους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας, τους οποίους τηρεί το ιατρικό προσωπικό. Η διαπίστωση αστοχιών ή μη κατά τη διαδικασία αντιμετώπισης της πάθησης του εκάστοτε ασθενούς ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφανθεί, εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή της, και έχοντας στη διάθεσή της όλες τις πληροφορίες και τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς. Η δια του τύπου (ηλεκτρονικού ή μη) διαπόμπευση καταξιωμένων διεθνώς συναδέλφων και κρατικών πανεπιστημιακών νοσοκομείων είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από το σύνολο της επιστημονικής αγγειοχειρουργικής κοινότητας».
Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ: Προσπάθεια Δολοφονίας Χαρακτήρων
Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, για τους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Π.Γ.Ν. «Αττικόν», κάνουν λόγο για απόπειρα απαξίωσης του έργου των Πανεπιστημιακών Καθηγητών στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων, μέσω σωρείας μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα από μέλος της Ελληνικής Βουλής (Γ. Καλλιάνος).
«Εκτοξεύονται κατηγορίες κατά συγκεκριμένων συναδέλφων, χωρίς καμία συναφή τεκμηρίωση, ενώ αμετροεπώς επιχειρείται η ποδηγέτηση της κοινής γνώμης επί εξειδικευμένων ιατρικών θεμάτων και ακολουθούμενων κλινικών πρακτικών επί τη βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.
Το έμψυχο δυναμικό της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχει φέρει τη Σχολή μας στην υψηλότερη θέση μεταξύ των Ιατρικών Σχολών στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ πλέον κατατάσσεται στις 100 καλύτερες Ιατρικές Σχολές παγκοσμίως (Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects 2023).
Ταυτόχρονα, οι καθηγητές της Σχολής μας παρέχουν υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες στο ΕΣΥ και στην κοινωνία, παρά την επιδοματικού χαρακτήρα αμοιβή τους, υπηρετώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε διάφορα Νοσοκομεία της Αττικής. Μεταξύ αυτών το Π.Γ.Ν. «Αττικόν», το οποίο διαθέτει πλειάδα Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων και το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, αλλά και κόμβο αριστείας στην ιατρική έρευνα και εκπαίδευση.
Τονίζουμε ότι τα μέλη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έδιναν και συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν τη μάχη μέσα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας και καλούμε τους Έλληνες πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στις όποιες φωνές σπίλωσης του κύρους των Ιατρικών Σχολών και Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας».
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν»: Εκμετάλλευση -σε δημόσια θέα- της απώλειας ενός συνανθρώπου
Αναφέρονται οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, στις κατηγορίες Γ. Καλλιάνου, κατά του δημόσιου νοσοκομείου, «ενώ έχει ψηφίσει τα μέτρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας απειλεί ευθέως γιατρούς και νοσηλευτές (‘δεν έχουν φανταστεί τι έχουν να πάθουν από εμένα και τον αδελφό μου’), καλώντας εμμέσως ακόμα και σε βιαιοπραγίες (;) σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού, στρέφοντας την οργή του κόσμου για τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ απέναντι στους υγειονομικούς και όχι στην πολιτική των κυβερνήσεων που το οδήγησαν εδώ. Έσπευσε άλλωστε να δηλώσει ότι δεν έχει τίποτα με τον ‘φίλο’ Άδωνι Γεωργιάδη και την πολιτική της κυβέρνησης γι’ αυτό και μπορεί ωραιότατα να διαπομπεύει τους υγειονομικούς!
Για να εξηγούμαστε: Στο Αττικό νοσοκομείο μετά από κάθε εφημερία υπάρχουν 70 – 80 άρρωστοι σε ράντζα και φορεία και δεν μπορεί να υπάρχει ‘ιδιαίτερη’ νοσηλευτική φροντίδα όταν σε πτέρυγα 40 ασθενών, με σοβαρά προβλήματα υγείας, υπάρχουν δύο νοσηλευτές στη βάρδια.
Όταν διεκδικούσαμε να αυξηθούν οι ΜΕΘ – ΜΑΦ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και καταγγέλλαμε πως σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας (όχι στο Αττικόν – κατ’ εξαίρεση) υπάρχουν δεκάδες ασθενείς καθημερινά που περιμένουν διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο, αναζητώντας κλίνη ΜΕΘ ανά τη χώρα, ο ίδιος ο βουλευτής Καλλιάνος μας απαντούσαν πως ‘δεν υπάρχει ασθενής που να μένει εκτός ΜΕΘ’. Αποκορύφωμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας και προέδρου το κόμματος που ανήκει ο κ. Καλλιάνος που έλεγε επισήμως στη Βουλή πως ‘Δεν έχουμε ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής’…
Η ευαισθησία των υγειονομικών δεν αρχίζει και τελειώνει όταν έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο. Δεν είναι αυτός ο δικός μας κόσμος. Οι υγειονομικοί και το κίνημα τους είναι μαζί με το λαό στον αγώνα για δωρεάν υγεία. Εχθρούς έχουν μόνο την πολιτική που θέλει να τα διαλύσει και να τα κάνει αγορά για ‘πελάτες’».
ΙΣΑ: «Οι υγειονομικοί δίνουν με αυταπάρνηση μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας δίνουν με αυταπάρνηση μάχη για τους ασθενείς σε αντίξοες συνθήκες. Τα προβλήματα του ΕΣΥ, όπως η υποστελέχωση, που θα αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό, με τις επικείμενες προσλήψεις δυσχέραιναν μέχρι τώρα το έργο των υγειονομικών. Το θετικό είναι ότι με τις επίμονες παρεμβάσεις και του ΙΣΑ, εξ αφορμής της πανδημίας, υπήρξε αύξηση των κλινών Μονάδων Εντατικής θεραπείας.
Πέρα από προσωπικές διενέξεις, για τις οποίες θα αποφανθούν τα νόμιμα όργανα είναι σημαντικό να παραμένει η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στους λειτουργούς της Υγείας που υπηρετούν με αυταπάρνηση, τη δημόσια υγεία και τον ασθενή».
Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών: Ο Καλλιάνος διεκδικούσε ευνοϊκή μεταχείριση για τον ‘δικό του’ άνθρωπο επειδή είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος
Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε χθες, Κυριακή, η παράταξη των νοσοκομειακών γιατρών «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» κατά του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου, με τα μέλη της παράταξης να δηλώνουν «αηδιασμένα» για την «εκμετάλλευση –σε δημόσια θέα– της απώλειας ενός ακόμα συνανθρώπου μας από την κυβέρνηση και τα στελέχη της», επισημαίνοντας ότι ο βουλευτής απασχόλησε τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν και μετά τον θάνατο του πατέρα του για να εκτοξεύσει «λάσπη και απειλές ενάντια στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Αττικού νοσοκομείου και ιδιαίτερα της Αγγειοχειρουργικής κλινικής».
«Να ζητάει κάποιος ευνοϊκή μεταχείριση για το ‘δικό του’ άνθρωπο επειδή είναι βουλευτής και μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος. Να διεκδικεί ειδικό (private) θάλαμο νοσηλείας, όταν εκατοντάδες συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ράντζα και φορεία. Ιδιαίτερη νοσηλευτική φροντίδα όταν σε πτέρυγα 40 ασθενών, με σοβαρά προβλήματα υγείας, υπάρχουν δύο νοσηλευτές στη βάρδια. Να απαιτεί προληπτική μεταφορά σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ενώ ξέρει πως στην πράξη ΜΑΦ δεν υπάρχουν, λειτουργούν αναγκαστικά ως ΜΕΘ μόνο για διασωληνωμένους ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών. Να ακυρώνει και να διαπομπεύει τους γιατρούς γιατί τυγχάνει να είναι ιθύνον πρόσωπο.
Δύο ταχύτητες νοσηλείας λοιπόν στα δημόσια νοσοκομεία; Για τον απλό λαό και στην πανδημία και μετά η απάντηση ήταν και είναι όχι. Για τους VIPs ;
Να ανακαλύπτει ‘την Αμερική’ ένας βουλευτής, και όχι ένας απλός πολίτης, για τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας του, ιδιαίτερα όταν έχει συναινέσει και έχει ψηφίσει τις μειωμένες δημόσιες δαπάνες υγείας, την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, τους εργολάβους, τους άθλιους μισθούς των υγειονομικών, όταν ανέχεται τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις απολύσεις συμβασιούχων υγειονομικών, τα κλειστά νοσοκομεία και τη διάλυση κρίσιμων υποδομών των νοσοκομείων.
Να θέτει ζήτημα ΜΕΘ όταν γνωρίζει τις ελλείψεις σε κλίνες εντατικής, όταν αυτός και η κυβέρνηση του αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί (και φυσικά να υλοποιήσει) αυτό που ορίζουν οι επιστημονικές κατευθύνσεις σε όλα τα αναπτυγμένα συστήματα υγείας, ότι δηλ. τουλάχιστον το 10% των κλινών ενός νοσοκομείου να είναι κλίνες ΜΕΘ – ΜΑΦ (στην Ελλάδα είναι 4%). Γι’ αυτό άλλωστε οι ΜΑΦ αναγκαστικά λειτουργούν κι’ αυτές ως ΜΕΘ, μόνο για διασωληνωμένους ασθενείς. Όταν υπάρχουν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα που περιμένουν διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο αναζητώντας κλίνη ΜΕΘ ανά τη χώρα (δεν έχει δει ποτέ τη λίστα του ΕΚΑΒ ; ). Ο κ. Καλλιάνος χειροκροτούσε όταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης του και πρωθυπουργός της χώρας έλεγε επισήμως στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας πως «είτε διασωληνωμένος στον όροφο είτε στη ΜΕΘ είναι ίδιο, η θνητότητα δεν αλλάζει». Ο κ. Καλλιάνος τότε δήλωνε σε ΜΜΕ πως «για να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους κάποιος λόγος θα υπάρχει, δεν φταίει η κυβέρνηση».