Τι προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο
Θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία θα έχει η θεσμοθέτηση Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, καθώς με αυτό τον τρόπο περιχαρακώνεται το εν λόγω επάγγελμα και οποιοσδήποτε θέλει να καπηλευτεί τον τίτλο χωρίς να έχει τα απαιτούμενα πτυχία και προσόντα, θα έχει κυρώσεις.
Η δημιουργία νομικού προσώπου ήταν πάγιο αίτημα για μας και το προσπαθούμε τουλάχιστον 15 χρόνια, δηλώνει στο DailyPharmaNews η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Φανή Πρεβέντη, σχολιάζοντας πολύ θετικά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Σύλλογος Διατολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος», το οποίο βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τις 27 Μαρτίου και θα παραμείνει έως τις 11 Απριλίου.
Αυτό που αλλάζει, εξηγεί η κ. Πρεβέντη, είναι ότι ενώ μέχρι τώρα το επάγγελμα ρυθμιζόταν και ελεγχόταν από τις Περιφέρειες, τώρα πια αυτή η δυνατότητα του ελέγχου, της ρύθμισης και της άσκησης του επαγγέλματος, περνάει στους ίδιους τους διαιτολόγους με τη σύσταση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Πχ άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μέχρι τώρα έδινε η εκάστοτε Περιφέρεια και αυτή έλεγχε αν τα διαιτολογικά γραφεία είναι νόμιμα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πλέον θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο ποιος ανοίγει διαιτολογικό γραφείο και θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν όλοι αυτοί που δηλώνουν διαιτολόγοι διατροφολόγοι χωρίς να είναι».
Καθορίζεται με σαφήνεια η διαιτολογική-διατροφολογική πράξη
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων , μέσα σε αυτό το σχέδιο νόμου καθορίζεται για πρώτη φορά η διαιτολογική και η διατροφολογική πράξη. «Δηλαδή περιγράφεται το τι ακριβώς κάνουμε, το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Για μας αυτό είναι επανάσταση και το επιδιώκαμε 25 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό το ότι εμφανίστηκε διαιτολογική- διατροφολογική πράξη που ασκούνται από το επάγγελμα του διαιτολόγου- διατροφολόγου, το οποίο είναι ένα και αδιαίρετο».
Όταν περιγράφεται με σαφήνεια τι κάνει ο διαιτολόγος -διατροφολόγος δεν δύναται πλέον κάποιος άλλος επαγγελματίας να ασκήσει την πράξη του, τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Πρεβέντη, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «πλέον θα υπάρχουν συγκεκριμένες ποινικές κυρώσεις για την αντιποίηση του επαγγέλματος του διαιτολόγου διατροφολόγου. Θα υπάρχει πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει τους έχοντες την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και θα μπορεί να την αφαιρεί από κάποιον που πειθαρχικά δεν θα είναι σύννομος, με όσα λέει το καταστατικό».
Με νέο νομοσχέδιο επιδιώκεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της θεσμικής εκπροσώπησης των διαιτολόγων – διατροφολόγων και η βελτίωση των όρων άσκησης του επαγγέλματος τους, με στόχο τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο. Βασικά σημεία των διατάξεων του σχεδίου νόμου είναι:
α) η σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος» και η ρύθμιση των οργανωτικών, διοικητικών και λοιπών ζητημάτων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του.
β) ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διαιτολόγων – διατροφολόγων,
γ) η θεσμοθέτηση της έννοιας της διαιτολογικής και διατροφολογικής πράξης και
δ) η πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις αντιποίησης επαγγέλματος.